твоята гледна точка
Кабинетът подготвя актуализация на бюджета
Автор Vnews, добавено на 26.06.2021 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Кабинетът ще подготви актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в бъдещия парламент. Това каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев, който уточни, че е възможно е да се направи актуализация на бюджета, без да се увеличава дефицитът.

В Министерството на финансите се проведе първият Обществен съвет, свикан от министъра на финансите. Основна тема на срещата беше разходите на държавата. В дискусията участваха представители на институционални и неправителствени организации на секторите с най-висок дял от разходите в бюджета – администрация, образование, здравеопазване, опазване на обществения ред, пенсионно осигуряване, както и икономисти и представители на национално представените работодателските организации.

На срещата беше направен кратък преглед на бюджета и сравнение със средноевропейските показатели. Установи се, че има разходни пера, където трябва да се види какъв вид услуги се предоставят срещу съответното финансиране.

„Видяха се и тенденции за провеждане на политики в здравеопазването и в пенсионната система. Има желание да се говори за бъдещи политики, но това е разговор, който трябва да се прави от правителство с максимална парламентарна подкрепа. Искахме да видим какви например са капиталовите разходи и обществото да реши какво да заложи в бюджета за догодина“, каза министърът.

„Сега има преизпълнение на приходите, които вероятно ще са в рамките на милиард – милиард и половина лева. През последните години приходите в бюджета растат със 7 процента, а разходите с десет процента. Мисля че има консенсус в политическите сили, да се проследи ефективността на разходите и да се увеличи събираемостта на данъците. Това би изравнило разликата между приходите разходите в бюджета“, каза още министърът.

Асен Василев заяви, че искат да видят колко километра магистрали са построени и колко са платени, както и да се види съотношението на болничната към доболничната помощ – „при нас тя е пет към едно, а в Европейския съюз е 1,5 към едно“, посочи той.

В приходната част на бюджета акцизите растат два пъти по-бавно от останалите приходи. Държавата продава годишно активи за 150 млн. лева, основно земя, на странно изглеждащи цени, каза още Асен Василев.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото