твоята гледна точка
В НОИ смятат по-високи пенсии
Автор Vnews, добавено на 26.06.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Преизчисляване на пенсиите с актуален осигурителен доход може да предложи служебният кабинет. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в петък при обществено обсъждане на приходите и разходите в държавната хазна. В момента се обсъжда дали тази актуализация на парите на застаряващото българско население, което е 2,08 млн. души, да се направи в рамките на актуализация на бюджета, която ще се внесе в следващия парламент.

Подуправителят на Националния осигурителен институт Весела Караиванова обясни, че експертите в НОИ вече правят разчети за преизчисляване на пенсиите спрямо по-съвременен осигурителен доход, съобщи БТА. Пенсията в България вече замества над 45% от дохода от работна заплата на хората, а за минималната пенсия този показател на заместване е над 50%. Весела Караиванова припомни, че през 2017 г. средната пенсия у нас е била 345, а през 2021 г. вече е 488,97 лева.

Последното преизчисляване на парите за възрастните хора е било през 2008 година.

Служебното правителство ще представи актуализация на бюджета заради очаквани с 1,5 млрд. лв. повече приходи от заложените. Затова и Асен Василев обясни, че се правят разчети за новото преизчисляване на пенсиите, което ще доведе до увеличението на голяма част от тях. Финансовият министър допълни, че с НОИ се работи по различни варианти.

Василев каза, че подобрението на събираемостта се дължи на предприетите мерки като засиления данъчен контрол на големите данъкоплатци, събирането на просрочени задължения, проверките на големите касови наличности и други. Министърът определи като спешни нужди продължаването на схемата за запазване на заетостта 60/40, добавките от по 50 лв. на пенсионерите, както и допълнителните 1000 лв. на месец за медиците на първа линия.

Василев обясни, че в последните години приходите в бюджета растат със 7%, а разходите – с 10 на сто. Поради това трябвало да се проследи ефективността на разходите и да се увеличи събираемостта на данъците. Имало сектори, в които трябва да се провери какъв вид услуги се предоставят срещу съответното финансиране. Василев видя и странни разходи в досегашните бюджети. “Искаме да видим колко километра магистрали са построени и колко са платени, както и съотношението на болничната към доболничната помощ – при нас тя е пет към едно, а в ЕС е 1,5 към едно”, мотивира се той.

В приходната част на бюджета акцизите растели два пъти по-бавно от останалите приходи. Държавата продавала годишно активи за 150 млн. лева, основно земя, но имало цени под пазарните при тези сделки. Разходите за персонал в бюджета нараствали твърде бързо – с 59% от 2016 до 2020 г., заяви още Василев. Тук се включвало и увеличението на щатните бройки и заплатите. Според министъра малки били и приходите от концесии – 145 млн. годишно. Поради това съвместно с Министерството на енергетиката се подготвяла промяна на концесионните такси.

Василев каза още, че може да не се тегли нов дълг.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над западните райони облачността ще е по-често значителна и на отделни […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 
 

към началото