твоята гледна точка
Сменят работното време на депутатите
Автор Vnews, добавено на 27.07.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Народното събрание да няма пленарни заседания всяка седмица, както е в момента, а вместо това те да се разделят на месечни сесии. Такова предложение се обсъжда между депутатите в парламента, обяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

Мотивът за промяната е, че така

парламентът

ще прави

по-качествено

законодателство,

защото няма да се бърза с текстовете. Как точно да се промени работното време, тепърва ще се дискутира. Във всички случаи обаче ще се запази петъчният парламентарен контрол, в който се задават въпроси към действащите министри.

“Всички казваме, че трябва да има едно по-добро законодателство. Затова и си поставихме за цел как да организираме работата на Народното събрание”, каза Митева пред журналисти. И допусна, че едно такова предложение за промяна на работата може да създаде напрежение, но е по-добрият начин.

В момента пленарните заседания са в сряда, четвъртък и петък. Следобед в поне два от дните са редовните заседания на комисиите, в които се обсъждат законопроектите, преди да бъдат внесени за гласуване в залата.

“По-разумно е от това законодателстване в момента – на крак, и ежедневното редуване на заседания с комисии. Това не е добър подход. В повечето държави се редуват пленарна зала с комисии”, обясни председателката.

С промяната няма да се бърза. Първо ще се види как върви работата на 46-ия парламент и как се справят депутатите, успокои Митева. Вече е раздала на народните представители проучване как работят парламентите в други държави. В някои една седмица има само пленарни заседания, а следващата – само комисии. На други законите се работят по две седмиции в комисии, после една седмица се разглеждат в пленарната зала. Четвъртата поред седмица пък се оставя празна, за да могат депутатите да се срещат с избиратели от районите си. У нас сега за това са отредени понеделник и вторник, но често партийните централи свикват тогава депутатите.

“Някъде работят на две сесии, като времето между тях се използва за международни връзки, за парламентарен контрол и др. Парламентарният контрол обаче не трябва да спира, независимо как работят комисиите”, заяви Митева.

Освен това се предлага министрите вече да нямат право да отлагат отговорите си по актуални въпроси. Сега с опцията много теми остаряват или се протакат неудобни обяснения. Вероятно това ще се разпише в проекта от комисията по правилника още днес. В нея влизат по 3-ма депутати от всяка парламентарна група.

На вчерашното си заседание тя реши да отпадне т.нар. падащ кворум в парламентарните комисии – ако след старта на заседанието не са налице поне половината членове, комисията да си заседава и с 1/3 от тях.

Освен това гласуването задължително ще трябва да е лично. Установена практика досега бе, ако една ПГ има 4-ма членове на комисия, но присъства само един, той да изразява и техния вот и закони да се приемат с неколцина депутати.

Така на практика дори работното време на НС да се промени, депутатите ще са длъжни да ходят на комисии.

Главният

прокурор ще

бъде изслушван

на всеки

3 месеца,

както бе решено от 45-ото НС, но за председателите на ВКС и ВАС се прави промяна изслушването да е веднъж годишно.

Народните представители, които напуснат своята група и станат независими, вече няма да губят местата си в комисиите. На мястото на отцепника съответната партия ще може да предложи нов свой представител, като съставът на комисията просто ще се разшири.

Пленарните заседания сега се провеждат всяка седмица в сряда, четвъртък и петък. Планът обаче е това да става на сесии за определени седмици.

Пленарните заседания сега се провеждат всяка седмица в сряда, четвъртък и петък. Планът обаче е това да става на сесии за определени седмици.

Всеки депутат ще има право да е в ръководството само на 1 комисия.

Ще се ревизира въведеното в 45-ото НС правило законопроектите на депутатите да минават обществено обсъждане. То се вкара, за да се пресече практиката проекти на Министерския съвет да се вкарват от името на депутати и така да се избегне едномчесечното предварително обсъждане. Това обаче не работи за парламента – отнема до 3 месеца, а и е “на ръба на конституцията”, защото спъва правото на законодателна инициатива на депутатите, обясни Митева. Затова идеята е общественото обсъждане да се свиква преди първото четене на закона, а в ресорната комисия задължително да се канят всички заинтересовани страни.

Само 1 мин ще имат депутатите да вземат отношение към начина на нводене. Сега то е 2 мин и вместо за реплика към председателя често се ползва за политически изказвания и лични нападки към друг оратор.

С процедурата се злоупотребява и някои депутати я използват дори за да бавят времето, коментира Ива Митева, която лично е вносител на промените. В такъв случай просто да им отнема думата, предложи ѝ Димитър Главчев от ГЕРБ, който бе председател в началото на 44-ото НС.

“Нашата председателка е прекалено добра.

Опитваме

се да я

направим зла

г-жа Митева,

но засега не успяваме, пошегува се в отговор Виктория Василева от ИТН.

Консултативният съвет по законодателство пък ще се раздроби на експертни съвети.

Отделна комисия за туризма, а в тази по екология ще има подкомисия за зелени политики

Изразходването на европейските средства и употребата на специални разузнавателни средства също ще се надзирават от депутатите

Отделна комисия по туризъм ще има в 46-ия парламент, защото “това е много важна сфера”, а не както досега – тя да бъде слята с тази по икономическа политика. Това обясни пред журналисти шефката на Народното събрание Ива Митева.

Решението за това бе взето на заседание на комисията, която изготвя промените в парламентарния правилник. Досега постоянните комисии в парламента бяха общо 23. С промените те ще се редуцират на 20, но към тях ще бъдат назначени различни подкомисии.

В обхвата на отделената от туризма комисия по икономическа политика ще влязат и високите технологии и дигитализацията. Отделно ще има нова комисия по електронно управление и информационни технологии.

Под шапката на комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите ще действа подкомисия по прилагането и използването на СРС-та. Към тази по енергетика, която вече ще отговаря и за климата, ще има подкомисия за зелена политика и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Две ще са подкомисиите и в тази за бюджет и финанси – за контрол на публичните средства и по европейските фондове.

Отделна комисия ще разглежда въпросите за българите в чужбина. Комисията за гражданското общество пък ще се влее в тази по вероизповеданията и правата на човека.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото