твоята гледна точка
УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна успешно премина през предизвикателството на кризата Ковид-19
Автор Vnews, добавено на 14.06.2021 година, в категории: Вести, Здраве и красота, Коментари (0)

67 617 пациенти са лекувани в болницата от началото на 2020г. до момента, 6 717 от тях с Ковид-19

УМБАЛ „Света  Марина“ ЕАД Варна приключи 2020 г. с положителен финансов резултат и без просрочени задължения, става ясно от отчета на най-голямото лечебно заведение в Източна България. Университетската болница премина през голямо предизвикателство, като пое най-голямата тежест на COVID19 кризата в региона, поради необходимостта от достъпно, своевременно и качествено лечение на инфекциозни заболявания. От началото на пандемията на първа линия работи мултидисциплинарен екип, който води ежедневната борба с коварното заболяване. В периода 01.01.2020г. – 10.06.2021г. са лекувани 67 617 пациенти, от които 6 717 с COVID-19. В зависимост от актуалните здравни потребности на населението, в лечебното заведение бяха обособени 423 болнични легла за пациенти с Covid-19, от които 59 легла за интензивно лечение. Бяха трансформирани 19 структури, а в пиковете на инфекцията се диагностицираха и лекуваха над 500 болни на ден. От месец август 2020г. на територията на Клиники по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Марина“-Варна е разположен и Координационен център, обслужващ населението от региона и страната. За обезпечаване на лечебно-диагностичната дейност през пиковете на пандемията над 300 лекари, медицински сестри и санитари от други структурни звенасе включиха в борбата с инфекцията. Създадената перфектна организация позволи успоредно с лечението на пациенти с COVID-19, болницата да продължи да оказва спешна медицинска помощ и на нуждаещи се със заболявания по профилите на разкритите клинични структури. Преминалите пациенти през спешните отделения за този период са 54 311. Признание на обществото към достойния труд на медиците от УМБАЛ „Св.Марина“ бе колективната награда „Варна”, която бе връчена за изключителен професионализъм при организацията, координацията, диагностиката и лечението на пациенти с COVID19 от Варна и Североизточна България.

Варненската университетска болница е втората по големина в България. В нея работят 2 003 служители – 32 професори, 56 доценти, 36 главни асистенти, 153 асистенти, 693 специалисти по здравни грижи и 652 друг персонал, като непрекъснато се инвестира в кариерното им развитие. Благодарение на стриктно спазваните противоепидемични мерки се ограничи разпространението на инфекцията сред персонала.

Успоредно с предизвикателствата на кризата продължи изпълнението намащабната инвестиционна програма, като основно се реконструираха и оборудваха клиниките по анестезиология и интензивно лечение, неврохирургия, ревматология, кардиология, клинична лаборатория, референтна вирусологична лаборатория, кислородна инсталация, инсталирани бяха най-модерните компютърен томограф, ПЕТскенер и СПЕКТ-скенер в България.

През 2020г. стойността на изплатените трудовите възнаграждения е 44 734 000лв., а платените осигуровки, данъци и такси към бюджета възлизат на 17 712 882,83 лв., става ясно още от отчета. Средната брутна заплата към 30.04.2021 г. е 2 473,64 лв., като заплатите се изплащат регулярно.  Болницата е основна база на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Паралелно с лечението на пациенти по време на пандемията, успешно се провеждаше учебният процес на студентите както в електронна среда, така и присъствено, благодарение на напълно изградената дигитална инфраструктура. Отличните възможности за лечение и обучение, които лечебното заведение предлага, увеличиха потенциала на МУВарна. В следствие на това над 6 000 студенти, от които над 1 500 чужденци от 49 държави в света, избират да учат медицински специалности във Варна. В болницата се обучават и 179 специализанти от всички специалности.

Основана с капитал 19 491 000 лв., днес собственият капитал на УМБАЛ „Св. Марина“-Варна е над 59 000 000 лева. Към настоящия момент болницата няма непокрити загуби от минали години. Коефициентът на абсолютна ликвидност е 1,49,което означава, че наличните парични средства са напълно достатъчни да покрият всички задължения, което е критерий за изключително успешния мениджмънт в условията на криза. Болницата е призната от пациентите и международните партньори за eвропейско лице на болничното здравеопазване. УМБАЛСв.Марина е най-високо технологичната болница в страната. Разполага с два ядрено магнитни резонанса, три ангиографа, два супермодерни скенера, най-модерните ПЕТскенер и СПЕКТ-скенер, три линейни ускорителя, ехографи, ендоскопи, робот за разтваряне на цитостатици, роботизирана хирургия, модерна болнична информационна система, център за транслационна медицина, клетъчна терапия и др. До момента са проведени 153костномозъчни трансплантации, от които 102 автоложни и 51 алогенни. Внедрени сауникални методи за диагностика, терапевтично, консервативно и оперативно лечение. Болни от цялата страна търсят диагностика и лечение в университетска болница Св.Марина, като лекуваните пациенти от други населени места извън Варна са 20 966 за периода.

УМБАЛ „Св. Марина“ е център за иновации в областта на медицинските технологии, методите за борба със социално-значимите заболявания, здравния мениджмънт, университетското образование и наука и оказва методично ръководство на лечебните заведения в региона и страната.

През 2020 г. в болницата са извършени общо 81 проверки от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, НЗОК и РЗОК – Варна.

Ръководството на лечебното заведение благодари на всички свои служители за професионализма, отговорността и  безрезервната отдаденост на пациентите.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

И тази година август ще бъде с температури над установените норми, като в повечето равнини и низини положителната аномалия за средните температури ще бъде между 2 и 3 градуса. По-голяма ще […]

 

До към 12-13 август в България със сигурност ще има наднормални температури, които ще са много високи. Още днес и утре […]

 

Мacoвият бeнзин A-95 пocкъпнa нa дрeбнo c 10 cт. caмo зa eдин мeceц. Тoвa пoкaзвaт дaннитe нa cпeциaлизирaния caйт fuеlо.nеt, кoйтo […]

 
 
Още от Вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Още от Здраве и красота
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото