твоята гледна точка
До края на годината: 120 лева добавка за всеки пенсионер
Автор Vnews, добавено на 08.09.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Трите “стари” партии наказаха с гласуванията си и служебния кабинет, и хората на Слави. “Сгодихме се”, викат им те от залата

Приеха по 120 лв. на всеки пенсионер

370 лв. минимална пенсия от 1 октомври

Минималната пенсия да е 370 лв. от 1 октомври, бонус за всички възрастни по 120 лв. за последните 3 месеца на тази година, таванът да стане 1500 лв., а всички останали пенсии да се вдигнат чрез тежестта на стажа, която нараства до 1,35.

Тези щедри предложения минаха на второ четене с актуализацията на бюджета на ДОО след 9-часов хаос и припирни между партитите. Изненадващо в дебата се прокрадна и заявката за нов кабинет между ДПС, БСП и ГЕРБ, след като трите “стари” партии спретнаха наказателна акция на служебното правителство и хората на Слави Трифонов.

Първата изненада дойде още при гласуването на разходите в социалния бюджет. Новото мнозинство на опозицията прие едновременно искането на ДПС за 120 лв. добавки към пенсиите до края на годината, и това на ГЕРБ за 100 лв., а накрая в общото гласуване бе подкрепено и предложението на вносителя с разчетите за преизчисление на всички пенсии.

По-късно депутатите стигнаха до решението да остане бонусът на ДПС, но не и този на ГЕРБ.

След това БСП и ДПС подкрепиха и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., с което на практика тя трябва да стане 490 лв. от 1 октомври.

“Сгодихме се!”, скандираха пък от ИТН в зала към трите партии. “Защо не слушате експертите си? Слушайте ги”, призова служебният министър на финансите Асен Василев. Според него предложенията бонусите да продължат ще взривят бюджета.

“Експертите ще говорят, не културистите”, контрира го шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

“Ще се сгодим

партиите на

статуквото.

Точно така ще

направим!

Ако си мислите, че ми пука, че ще се радвате, изобщо не ми пука! Пука ни дали в България ще има кабинет и ни пука за плана за устойчивост. Грешка е цялото планиране за приходната част”, каза шефът на групата на ДПС Йордан Цонев. И обясни, че партиите на протеста не са могли да формират правителство. Те нямали нищо против да формират и нова коалиция, но базирана на политики и принципи.

На ГЕРБ и ДПС кумове са БСП, заяви пък шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Причината бе, че в бюджетна комисия БСП не подкрепиха бонуса на ДПС, но в зала се обърнаха на 180 градуса. “Това е пълно лицемерие! Уважаеми пенсионери, които гледате този цирк от страна на лявостоящите, най-вероятно ще получите тези 120 лв., но вашите внуци ще трябва да плащат дълга за България чрез дефицита. Предупреждавам, че децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът”, каза още Каримански.

“Не се притесняваме с кого ще ни пакетирате, защото, като се върнем при нашите избиратели, ние трябва да дадем ясен отговор какво ще направим за техните доходи”, обясни Явор Божанков от БСП.

Министър Василев няколко пъти взе думата и поиска от парламента ясно да разпише кое от трите приети предложения да изпълни, при положение че депутатите започнаха да пресмятат как хем минималната пенсия ще се увеличи на 370 лв., хем ще се раздават и добавки от по 120 лв. Предложението за добавки от 120 лв. за октомври, ноември и декември струва 600 млн. лв., за добавки от 100 лв. – 327 млн. лв., а за вдигане на коефициента на 1,35% плюс минимална пенсия 370 лв. – едва 80 млн. лв., каза министър Василев. “Кой от трите варианта да прилагаме”, попита той. И изчисли, че всичко това все още се вмества в 2-та милиарда, които “ние като вълшебници намерихме”.

“Любовта има много форми. Дано не станем свидетели на вашата преждевременна еякулация”, обърна се Филип Станев от “Има такъв народ” към ДПС, БСП и ГЕРБ, които гласуваха заедно по ключови предложения в бюджета по ДОО. Тези му думи отново предизвикаха бурни реакции и отвориха тема за любовта в пленарната зала. Стоян Мирчев от БСП напомни на Станев, че само преди няколко седмици заедно с ДПС партията на Слави е настоявала да се избере нов гуверньор на БНБ. “Струва ми се, че ходите оттогава с малко разширена походка”, заяви Мирчев.

Любовният дебат беше подкладен и от председателя на групата на ИТН Тошко Йорданов: “БСП от години участват в тройка и ги любят от едната страна и от другата страна”, каза той, сочейки към местата, на които стоят депутатите от ГЕРБ и ДПС. 

БСП, ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно предложенията бонусът да остане, а от ИТН им подвикваха “сгодихме се”.

БСП, ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно предложенията бонусът да остане, а от ИТН им подвикваха “сгодихме се”.

“Днес БСП, ДПС и ГЕРБ гласувахме заедно на пенсионерите да се дадат по 120 лв. до края на годината заради COVID кризата”, обясни соцлидерката Корнелия Нинова след връщането на мандата в президентството. Намираме това за правилно, за справедливо, за необходимо, даже и за задължително, защото те в момента са най-бедни и не могат да посрещнат това, което ги чака с ток, парно и вода”, обясни тя. Не ни интересува какво говорят ИТН и какви коалиции и бракове им се привиждат. В името на възрастните хора ще гласуваме всяко предложение, което им дава глътка въздух в тежката зима, която ги чака, заяви соцлидерката. Тя се надява в следващия парламент да има малко повече спокойствие и здрав разум.

“Вие сега започвате да разбирате това, което ви казваме от миналата седмица. Внасяте актуализация на бюджета в рамките на предизборна кампания в парламент, в който няма мнозинство, и сега вкупом започвате да се чудите какво се случва.

Карате със

150 км срещу

една стена и

имате още 10

метра, за да се

блъснете в нея Няма как да спрете колата. Просто трябваше миналата седмица и по-миналата да организирате разговори между парламентарните групи – вие това не го направихте, включително министърът на финансите, включително и депутати”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Стана страхотна бъркотия. Вие искате да направите минималната пенсия на 490 лв. Какво ще правим с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино”, разгневи се и Мика Зайкова от “Има такъв народ”. Тя обясни, че причината над един милион пенсионери да са с еднакви пенсии е ГЕРБ, защото години наред е вдигала само най-ниските.

“И 1000 лв. да

поискате да е

минималната

пенсия, ние ще

подкрепим”,

заяви социалистът Георги Гьоков. “Как изглежда една държава, в която две трети от пенсионерите получават минимална пенсия? Така излиза, че не се зачита социалният принос, коментира още Гьоков. От друга страна, той добави, че след 12 г. управление на ГЕРБ и никакви мерки за адекватност на пенсиите сега се чудим какво да правим, за да осигурим достоен живот на възрастните хора, с което аргументира подкрепата на левицата.

“Поставяте ни в безизходица. Няма парламентарна група, която да не подкрепи увеличение на минималната пенсия”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Предложението на хората около Мая Манолова бонусът от 50 лв. да продължи до края на годината бе отхвърлено.

Не се прие и предложението на БСП пенсиите да бъдат преизчислени с осигурителен доход от 2018 г.

Гледането на бюджета на ДОО ще продължи и в сряда, като остана финалният текст откога влизат текстовете в сила.

650 лева ще е майчинството през втората година, сега е 380

Против се обяви Тошко Йорданов от ИТН – трябвало да се стимулират работещите майки, а не дългото отсъствие от пазара на труда

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст да бъде колкото минималната заплата – 650 лв. Това приеха депутатите на второ четене с актуализацията на бюджета на ДОО.

Досега майчинството през втората година е 380 лв.

Против увеличението по този начин се обяви Тошко Йорданов от “Има такъв народ”, който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда. 

Майките вече ще получават 650 лв. през втората година.

Майките вече ще получават 650 лв. през втората година.

За 10 г. от държавата са изчезнали 600 хил. души. Има демографска катастрофа. Да не сложим като приоритет майките и техните деца в актуализацията на бюджета, е пълно дебелоочие и дебелокожие”, коментира Димитър Делчев от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. По неговите изчисления помощта за майките ще струва 25 млн. лв. на бюджета, а около 30 хил. майки ще бъдат подкрепени.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото