твоята гледна точка
Новият парламент преди Великден твори изборен хаос, Радев валидира
Автор Vnews, добавено на 30.04.2021 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Напълно объркани правила за избори в България приеха на среднощно заседание в четвъртък народните представители от 45-ия парламент. За 13 часа те отмениха пропорционалните избори, но не приеха мажоритарни, решиха, че няма да има вот по пощата, няма да има район „Чужбина“, въпреки че го създадоха, ще се гласува само с машини, но само в секциите с над 300 души, но дадоха власт на президента да прави нова ЦИК.

Отмениха пропорционалните избори, но не приеха мажоритарни

Пропорционалната система за избор на народни представители се отменя от следващите редовни парламентарни избори. Не е ясно обаче каква система ще се прилага – мажоритарна в два тура, мажоритарна в един тур или смесена. Това стана, след като със 125 гласа от ГЕРБ и „Има такъв народ“ бе одобрен от депутатите вкаран в последния момент от хората на Слави Трифонов текст в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс.

Над час отне дебатът по текста, като по-голямата част мина под знака коя от двете партии повече иска мажоритарни избори.

„Сега ще стане ясно кой е за мажоритарни избори, след като ГЕРБ в комисия гласуваха против“, даде тон на прерасналия в караница дебат зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Веднага срещу него се изправи шефката на депутатите от ГЕРБ, която поиска пропорционалната система да се отмени веднага, а не да се чакат следващи редовни избори.

Йорданов обаче отвърна, че следващите избори няма да са редовни и няма време за промяна на избирателната система. „Не се дръжте глупаво, или гласувате това предложение, или не“, отхвърли той искането на Атанасова.

„Недейте да шиканирате“, отвърна му обаче Димитър Главчев от ГЕРБ. Вашият лидер Станислав Трифонов през 2019 г. обяви, че влизате в политиката, за да реализирате идеите на референдума си. Покажете, че има смисъл от вашето съществуване, обърна се той към ИТН.

Не може да се направи за един ден райониране, контрира Тошко Йорданов.

Малко разум в разговора опита да внесе Крум Зарков от БСП, който определи дебата като надлъгване и саботаж от страна на двете партии, подкрепящи мажоритарното гласуване.

„Предложеният текст е една фикция и нито гласуване за него, нито негласуване ще промени нещо“, подкрепи го и Атанас Славов от ДБ.

ГЕРБ обаче припомниха на ИТН, че „Шоуто на Слави“ има готово мажоритарно райониране още от 2016 г. И поискаха то да се приложи още на избори през юли.

От 6 години говорите за мажоритарни избори и нямате готов закон. В текста трябва да се отбележи, че се въвежда мажоритарна система, не каквато и да е, заяви и Росица Кирова от ГЕРБ.

„Безсмислено е. Случва се разговор кой е по-мажоритарен“, обобщи пък Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“.

На финала Хамид Хамид от ДПС пък поиска текстът въобще да не се гласува, защото е внесен между първо и второ четене и е в нарушение на правилника, че трябва да спазва темата на промените, минали първо четене. Това искрено изненада Татяна Дончева, която водеше заседанието.

„Е, оти ручахте жабетата тука 20 години?“, скара се тя на председателката на НС Ива Митева, след като получи от нея потвърждение, че текстът е внесен по този начин. Митева е бивш директор на правната дирекция на НС.

„Няма да подлагам на гласуване законодателни еквилибристики“, категорична бе Дончева. Това й решение предизвика искане за 10 минутна почивка, след която председателското място зае Кристиан Вигенин. Той подложи отмяната на пропорционалната система на гласуване и тя бе одобрена. Каква система ще я смени обаче тепърва ще се решава.

Без район „Чужбина“, въпреки че го създадоха

Район „Чужбина“ на парламентарните избори реално няма да има, защото депутатите не одобриха методика, по която да се определят мандатите за него. По-рано  парламентът одобри създаването на отделен избирателен район зад граница с промени в Изборния кодекс. Впоследствие обаче на гласуване бяха предложени две методики за мандати на район „Чужбина“. По текста на „Има такъв народ“ зад граница трябваше да се определят 13 мандата от 240 в народното събрание. Мая Манолова пък предлагаше ЦИК да определи мандатите като те да не са по-малко от 4. И двете методики обаче бяха отхвърлени.

Това означава, ме няма район „Чужбина“, обясни председателстващата заседанието на депутатите Татяна Дончева.

Новата ЦИК: президентска, по-малка и без ВМРО. Ще е назначена преди 24 май

Изцяло нова, по-малка Централна избирателна комисия от 15 вместо досегашните 20 членове ще бъде назначена от президента Румен Радев. Членовете ѝ ще се предлагат само от представените в Народното събрание партии, но не и тези в Европейския парламент. Така се изключва ВМРО, която сега има само евродепутати.

Това решение бе окончателно записано в новите изборни правила с подкрепата на 154 депутати. 72 гласа бяха “против”, а 2 “въздържал се” – всички те от ГЕРБ. Депутатите от партията браниха и отпадането на бившия коалицонен партньор ВМРО, а в дебата спорният текст бе наречен “член Джамбазки”

Според разпоредбите на новия кодекс до 14 дни от обнародването на закона президентът трябва да назначи новата ЦИК след “публични консултации с кандидатите”. Това означава, че комисията трябва да бъде конституирана преди 24 май. И буквално от първия си ден да започне работа по подготовката на предсрочните избори, ако и БСП върне мандата и Радев разпусне НС и назначи служебен кабинет. Освен на публични консултации новите изборни надзорници трябва да бъдат представени и на сайта на президентството, се прие вчера.

Аналогични промени бяха въведени и за останалите избирателни комисии – РИК, ОИК и СИК. Така партиите, останали извън Народното събрание, вече няма да имат представители в тях.

Текстовете за формирането на нова ЦИК предизвикаха дълги и остри дебати в пленарната зала. На моменти темата обаче се разми в обсъждане на личните качества и пристрастия на Румен Радев. От ГЕРБ изразиха съмнения в безпристрастността му при назначаването на новата комисия. Досега ръководството на ЦИК се изслушваше и избираше от парламента, останалите членове се назначаваха от президента.

“Как, като давате в ръцете на президента ЦИК, тя да отстоява принципи на безпристрастност? В последната година този човек показа, че нито е безпристрастен, нито е независим”, каза Даниел Митов от ГЕРБ. Досега Рафдев по никакъв начин не е нарушавал конституционните си правомощия, репликира Крум Зарков от БСП.

Настоящата изборна комисия трябва да се разпусне, защото нейни членове нарушават закона, обяви председателят на групата на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. Той разследвал като журналист двама от членовете на ЦИК – Йорданка Ганчева и Георги Баханов. “Те са гласували да си плащат наемите на жилища, които са на свободния пазар, с пари от бюджета на ЦИК. Дали не е трябвало да декларират тези апартаменти? И от КПКОНПИ казаха, че трябва да го направят”, каза Йорданов. Действията им уронили добрата репутация, която трябва да има всеки член на комисията.

От ДПС веднага напомниха, че в 44-ия парламент поискали да се разгледа сигнал за несъвместимост на един от членовете на комисията. Заради случая лидерът Мустафа Карадайъ искаше оставката на тогавашната шефка на НС Цвета Караянчева.

Ще се гласува само с машини, но в секции с над 300 избиратели

Изцяло с машини ще се гласува в секциите с над 300 избиратели в страната. Така машинен вот ще има в 9398 секции в страната. По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

„Няма мажоритарен вот, няма електронно гласуване,

няма гласуване по пощата. Единственият ни шанс

е президентът да наложи вето,

за да не влезе в сила това, което ще излезе в Държавен вестник и да не хвърлим държавата в конституционна криза“, обобщи Радомир Чолаков (ГЕРБ).

Вместо вето президентът Румен Радев е пуснал моментално за публикуване в „Държавен вестник“ промените в Изборния кодекс.
Извънредният брой на „Държавен вестник“ ще излезе на Велика събота, 1 май, а законът вече е подписан от държавния глава.

За да бъде издаден извънредният брой на държавен вестник от президентството,  са звъннали преди осем сутринта в почивния петък на правосъдната министърка в оставка Десислава Ахладова, за да поискат да положи държавния печат под указа на държавния глава, разказва тя пред „24 часа“. Това означава, че администрацията на парламента е обобщила 14-те часа пленарни дебати, а президентът Радев е успял да се запознае с близо 80-те страници на окончателните промени за по-малко от осем часа след приемането им.

Премахване на ограничението на броя секции зад граница, но и ограничения къде да се разкриват, забрана за заснемане на броенето в секциите с видеокамери, но разрешение това да става с телефони, отмяна на пропорционалната система, но без да бъде въведена друга са част от приетите в четвъртък от депутатите промени в Изборния кодекс.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Цените на двата основни сорта петрол продължават да се увеличават. Наблюдателите на пазара обясняват този ръст с нарасналото търсене на горива […]

 
Властта

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик на заразените с коронавируса в България може да има още през […]

 
Здраве и красота

Делта вариантът на COVID-19, произлизащ от Индия, е с около 60% по-заразен от британския вариант, познат като „Алфа“. Това обясни вирусологът […]

 
Жълто

Галена, Дара и Любо Киров сменят в треньорските кресла Камелия, Михаела Филева и Владимир Ампов-Графа в новия сезон на „Гласът на България“, […]

 
 

към началото