твоята гледна точка
Афганистан е гениална бомба
Автор Vnews, добавено на 24.08.2021 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Всички се трогнахме от митинга на афганците в София – велика трагедия е да останеш без родина. “Ние молим целия свят – каза по телевизията един младеж, – не ни оставяйте в ръцете на тези садисти!” Но пък поне 50 на сто от зрителите се питат – с какво повече да ви помогне светът? С нищо. 20 години Чичо ви Сам уж гради модерна държава, обучи и въоръжи до зъби 250 хиляди бойци, но те се разбягаха като стадо овце пред 65 хиляди примитивни талибани.

6 милиона афганци емигрираха при предишния талибански режим. Сега сигурно ще са повече. Човек не може да не се запита – а защо тези хора хленчат пред посолствата? Защо не се бият за родината си? Само мигрантите могат да смажат талибаните за 1 седмица.

Защо ли? Защото и 10 милиона овце не могат да победят 1 вълк. На овцете им липсва едно основно качество, което руският историк Лев Гумильов нарича “пасионарност”. Това е особено състояние на духа, което кара човека да рискува живота си заради някаква кауза – била тя родината, родът, племето или Аллах. Има ли пасионарност – народът е способен на велики неща. Няма ли – изчезва.

Ние, българите, имаме ли пасионарност?

Имали сме, но в началото на миналия век. По време на Прехода тя бе напълно изчегъртана. Наемник, който марширува за пари, си прави чисто търговска сметка – а плащат ли ми достатъчно, та да си рискувам живота? Или някой орган? Я по-добре да взема мъдро търговско решение, т.е. да си плюя на петите.

Как да помогне светът на Афганистан, когато президентът ви Ашраф Гани пръв избяга с националната хазна? Този човек е от каймака на световния дипломиран елит – професор по антропология в университета “Джон Хопкинс” и още цяла серия видни американски университети, създател на Института по държавна ефективност с пари от Световната банка и ООН и виден лектор на платформата TED на тема държавно строителство и така нататък, и така нататък.

Нямат край титлите и постиженията му. Докато му четях сивито, станах прав – този човек е велик!

Извънземен! И защо ние нямаме такъв президент или поне премиер? Само едно си няма Ашраф – пасионарност. Това не се учи в чужбина. Пасионарността няма второ гражданство.

Но да се върнем към афганистанския хаос. Тук няма да преразказвам новините, читателят вече ги знае. Той знае, че американците пак нещо са объркали конците. Как стана така? Едни стоварват вината върху оранжевата глава на Тръмп, други – върху сенилния череп на Байдън.

Няма да си губя времето с първата или втората версия, тъй като читателят е интелигентен. Чуе ли думата “хаос” в някоя мюсюлманска държава, веднага се сеща за доктрината за “контролирания хаос” в геополитиката.

Глупаво е да смятаме, че такива решения се вземат от когнитивно предизвикания Байдън. Но дори да бе млад и на 100 процента, пак ще е глупаво. В мозъчните центрове на Пентагона, ЦРУ, Държавния департамент работят стотици истински експерти с харвардски и още по-харвардски дипломи, които моделират математически последствията от един или друг сценарий за Афганистан. Компютрите им изплюват основните варианти, после те се дискутират по високите етажи и чак накрая президентът одобрява, ако изобщо го питат. В случая с Байдън – едва ли. Няма смисъл да го натоварват.

Естествено, че Пентагонът е способен на разумно и организирано изтегляне от Афганистан. Гарантирано има готова методика с всички подробности. И ако вместо това е създал хаос, значи замисълът е друг.

С какво паниката е различна от организираното изтегляне?

С това, че в ръцете на талибаните остава супермодерно оръжие за десетки, ако не и стотици милиарди долари – най-добрите автомати и картечници, ракети “земя-въздух”, артилерия, хиляди бронирани автомобили, танкове, бойни дронове и станции за електронно управление, хеликоптери “Черен сокол”, бронежилетки, очила за нощно виждане и така нататък, и така нататък. Рогът на военното изобилие!

Как да се оправдае пред света и данъкоплатеца такова разхищение? Ако изтеглянето бе планомерно и добре организирано – значи оръжието е оставено там нарочно. И светът щеше да е възмутен, а американците щяха да търсят сметка.

Но хаосът дава чудесно алиби. Признаваме – хванаха ни по бели гащи, но поне сме невинни! Не е нарочно! Трябваше да спасяваме кожата! Душманите на САЩ се подсмихват доволно – ей, тия съвсем оглупяха. Явно империята вече не е това, което беше…

Освен материалната част на талибанска територия са изоставени някъде между 10 и 40 хиляди американци, горките. А какво правят там? Има и хуманитарни мисионери, но повечето са така наречените контрактъри – бивши военни, които обучават афганските бойци и им помагат с високотехнологичните оръжия срещу високи заплати от частни компании, които пращат фактурите в Пентагона. Сега оръжието има нови стопани и контрактърите са по-нужни от всякога. Значи по-добре е да останат.

Според новините изоставените американци трудно стигат до летището. Талибаните са го блокирали, не пускат пиле да прехвръкне. Но пък на кабулското летище имало поне 5 хиляди американски бойци. Те с лекота могат да разкъсат блокадата. Защо ли не го правят?

Като се замисли човек – ако талибаните пуснат паникьосаната тълпа, самолетите няма да могат да кацат и да излитат. Нищо чудно да са там по молба на американските парламентьори, помагат за реда, а и засилват алибито.

Но да се върнем на главното – за какво му е на Чичо ви Сам този хаос?
Отговорът е на картата. Кои са основните световни душмани на САЩ днес? Всеки знае – Иран, Китай и Русия. Къде се намира Афганистан? Между трите.

На изток е огромната граница с Иран. Талибаните вече започнаха да тероризират т. нар. хазари – шиитски племена в Централен Афганистан. Остава само Иран да помогне на своите събратя и край – “гробницата на империите” го засмуква.

На север са трите бивши съветски републики – Узбекистан, Таджикистан и Туркмения. Те са сравнително мирни, но режимите им плачат за цветни революции. Случи ли се нещо с тях, Русия също ще се намеси и ще се отвори още една вена, защото талибаните ще защитят своите братя по вяра и по племе.

Отвъд Таджикистан е Китай и районите на уйгурите – племена от тюркски произход, които също изповядват исляма. Според новините Пекин им е организирал свиреп Възродителен процес. Значи пръв дълг на всеки талибан пред Аллах е да помогне на угнетените братя мюсюлмани.

Всички войни започват от народи с висока раждаемост и младо население. Ако не броим Африка, Афганистан е страната с най-високата раждаемост. Преди 30 г. населението бе 15 милиона, сега е 32. Липсва само едно добро талибанско възпитание в строг и агресивен ислямски фундаментализъм – най-пасионарната идеология в модерния свят.

Така привидно хаотичното изтегляне превръща Афганистан в мощна демографска, идеологическа и военна бомба, заложена перфектно под задниците на геостратегическите противници на САЩ. Възхитен съм!

Свалям шапка!

Ето, така се управлява светът, драги зрители.

Валери Найденов, в. „24 часа“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото