твоята гледна точка
Шефовете на клиники и отделения в МБАЛ “Света Анна – Варна” гневни
Автор Vnews, добавено на 09.07.2021 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

25 шефове на клиники и отделения в „МБАЛ Св. Анна Варна“ излязоха с остро писмо до министъра на Здравеопазването Стойчо Кацаров относно публичните коментари на зам.-министър Димитър Петров по адрес на лечебното заведение.

Лекарите и служителите в болницата са учудени и възмутени от тиражирани от зам.-министъра в медиите оценки за състоянието на лечебното заведение. Лекарите, подписали писмото, са категорични, че т.нар. „сигнали за лошо управление“ са плод на лични неудовлетворени амбиции и злонамерени оценки. Според тях болницата не е имала по-добро управление от десетки години, а под настоящото ръководство са били извършени ремонти на всички отделения и клиники.

Писмото е подписано от всички началниците на клиники и отделения в МБАЛ “Света Анна – Варна” ЕАД /с изключение на един/. Всички те изразяват обща позиция, а целта на писмото е министър Кацаров да бъде коректно запознат със ситуацията в болница и да вземе своите управленски решения.

Публикуваме писмото без редакторска намеса.

Уважаеми г-н Министър,

Ние, лекарите и служителите на „МБАЛ Св. Анна Варна“, сме учудени и възмутени от тиражираните в медиите оценки за състоянието на нашата болница (цитиращи констатации на служебния зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров). Като работещи в МБАЛ „Света Анна – Варна“, сме категорични, че т.нар. „сигнали за лошо управление“ са плод на лични неудовлетворени амбиции и злонамерени оценки. Според нас болницата не е имала по-добро управление от десетки години. По време на настоящото ръководство бяха извършени ремонти на всички отделения и клиники.

Отделението по анестезиология и реанимация, както и Оперативно отделение бяха доведени до най-високите национални и международни стандарти. Създадено беше ново отделение по патология със секционна, закупени бяха нов компютърен томограф , рентген и друга медицинска апаратура.

Променен е и цялостният облик на болницата, след като бяха обновени фасадите на двете основни сгради, осигурен бе безопасен достъп на пациенти и персонал до отделенията и клиниките, след смяната на асансьори и обезопасителни парапети на стълбищни съоръжения. Парковата площ бе променена изцяло, след като бяха направени нови алеи, построен бе параклис. Премахнати бяха грозящи стари постройки от 50-те години на миналия век и както споделят пациенти и колеги – „болницата заприлича на болница“.

През последната година бяхме изправени пред сериозни предизвикателства, свързани с Covid-кризата.

При спазване на всички противоепидемични мерки бе изцяло променен достъпът на персонала и пациентите до клиничните бази – създадени бяха филтри на всички входове, организиран бе триаж за пациенти, поетапно бяха разкрити и оборудвани „ковид отделения“ изцяло с ресурс на болни Цата, осигурени бяха своевременно предпазни средства за персонала ангажиран с диагностичната и лечебна дейност при болни с Covid 19 . Провеждането на консултативните и контролни прегледи не беше прекъснато, като те бяха пренасочени към Медицински Център. разположен в отделна сграда.”

За да функционира ефективно всяко звено и болницата, да работи като добре смазана машина в полза на нуждаещите се от здравна помощ граждани, са нужни както прецизна организация така и спокоен микроклимат. ”

В последните два месеца сме лишени именно-. от усещането за сигурност и спокойствие. Дълго време болницата бе обект на серия от тенденциозни проверки и у нас остава усещането че МБАЛ “Света Анна – Варна“ е поставена в ролята на мишена за кадрови рокади, без ясни основания и Мотиви, освен политически такива. Вън от всякакви опити да изземване чиито и да е функции по веригата за организация на здравеопазването и водени от желанието МЗ да бъде обективно и коректно информирано, сме длъжни да заявим, че:

Голяма част от нас, работещите в МБАЛ “Света Анна – Варна“, сме част от екипа от десетилетия и по стечение на обстоятелствата сме преки участници в историята и развитието на лечебното заведение. Именно в това си качество – на лекари, изградили име и кариера в бившата Окръжна болница, сме длъжни да Ви информираме, че през последните малко повече от три години под ръководството на сегашния управленски екип болницата бе преобразена . МБАЛ „Света Анна – Варна“ е спешната болница на българския Севроизток. Тя поема над 93% от хирургичната спешност и травматизма в региона. През почти половината от календарната година – от април до октомври, тя е лицето на България пред граждани от цял свят, които са избрали Северното Черноморие за своята лятна ваканция

Обвиненията за проблеми в лечебната дейност би трябвало да бъдат обект на задълбочен анализ на съответните органи – Агенция за медицински одит, БЛС и др.

Обвиненията за лошо отношение към персонала имат силно субективен характер и трябва да се базират на конкретни случаи и доказателства.

Относно обявения конкурс за ръководство буди недоумение фактът, че такъв вече е проведен през м. март т.г.

Излагаме всичко това в официална позиция до МЗ, водени от един-единствен мотив: Не искаме да се превръщаме в безмълвни съучастници в едно. според нас, нелогично, неефективно и напълно несправедливо решение, касаещо пряко организацията на работата в ключово за Източна България лечебно заведение.

Не сме склони да сме зрители на един доста евтин сценарий, “в който група хора, смятащи. че имат право на привилегии, превръщат нашата болница в терен за политически и лобистки надмощия.

Затова настояваме за професионален и принципен подход към организацията на работа, дейността и постигнатото в МБАЛ “Света Анна“-Варна, която получи неотдавна и отличието „Болница на 2019-та година”

Смятаме, че когато става дума за ефективно управление на публични активи и здравни грижа за населението, няма място за субективизъм и лични или субективни предпочитания.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над западните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 
 

към началото