твоята гледна точка
БГ грабят луксозни коли
Автор: Труд, добавено на 07.07.2021 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Българските милионери се хвърлиха да купуват луксозни автомобили. Като предпочитани от тях са спортните модели. Докато пазарът на коли като цяло още не може да се възстанови от пандемията и продажбите са значително под нивото от 2019 г., има бум при сделките със скъпи автомобили.

Регистрираните в страната нови и употребявани автомобили от осем луксозни марки – Ролс Ройс, Ферари, Лотус, Макларън, Ламборгини, Бентли, Мазерати и Порше през първите шест месеца на годината са с 45% повече спрямо същия период на миналата година и с 40% повече спрямо 2019 г. Това показват данни на МВР за регистрираните превозни средства от януари до края на юни. В страната през първата половина на 2021 г. са купени 65 нови коли и 486 употребявани от тези луксозни марки.

Пандемията доведе до ръст на депозитите на милионери в банките. Заради ограничените пътувания и светски събирания през миналата година хората с високи доходи спестиха големи суми. Освен това заради несигурността през 2020 г. покупките на редица луксозни стоки бяха ограничени по целия свят. Сега с намаляването на случаите на заболели от COVID-19 у нас и с раздвижване на икономиката родните милионери започнаха да влагат парите си в луксозни коли.

Прави впечатление интересът към Ламборгини. От януари до юни в страната са регистрирани 5 нови и 14 употребявани автомобила от тази марка. Цената на ново Lamborghini Aventador S започва от 425 хил. долара, а на модела Huracаn EVO от 267 хил. долара. Купените автомобили Ламборгини от януари до юни са над два пъти повече спрямо същия период на предходните две години.

Подобна е ситуацията и при покупките на Ферари, като те нарастват с 80% спрямо предходните две години. Цената на ново Ferrari 812 Superfast/GTS започва от 340 хил. долара, а на модела Roma от 222 хил. долара. За шест месеца в страната са купени 6 нови и 12 употребявани автомобили от тази марка.

За полугодието дори са регистрирани два спортни автомобила от марката Лотус – един нов и един употребяван, при положение, че през 2019 г. не е имало нито една покупка на такава кола в страната. Цената на модела Lotus Evija започва от 350 хил. долара, а на Lotus Evora 400 от 363 хил. долара.

В луксозния сегмент от пазара най-достъпни и съответно най-купувани са поршетата. Само за периода от януари до юни в страната са регистрирани 46 нови поршета и 347 употребявани. Сделките с коли от тази марка нарастват с близо 37% спрямо 2019 г., когато светът още не беше обхванат от Covid-19. Цената на ново спортно Porsche Cayman е поне 60 хил. долара, моделът Panamera струва поне 88 хил. долара, а цената на всъдехода Porsche Cayenne започва от около 70 хил. евро за базовия модел без никакви екстри.

През настоящата година са повече и продадени автомобили Бентли. По брой регистрирани коли Бентли е на трето място в класацията на луксозните марки веднага след по-бюджетните Порше и Мазерати. Но характерното при Бентли е, че през първата половина на годината са купени само употребявани коли от тази марка. Ново Bentley Bentayga може да бъде купено за 166 хил. долара, а цената на Bentley Continental GT започва от 208 хил. долара.

Само при Ролс Ройс сделките през настоящата година са точно колкото през 2019 г., а при Макларън има спад при покупките им от родните милионери.

Бентли води пред Ферари

Трима карат Бугати с български номера

13 събират погледи с Макларън

В страната има 59 автомобила Ролс Ройс с български номера.

Само трима души карат автомобили Бугати с български номера, показват данните на МВР за регистрираните в страната превозни средства към 1 юли. Само една от тези три коли е на по-малко от 5 години. Това е обяснимо. Цената на Bugatti Veyron започва от 1,9 милиона долара, за Bugatti Chiron трябват поне 2,9 млн. долара, а Bugatti Divo струва 5,4 млн. долара. Любопитно е, че през втората половина на 2020 г. в страната е регистриран един автомобил Бугати. Той не е нов, но дори и употребяван цената му няма как да не е впечатляваща.

Въпреки че през миналата година има подчертан интерес към новите луксозни спортни коли, като цяло Бентли води пред Ферари по присъствие на българския пазар. Към 1 юли в страната има 34 ферарита и 41 бентлита на възраст под 5 години. Общият брой на фераритата в България е 108, или над два пъти по-малко от наличните бентлита, които са 229.

13 души събират погледите на минувачите по улиците с Макларън с български номера. За разлика от останалите луксозни марки, повечето налични автомобили Макларън в страната са на по-малко от 5 години. Цените на тези автомобили варират в много широки граници. Нов McLaren GT може да бъде купен за 210 хил. долара. Но цената на McLaren Elva започва от 1,8 млн. долара, а McLaren Speedtail струва поне 2,2 млн. долара.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

„Дарвин“ и „Австрия“ вече циркулират в Европа. Доминиращ е щамът „Дарвин“, който засяга най-малките и най-възрастните. Вирусът често води до тежки усложнения, които изискват лечение в болница. Заради отпадането на противоепидемичните […]

 

Очаква се много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % […]

 

На 23 септември, точно в 04.04 ч. през нощта, настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен.

Тя идва с хладно и […]

 
 

към началото