твоята гледна точка
Слави Трифонов с предложение за кабинет и позиция: „Без коалиции!“
Автор Vnews, добавено на 12.07.2021 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Лидерът на партията „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов направи специално изявление, в което каза категорично, че няма да се коалират с нито една партия, а ще вземат мандата. Той представи и тяхното предложение за конкретен състав и структура на кабинет.

Как гласуваха българите в различните области у нас

„Има такъв народ няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство. Законът и конституцията ни дават това право да не създаваме коалиция. Аз мисля, че няма правителство на малцинството, няма правителство и на мнозинството, защото всички правителства са на България. „Има такъв народ“ ще вземе мандата за съставяне на правителство и ще представи на парламента свой състав и структура за Министерски съвет. Правителството, което предлагаме, е съставено от експерти – всеки в своята област и то ще има конкретни приоритети пред себе си с възможно най-кратък срок за изпълнение“, каза Трифонов.

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали, съобщи още Трифонов.

enlightenedПравителството, което предлага „Има такъв народ“:

За премиер е предложен  Николай Василев. Той беше част от правителството на НДСВ и ДПС, водено от Симеон Сакскобургготски (2001-2005), както и от кабинета на БСП, НДСВ и ДПС начело със Сергей Станишев (2005-2009).

От 2001 до 2003 г. Василев беше вицепремиер и министър на икономиката, а от 2003 до 2005 г. остана вицепремиер, но си смени ресора и пое Министерството на транспорта и съобщенията. В правителството на т.нар. тройна коалиция той беше министър на държавната администрация и административната реформа.

След излизането си от властта Василев е управляващ партньор в „Експат капитал”. Според публикация на „Капитал“ част от „Експат капитал” е дружеството „Експат бета“, което още през 2008 г. се свързва със съпругата на Станишев Моника Йосифова и главната секретарка на административното министерство Биляна Дякова.

В „Експат капитал“ работи и друг бивш кадър на административното министерство – бившата зам.-министърка Мария Дивизиева. Тя има пряко отношение към одобряването на бенефициентите по оперативната програма „Административен капацитет“ (ОПАК), която министерството на Николай Василев управляваше. Към момента Дивизиева е медиен съветник на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

С „Експат капитал“ се свързва и Мария Бойчинова, предложена от Трифонов за финансов министър. В състава на проектокабинета личат имената и на други познати лица от НДСВ.

Кадрите

За вицепремиер и министър на вътрешните работи е номиниран Николай Радулов, който заема поста на главен секретар на МВР от февруари 1997 до декември 1998 г. – в служебния кабинет на Стефан Софиянски (1997) и за кратко в правителството на ОДС начело с Иван Костов (1997-2001).

През годините Радулов прави няколко опити да влезе в политиката. През 2013 г. той беше кандидат на коалицията между НДСВ, НПСД и „Лидер“ на Христо Ковачки – „Център – Свобода и достойнство“. На парламентарните избори година по-късно Радулов отново беше кандидат-депутат, но този път от колаицията, доминирана от Николай Бареков и партията му „България без цензура“.

Радулов е осветен от комисията по досиетата като лице с принадлежност към репресивния апарат на бившата комунистическа партия. Работил е като щатен служител към Столичното главно управление на МВР-ДС като разузнавач.

Дългогодишният дипломат и външен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017) Ради Найденов е предложен за вицепремиер и министър на външните работи. Той работи в МВнР от края на 1992 г., през 2001 и 2002 г. е зам.-министър на отбраната, а до 2005 г. е началник на кабинета на тогавашния премиер Сакскобургготски. Найденов е специализирал в Германия, Франция и САЩ и е бил извънреден посланик в Швейцария, Лихтенщайн и ръководител на посолството ни в Берн.

Предложеният за министър на икономиката Любомир Дацов също е познато лице от времето на НДСВ. Той е зам.-министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски“. Като заместник на тогавашния министър Милен Велчев, Дацов отговаряше за бюджетната политика и еврофондовете. Той е инициатор и координатор на въвеждането на програмното бюджетиране в България.

За правосъден министър е номиниран адвокат Петър Илиев, който е основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Преподавател по „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Илие ръководи консулството на Барбадос в България.

През 2013 г. Илиев представляваше бившия депутат на БСП Иван Иванов пред Конституционния съд, който разглеждаше казус за потенциалната му несъвместимост като народен представител. Той възникна, след като Иванов беше назначем за зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на БСП и ДПС начело с Пламен Орешарски (2013-2014), но беше принуден да се оттегли само няколко часа по-късно. Причина за това стана фактът, че през 1995 г. Иванов е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК.

Пламен Абровски е номиниран за земеделски министър. Той е адвокат, между 2010 и 2015 г. е бил част от Постоянното представителство на България към Европейския съюз, участвал е и в Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС. Бил е и юристконсулт към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В началото на юни пред БНР Абровски определи промените в Държавните горски предприятия, предприети от служебния министър Христо Бозуков, като „добро начало“

Начело на Министерството на отбраната Трифонов предлага Теодора Генчовска. Тя има над 10-годишен опит на различни нива във военното ведомство. Била е част от звената, работещи активно с НАТО и ЕС, както и експерт в кабинета на президента Румен Радев.

„Има такъв народ“ лансира още за министърка на финансите Мария Бойчинова, която също е работила в „Експат капитал“, става ясно от профила ѝ в професионалната мрежа LinkedIn. Освен това е работила и за „Мерил Линч“ и „Джей Пи Морган“, а от май миналата година Бойчинова е в „Комерцбанк“ в Прага.

За министър на енергетиката е номиниран Красимир Ненов, който в момента е изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-Изток“-3. Той е икономист и финансист, завършил е в САЩ и досега не е заемал държавни постове.

Наталия Митева е предложена за министърка на образованието. Тя е завършила Колумбийския университет в САЩ. Има и магистратура по публични политики от Мерилендския университет.

Здравното министерство е поверено на Велислава Петрова – учен и доктор по вирусология и имунология от университета в Кеймбридж. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева.

Предложението за министър на регионалното развитие е Михаела Лашова. Тя е изпълнителен директор на консултантската компания за бизнес имоти „Фортън“ – представител на международната „Кушман и Уейкфийлд“ за България и Северна Македония.

За министър на транспорта е номиниран Христо Алексиев, който заемаше същия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков (2017).

Ивайло Кожухаров пък е предложен за министър на туризма. Той е икономист, бивш мениджър на хотелска верига в курорта „Албена“ и на хотел в София.

Лилия Иванова е номинирана за министърка на труда, социалната и демографската политика в последния кабинет на Бойко Борисов (2017-2021). Тя беше зам.-министърка на икономиката, но подаде оставка след махането на Емил Караниколов от министерския пост.

За министърка на културата е предложена Станислава Армутлиева – музикален продуцент и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти. Управлявала е няколко музикални компании в България.

Д-р Антония Валентинова е номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси. Тя специализира анестезиология и интензивно лечение. Има опит в Спешна помощ. През 2020 г. получава наградата „Млад лекар на годината“.

За спортен министър пък е предложен адвокат Радостин Василев. Той се занимава и със спортно право и беше един от адвокатите на футболния ЦСКА по време на управлението на фирма „ТИТАН“. По-късно беше част от екипа, който издигна и се занимаваше с кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз (БФС).

Прави впечатление, че Трифонов пропусна да спомене Министерството на околната среда и водите и за него на беше обявена номинация.

 

Първи коментари на политическите лидери

Слави Трифонов посочи и част от приоритетите на партията при взимане на мандата за съставяне на правителство.

enlightenedПриоритетите на „Има такъв народ“:

→ Построяване на необходимия брой детски градини, за да поемат всички деца от София и други градове от страната

→ Построяване на чисто нова детска болница

→ Закупуване на хеликоптери за медицински спасителни цели

→ Концесиониране и построяване на всички останали магистрали

→ Закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, както и предоставяне на необходимия софуер за системата на образованието

→ Стартиране на приватизацията на Българската банка за развитие (51% мажоритарен пакет на стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса)

→ Рязко подобряване на прозрачността при обществените поръчки

→ Изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури без конкурсни процедури, изкореняване на порочната практика милиарди да се плащат авансово на изпълнители, изкореняване на порочната практика редица ремонти да се представят за „аварийни“, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки

→ Бързи съкращения в държавната администрация и дигитализация на услугите

→ Промяна в избирателната система – въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и партийна субсидия от 1 лев

→ Закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура

→ Ускорено изграждане и пускане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция

→  Потвърждаване на заявлението за членство на България в организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген

→ Подаване на заявление за членство на България в Европейската космическа агенция „Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини и един северномакедонски астронавт. За да не гледаме надолу от срам, а да гледаме към звездите“ , каза Слави Трифонов.

„Време е за друго, време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове и е време всичко да се случва пред вашите очи. И то там, където е предвидено по Конституция – в Народното събрание, защото България е парламентарна република и така е морално. През последните години парламентът беше смачкан, маргиналиризан и унижен. България беше министър-председателска република, която беше управлявана от джип. И парите на всички ни бяха „хвърляни“ през джипа без контрол. Сега парламентът може да си върне достойнството“, завърши изявлението си лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно […]

 
Властта

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад […]

 
Здраве и красота

Проект за ново лекарство за пациенти с Алцхаймер показва интересни резултати и макар да е твърде рано за ентусиазъм, той би […]

 
Жълто

Лейди Гага оглави класацията на сп. „Пийпъл“ за най-добре облечени знаменитости, в която са включени още Зендая и носителката на „Оскар“ […]

 
 

към началото