твоята гледна точка
ГЕРБ: Кроят манипулация на вота
Автор: Труд, добавено на 26.06.2021 година, в категории: Изборът, Коментари (0)

“Има опасност от манипулация на вота, както и да бъде поискано касиране на изборите.” Това заяви Дани Каназирева от ГЕРБ на брифинг на партията.

“Задава се противоконституционен вот, при който се нарушават правата и на партиите, и на избирателите. България от Трифонов и Иванов беше модернизиранa и поставена до държави като Бутан, Индия, Венецуела и Бразилия”, каза още Каназирева.

“Заложените принципи в член 10 на Конституцията, които имат за цел провеждането на честни, прозрачни и демократични избори, грубо бяха нарушени и при определяне начина на отчитане на резултатите”, предупреди пловдивската юристка.

„Само преди два дни с решение на ЦИК беше отказано преброяването на контролните разписки”, коментира Каназирева.

“Държавата може да бъде изправена пред конституционна криза и в момента всичко сочи в тази посока. Разписките от машинния вот трябва да бъдат броени. Всичко друго е риск за конституционна криза”, подчерта Радомир Чолаков.

Пред “Труд” Дани Каназирева обяви, че от ГЕРБ предлагат контролните разписки от машините да бъдат проверявани дали има съвпадение между данните в разписките и протокола – съответства ли броят гласоподаватели, отчетени в машинния протокол, както и колко гласове има подадени за всяка една партия.

Тя припомни, че машинният вот беше отменен като противоконституционен в Германия защото липсва ефективен граждански контрол, при който не е нужно използването на специални знания. Преброяването вътре в машината става само със софтуер, върху който контрол имат определен кръг технически лица.
“Анализите сочат, че един софтуер може далеч по-лесно да бъде манипулиран и без машината да е свързана с интернет. И това поражда редица въпроси за вота, който предстои”, коментира пред “Труд” Каназирева.

“Затова съдът в Германия казва, че този вот е противоконституционен, тъй като не може да се осигури ефективен граждански контрол в присъствието както на изборната администрация, така и на представителите на политическите партии, на наблюдатели, на застъпници и на кандидати, което категорично нарушава демократичния характер на Републиката, публичността на изборите и върховенството на закона. Още преди 10 години почти цяла Европа се отказа от машинния вот”, заяви още Каназирева.

Тя отбеляза, че две седмици преди изборите все още няма решение за машинния вот в чужбина. “Все още няма машини, софтуерът още не е модифициран, никой не знае колко души реално ще гласуват, не се знае колко машини са нужни за секциите в чужбина. Не се знае кога ще се модифицира софтуерът, кога ще се изпратят в чужбина, кои технически лица ще поддържат изправността на тези машини. Питаме кой ще поддържа машините извън, в Турция кой ще обслужва машините в над 100 секции. Разбираме, че в чужбина има набиране на лица на свободен принцип. Категорично с това се рискува вотът в чужбина”, каза още юристката.

“България е в поставена в ситуация, в която държавата сама не може да организира най-важния процес – изборния. В стремежа си да угодничат на партията на Трифонов партии потъпкаха своите заявки за промени в изборите и сведоха реформата до отваряне на секции за ДПС в Турция и риск за касиране на изборите”, коментира Каназирева.

Христо Гаджев попита дали лицето Атанас Шарков, който е активист на “Да, България” е получавал ключовете до софтуера на машините? “ЦИК имат ли договор с представители от Панама и какво точно правят тези хора?”, интересува се Гаджев.

Кой е Алехандро

“Сиела норма” работи с програмисти от Панама, Коста Рика, Испания

“Кой е Алехандро?”, попита Христо Гаджев от ГЕРБ и отговори: “Гражданин на Венецуела, който заедно с още двама граждани на Коста Рика и Панама работят към ЦИК.” Какъв договор изпълняват и имат ли достъп да пипат софтуера на машините, зададе последни въпроси Гаджев.

“Труд” провери кой е Алехандро. Оказа се, че панамецът Вито Д’Алехандро и Марлон Гарсия са софтуерни архитекти на “Смартматик”, чиято задача е да предадат всички сорсове, всички допълнителни инструменти, програми и т. н. на устройствата за гласуване. Алехандро и други програмисти от САЩ, Коста Рика, Нидерландия, Испания и Великобритания помагат на “Сиела норма” по договора на фирмата със “Смартматик”. Тези специалисти нямат отношения с ЦИК.

Колкото до ЦИК – оттам са наели Атанас Шарков за IT консултант. За въпросния Шарков Христо Гаджев съобщи, че най-вероятно е активист на “Демократична България”. Шарков действително е искал ключовете за софтуера на машините от “Сиела”, взел е всички данни по указание от ЦИК.

Междувременно “Труд” научи, че Шарков е отстранен и вече не е консултант на ЦИК.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над западните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 
 

към началото