твоята гледна точка
Омбудсманът алармира: 803 000 души у нас получават пенсии под линията на бедността
Автор Vnews, добавено на 06.07.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

803 000 души получават пенсии под линията на бедността от 369 лева. Това сочи справката от НОИ, която омбудсманът Диана Ковачева е получила в понеделник.

Когато говорим за увеличения, е редно тази линия да бъде прескочена”, заяви пред NOVA Ковачева.

По думите й много хора, които ще получат добавка от 50 лева, се притесняват, че ще прескочат прага за получаване на помощи за отопление.

„Изпратих препоръка да се вземе предвид добавката от 50 лв., заради която има много хора, които могат да прескочат линията за получаване на помощи за отопление”, заяви Ковачева.

Според нея системата е несправедлива спрямо онези, които имат стаж за пенсиониране, но нямат навършени години.

„Съгласна съм, че докато навършат възраст, може да взимат по-малко. Въпросът е, че сега до края на живота си ще останат с тези ниски пенсии. Смятам, че е нечестно и дискриминационно”, заяви Ковачева.

Тя коментира и друга актуална тема, като посочи, че КЕВР трябва да смени подхода на определяне на цената на топлинната енергия.

„На 1 юли КЕВР направи една прогноза за следващата година каква ще бъде цената на топлинната енергия. Има проблем, защото прогнозата се прави на базата на Наредба 5, която миналата година беше променена”, коментира Ковачева.

„КЕВР се презастрахова срещу евентуално повишаване на природния газ и въглеродните емисии, които наистина имат сериозно отражение върху цената на топлинната енергия. Цената на природния газ се променя всеки месец и никой не знае дали тя ще поскъпне, или ще намалее. Цената на топлинната енергия обаче на базата на тези показатели се променя веднъж в годината. Изминалият отоплителен сезон показа, че прогнозите, които КЕВР прави, не са верни и са завишени. Работната група в КЕВР установи, че са надплатени 29 млн. лв. за миналата година. Отправих питане към КЕВР как ще бъдат възстановени тези пари”, обясни Ковачева.

„КЕВР няма как да направи реална прогноза напред във времето за 1 година, защото цената на природния газ се променя всеки месец – може да върви нагоре, може надолу, и никой не може да каже каква ще е цената”, заяви Ковачева.

Настоявам да се промени така наредбата, че всеки месец КЕВР да казва дали се увеличава, или намалява цената на топлинната енергия. Тя трябва да върви близко до цените на природния газ и въглеродните емисии. Това е прогнозна цена и тя няма как да е реалистична. Не са много хора, които имат уреди за измерване онлайн. Веднъж в годината се отчита парното. Хората веднъж плащат прогнозно потребление, втори път по прогнозна цена“, допълни тя.

„Сега получих информация от ДАМТН, че са извършили проверки на абонатните станции, които са 17 500 и са собственост на топлофикациите. Направени са проверки на 130 такива станции. През тях постъпва топлинната енергия. Установили са, че при 90 от тях уредите са с изтекъл срок на валидност. Установили са административно нарушение и са издали задължителни предписания. Това създава съмнения за това какво измерват тези топлинни уреди. Въпросът е, че не е редно по този начин да се изоставят нещата. Изпратих препоръка към „Топлофикация“ да направят проверка на тези уреди и да ги сменят там, където им е изтекъл срокът“, посочи омбудсманът.

Ако законодателството остане същото, няма значение кой какво определя – нещата ще останат по този начин. Самите топлофикационни дружества имат много нереалистична оценка за своите искания за увеличение. Преди около месец те поискаха от КЕВР увеличение от 70%. В рамките на общественото обсъждане КЕВР обсъждаше увеличение от около 14% в най-високия размер. Въпросът е в контрола и яснотата на самите разходи на тези дружества. Някои от тях не са си подали още финансовите отчети за миналата година. Как КЕВР реши, че такова увеличението, което да им даде възможност да работят спокойно? Тук има нещо, което не е съвсем ясно и разбира се това буди недоверие у хората за начина, по който плащат за топлинната енергия“, допълни още Ковачева.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над западните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 
 

към началото