твоята гледна точка
Изборите гърмят заради машините?
Автор: Труд, добавено на 06.06.2021 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Фирмата доставчик, отказва да внесе допълнителни устройства заради ниска оферта

Служебното правителство смятало по предишния вот

Спорът с фирмата доставчик на машини за гласуване може да доведе до касиране на изборите, предупредиха юристи. Причината е, че в закона е записано, че във всички секции с над 300 души задължително трябва да се гласува с машини.

От ЦИК вече допуснаха, че ако “Сиела норма” категорично откаже да достави допълнителни устройства за секциите в чужбина, българите зад граница няма да гласуват машинно. “Залага се бомба. Напълно възможно е ако е нарушен законът вота да бъде атакуван.

Освен това всеки недоволен от изборния резултат ще има основание да се позове на липса на машини в секции с над 300 души”, коментира пред “Труд” Борислав Цеков, който е доктор по конституционно право.

Прависти припомниха, че Изборният кодекс все пак предвижда алтернатива – гласуване с хартиени бюлетини, но при форсмажорни обстоятелства.

Пазарлъците на ЦИК с единствения доставчик на машини ще продължат и утре, научи “Труд”. От комисията са поканили представители на “Сиела норма” на преговори.

Спорът е за пари. Собственикът на фирмата Веселин Тодоров, коментира пред “Труд”, че служебното правителство е решило, че сумата от 6,5 млн. лева ще е достатъчна за доставка на 1500 машини допълнително и за пълното им обслужване. Изчисленията били направени по предишната поръчка за вота на 4 април. Тогава цената на устройство излезе около 3 700 лв. Сега претенциите на “Сиела норма” са за 5 000 лв.

“Има три варианта за изход от ситуацията. Първият е срещу определената сума да доставим само машините и да не се занимаваме с пълното им обслужване. Вторият вариант е срещу предвидената сума да осигурим единствено обслужването. Третият вариант е вдигане на стойността на поръчката”, коментира пред “Труд” Веселин Тодоров. Той бе категоричен, че ако бъде избран друг вариант, фирмата му няма да достави въпросните 1500 машини.

Има и още един проблем, за който от седмица говори шефката на ЦИК Камелия Нейкова. В най-големите секции ще са необходими допълнителни устройства за гласуване, за да могат всички желаещи да дадат вота си. В чужбина на изборите на 4 април се извиха огромни опашки, сега такива се очакват и пред секциите с голям брой избиратели, в които към момента има осигурена само по една машина.

Из решението за допълнителната техника на ЦИК от 03.06.2021 г.

За 11 юли трябват минимум още 1500 бройки

Не по-малко от 270 машини за изборите в чужбина ще са необходими за 11 юли според предварителните изчисления на ЦИК.

За произвеждане на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. ще са необходими не по-малко от 9398 машини, по една във всяка секция в страната, както и не по-малко от 270 машини в избирателните секции извън страната, и не по-малко от 200 машини за частичните избори за кметове на кметства на 27 юни 2021 г.

От проведените от ЦИК експериментални гласувания с една машина за гласуване се обосновава необходимостта от осигуряване на повече от една машина в някои секции с голям брой избиратели по избирателните списъци.

След 18 юни 2021 г. ще се определи окончателният брой на избирателните секции извън страната, в които трябва да се осигури поне една машина за гласуване въз основа на подадените заявления за гласуване извън страната.

За произвеждане на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. бяха разкрити 12 941 секции, в това число 464 секции извън страната в 69 държави.

В 9398 секции във всичките 31 многомандатни изборни района в страната се проведе гласуване със специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ).

За произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. за народни представители своевременно трябва да бъдат доставени 1500 СУЕМГ и свързаното с тях логистичното осигуряване и обучения.

Цветозар Томов, говорител на ЦИК: Нека не развиваме апокалиптичен сценарий

Ако не се стигне до договор, правим избори с наличните машини. Ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9 600.

Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции.

Фирмата-доставчик “Сиела норма” трябваше да осигури още 1 500 устройства за предсрочния вот, след като машинното гласуване стана задължително в секциите с над 300 избиратели, но поиска двойно повече пари от първоначално обявения от ЦИК бюджет.

Има решение на ЦИК, което е обявено публично. В него има максимална цена. Това е становището, преговори над максималната цена не се водят.

Време няма, трябва сравнително бързо да се стигне до договор. Нека не развиваме апокалиптичен сценарий, при който изборите се провалят заради 1500 машини. В секциите в чужбина машините ще бъдат доставена с дипломатическо карго, а ангажиментът за това ще бъде на МВнР. Самата доставка ще бъде под охрана.

В момента не съм в състояние да отговоря на въпроса как ще се организира охраната на тези устройства в нощта преди изборите. Предстои да го обсъждаме. Машините ще пристигнат пломбирани като гаранция срещу евентуална чужда намеса.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Държавната хазна да плаща 80% от заплатата на работниците, ако дейността на фирмата бъде спряна при нова вълна от Covid-19. Това […]

 
Властта

Държавният глава Румен Радев има готовност да връчи мандат за съставяне на правителство. Това съобщават от пресслужбата на „Дондуков 2“.

Ето каква […]

 
Здраве и красота

Ако имате хрема или болки в гърлото, остане вкъщи. Това са характерните симптоми на Делта варианта на коронавируса, призова проф. Тодор […]

 
Жълто

Лора Крумова, досегашен зам. главен редактор на „Шоуто на Николаос Цитиридис“ по Би Ти Ви, напуска предаването.

Една от причините е засиленият […]

 
 

към началото