твоята гледна точка
Айсберг колкото Ню Йорк се откъсна от Антарктида
Автор Vnews, добавено на 21.05.2021 година, в категории: По света, Коментари (0)

Наречен A-76, най-големият познат в историята айсберг с площ от 4 320 квадратни километра се откъсна от ледения шелф Ronne в морето Уедъл в Антарктида и беше открит от Европейската космическа агенция на 14 май.

Айсбергите се откъсват естествено от Антарктида в океана. Учените обаче са скептични към ролята на предизвиканите от човека климатични промени в този случай.

“Основното послание е, че е част от естествения цикъл”, казва Алекс Бризбърн, специалист по леда от Британската инициатива за наблюдение на Антарктика.

Континентът е разделен на две неравномерни части от Трансантарктическите планини, които са с дължина 3500 километра. По-малката площ на запад съдържа достатъчно лед, за да повиши нивото на морето с около пет метра. В наши дни сателитите показват масивни ледници, движещи се към брега. Неотдавнашен преглед – тестът за сравнение на масовия баланс на ледената покривка – показа, че от 2012 до 2017 г. западните части на Антарктида губят около 159 милиарда тона лед годишно, повече от два пъти повече от началото на 2000-те.

“В дълбокият контекст на нещата това не е нещо незначително. Разбира се, това е еволюция на ледения шелф”, казва Марк Дринкуотър от Европейската космическа агенция.

Леденият шелф Ronne е в относително “стабилно състояние”, като продължава да се разширява въпреки загубата на айсберг с подобни размери.

Едно от най-значимите събития на отделяне е през 1986 г., като три айсберга, A-22, A-23 и A-24 – с обща площ близо 11 000 квадратни километра – се откъснаха от шелфа, последвани от по-малки през 1998, 2000 и 2015 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

И тази година август ще бъде с температури над установените норми, като в повечето равнини и низини положителната аномалия за средните температури ще бъде между 2 и 3 градуса. По-голяма ще […]

 

До към 12-13 август в България със сигурност ще има наднормални температури, които ще са много високи. Още днес и утре […]

 

Мacoвият бeнзин A-95 пocкъпнa нa дрeбнo c 10 cт. caмo зa eдин мeceц. Тoвa пoкaзвaт дaннитe нa cпeциaлизирaния caйт fuеlо.nеt, кoйтo […]

 
 

към началото