твоята гледна точка
Как се определя дали детето е просто палаво, или е хиперактивно?
Автор Vnews, добавено на 29.07.2021 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Всеки човек се ражда със заложените си темпераментови особености – някои деца са по-вяли, други свикват по-трудно към новото, трети са “жадни” за нови стимули и по-активни, включително двигателно. Това проличава още от бебешка възраст.

С прохождането започва възрастта на “проучванията”, когато малкото дете в стремежа си да изследва всичко, е понякога трудно за родителите си.
По-нататък някои от малките се очертават като трайно по-подвижни, палави, шумни, не се спират и не се заседяват. Родителите могат да се питат – всичко ли е наред с детето ни?
Тогава от значение е да преценят следното:
Как се справят с “палавото” поведение, как се чувстват, как реагират?
Ако смятат, че много се ядосват, че свръхреагират, че мислят и реагират разнопосочно или се карат много помежду си – трябва да потърсят професионален съвет, казва доц. д-р Димитър Терзиев, дм, ръководител на Дневно отделение в Клиника по детско-юношеска психиатрия “Св. Никола” на УМБАЛ “Александровска”.
Пречи ли поведението на детето да се вгради успешно в стандартна градина или училище?
Ако има много оплаквания от страна на детското заведение, е подходящо да не се спори с него, да не се води “битка”, а да се потърси професионалист.
Всяко поведение е отключено и се поддържа от повече от една причина. Всяко поведение е повече или по-малко ситуационно – то зависи и от ситуацията, в която е детето. Всяко поведение се определя и от миналите преживявания и опит. При проблемно поведение това следва да се има предвид.
Под “хиперактивно” обикновено разбираме дете, което е с вид на невроразвитийно разстройство, а именно – разстройство с дефицит на вниманието и/или хиперактивност (РДВХ, ADHD). Както показва терминът,

някои деца са с дефицит
на вниманието, импулсивност и

хиперактивност, други са само с дефицит на вниманието, трети – импулсивни и хиперактивни без слабост на вниманието. По дефиниция тези деца не се адаптират към стандартни условия в детската градина или училището, не са популярни сред връстниците, склонни са към инциденти. Изглеждат

по-незрели за възрастта си,

търсят “бързо” удоволствие, избягвайки дейности като научаване на уроците, дълго писане и др
При разстройство с дефицит на вниманието и/или хиперактивност често има съпровождащи затруднения (например дислексия/дисграфия или езиково разстройство). Двигателната компонента се видоизменя с времето, но поне половината от децата с това разстройство остават със затруднения особено в контрола върху импулсите, вниманието, отделянето на същественото от второстепенното и планирането като възрастни.

Леките случаи са по-трудни за
разграничаване от широката норма

Все пак, ако поведението на детето не ядосва родителите много, така че отношенията с детето да остават предимно позитивни; не ги изчерпва; ако не се карат много помежду си; ако в отговор не реагират разнопосочно, неразумно или опасно; ако детето е адаптирано към детската градина или училището на сносно ниво, не е необходимо да се търси помощ.
Накрая трябва да имаме предвид човешката склонност на отричане на неблагоприятната реалност – като евентуален дефицит при детето. В този процес емоционалната ни природа ни кара да намираме основания за отлагане на специализираната консултация и евентуално помощ.

 



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото