твоята гледна точка
Електронната рецептурна книжка сложи край на чакането за заверка в РЗОК
Автор Vnews, добавено на 04.07.2021 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Чакането по опашки в регионалните здравни каси (РЗОК) за заверка на рецептурните книжки отиде в историята.

Това стана възможно, след като от 1 юли книжките бяха напълно електронизирани, а хартиените окончателно отпаднаха.

Така всеки пациент, който има нужда от издаване на рецептурна книжка, вече трябва само да отиде до личния си лекар, който ще попълни нужните данни в интегрираната информационна система на здравната каса и ще му даде рецептата, която пък от 1 юни също е електронна.

Новият режим на издаване спестява ходенето първо за закупуване на книжката, след това носенето ѝ до джипито, което да я попълни, оттам – за заверката в РЗОК, връщането до личния лекар, който вече да издаде рецептата, и едва тогава отиването е в аптеката за лекарствата.

“В аптеката пациентът вече ще идва с електронното си предписание, т.е. номера на рецептата, а другата възможност да я

изпълним е чрез

ЕГН и дата на

издаване

на рецептата”, обясни пред “24 часа” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. 

НИКОЛАЙ КОСТОВ

НИКОЛАЙ КОСТОВ

 

Ако човек има издадена преди 1 юни хартиена рецепта и ако все още не е изтекъл срокът ѝ на валидност, ще трябва да запази хартиената си рецептурна книжка до приключването им, обясни още той.

Тъй като е нужен известен период да заработи нормално системата, е добре хората да запазят рецептурните си книжки

до 1 август, дори

и да имат вече

електронна, посъветва пък зам.-председателят на лекарския съюз и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов като превантивна мярка.

“Въвеждането на електронната рецептурна книжка е голяма стъпка за пациента. Това спестява разкарването им, носенето на хартиен носител постоянно, както и разходването на хартия като цяло. Освен това човек вече ще има само един номер на рецептурната си книжка, а на личнителекари ще се

спести

въвеждането на

нови номера

и данни при всяко преиздаване”, коментира той. Но също допълни, че процесът изисква синхронизиране на много софтуери – и на личните лекари, и на аптеките, и на касата, затова е нужно да се подходи с разбиране.

Това е и причината НЗОК да даде гратисен период до 15 юли, за да могат да се изчистят всякакви технически проблеми, които евентуално ще се появят при старта на новия механизъм за издаване на рецептурните книжки.

След електронизацията на книжките и рецептите в процес на дигитализация са и протоколите. Кога ще завърши той обаче, все още не е ясно.

Затова засега получаването на лекарства по протокол (за специализираните лекарства, изписвани от съответния специалист по заболяването) и заверката им остават по стария ред. Той изисква два пъти ходене до РЗОК за заверка не само на рецептурната книжка, но и на протокола едва след което личният лекар може да издаде рецептата.

“Този принцип ще продължи да се спазва и занапред, но процесът за пациентите ще бъде улеснен, защото в скоро време и протоколите ще станат електронни”, обясни д-р Брънзалов. 

Д-Р НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ

Д-Р НИКОЛАЙ БРЪНЗАЛОВ

 

Когато това се случи, личните лекари ще имат достъп до протоколите по електронен път със срока, за който се изписват лекарствата, дозите и т.н. Това ще намали драстично и вероятността от човешка грешка при изписването, защото всичко ще е електронно, подчерта д-р Брънзалов.

След приключването на срока на съответния протокол пациентът ще отива за преиздаване при специалиста, при когото е диспансеризиран, а след това при джипито новият протокол ще се генерира автоматично, обясни още той. / 24 часаСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над западните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 
 

към началото