твоята гледна точка
Внимание! Източват сметки с фалшиви имейли.
Автор: Труд, добавено на 08.06.2021 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

От “Български пощи” не пускат покани за плащане по електронната поща

Искат такса за “неуспешно доставяне до адрес”

Измама, при която използват името на “Български пощи”, циркулира активно в интернет през последните дни. Въпреки че не е нова, потребителите продължават да се връзват на фишинг имейлите. Съобщението, което измамниците изпращат на имейл адреса ви, съдържа информация, че очаквате пратка от Китай чрез “Български пощи”, но поради неуспешен опит за доставка до адрес, трябва да потвърдите, че искате пак да ви бъде доставена или да я вземете от пощенския клон. За целта трябва да потвърдите информацията, след което да платите такса от 4 лева за неуспешната доставка и евентуално новата предстояща доставка от пощальон на адреса, като цъкнете на линк в имейла. В съобщението пише, че ако не направите всичко това, пратката ще бъде върната в Китай.

В линка, оставен за потвърждение, трябва да въведете данните на банковата си карта, с която да платите сумата от 4 лв. В указанията пише, че ще получите 3D парола за операцията. Всеки, който е активирал сигурно плащане с карта в интернет, получава от банката при всяка заявка тази парола чрез съобщение на мобилния си телефон. В случая обаче с тази 3D парола идва и неприятната новина, че трябва да потвърдите плащане в размер на стотици левове, а не тези 4 лв., които си мислите, че дължите. Дори и да не го потвърдите в някои от случаите измамниците успяват само с това, че сте въвели данните от банковата си карта, да изтеглят пари от сметката ви.

Всеки, който е поръчвал пратка от сайт от Китай, знае, че процедурата е съвсем друга. Първо, доставка до адрес от “Български пощи” за пратки от Китай има много рядко. Повечето чужди колети се насочват до пощенски клон в квартала ви. Доставката се калкулира в сумата, която плащате на търговеца, купувайки продуктите от тях, тоест дори да имате такса за пратката, вие я плащате директно на търговеца. А аргументът, че пощальонът не ви е намерил и трябва да платите 4 лева за ново посещение, е лъжа. Дори частните куриерски фирми нямат такава практика – да таксуват за неуспешна доставка, а напротив, и 5 пъти да не ви открият, вие не плащате нищо.

“Български пощи” по принцип не изпраща съобщения, в които събира лични данни, най-малкото данни за платежни инструменти – имам предвид за банкови карти. Често пъти сме наблюдавали измами от типа грешно упътена пратка или неполучена пратка, срещу която на нашите клиенти се изпращат есемеси или съобщения по имейл. Няма такъв вариант, съобщения за плащане по имейл нашите клиенти не получават”, предупреди Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на “Български пощи”.

Има такса само при обмитяване

Пратките от Китай са предварително платени

Онлайн комуникацията не е практика на пощите

Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на “Български пощи”

Практиката на “Български пощи” е да изпращат СМС с номер на товарителница на пратката, която лесно може да сравните, посещавайки сайта, от който сте си поръчали покупките и да го сравните. А взимайки пакета на каса, не дължите нищо. “Всички пратки, които пристигат към потребителите от Китай, са предварително платени, тъй като те се плащат при точката на подаване, а не при точката на получаване. Единствено се налага плащане, когато пратката се обмитява”, заяви Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на “Български пощи”. Затова и плащането онлайн на такси към “Български пощи” е 100% измама.
Преди година отново от името на “Български пощи” бяха изпращани множество имейли, че сте заявили грешен адрес на доставка на пратка от Китай, и за да се коригира адресът, клиентът трябва да плати определена сума. Но заглеждайки се внимателно в името на подателя, може да видим дали той е фалшив или истински. Обикновено, когато е фалшив, е изпратен през някакъв софтуер или програма, както в случая преди година – post@help.superhosting.bg.

Ако попаднете на такава измама, може да сигнализирате в Отдел “Киберпрестъпност” – ГДБОП.



Споделете текущата публикация:

Коментирай





Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!



Бизнес

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се увеличават. Наблюдателите на пазара обясняват този ръст с нарасналото търсене на горива […]

 
Властта

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавируса в България може да има още през […]

 
Здраве и красота

Делта вариантът на COVID-19, произлизащ от Индия, е с около 60% по-заразен от британския вариант, познат като „Алфа“. Това обясни вирусологът […]

 
Жълто

Галена, Дара и Любо Киров сменят в треньорските кресла Камелия, Михаела Филева и Владимир Ампов-Графа в новия сезон на „Гласът на България“, […]

 
 

към началото