твоята гледна точка
В България вече ще се влиза само с тест, дори от зелена зона
Автор Vnews, добавено на 30.07.2021 година, в категории: Вести, Коментари (0)

Хората, които не са ваксинирани или не са преболедували COVID-19, вече ще могат да влизат в страната само с отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, дори и да пристигат от държава в зелената зона, т.е. със слабо разпространение на заразата. В противен случай ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина.

Това ново изискване въвежда здравният министър Стойчо Кацаров в обновената си заповед с мерки за влизане в страната, свързана с решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 август.

Новото условие важи и за българските граждани, като те ще могат да си направят тест и след влизане в страната до 24 часа, а резултата да изпратят по мейл до съответното РЗИ, за да може директорът да им отмени карантината.

За пристигащите от държави в останалите две зони – оранжева и червена, остават същите изисквания. Те са задължителен документ за завършена ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за оранжевата зона. За червената зоан те са същите, като дори при валиден сертификат за ваксинация или преболедуване е задължителен PCR-ът. В този случай антигенни тестове не се приемат.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които представят при влизането си в страната един от следните документи: валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване (или аналогичен документ, съдържащ същите данни), или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест (удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ), се поставят под 10-дневна карантина. При предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест, директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина, обясниха от здравното министерство.

В същата заповед на здравния министър е разписано, че децата от 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона, се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни. В случай че не представят такъв документ, те се поставят под 10-дневна карантина. За децата, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България, карантината може да бъде отменена от директора на съответната регионална здравна инспекция при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Непроменени остават общите противоепидемични мерки, посочени в Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. и Заповед № РД-01-647/29.07.2021 г., които влизат в сила от 1 август.

Със заповедите можете да се запознаете:

ТУК

ТУК

ТУКСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото