твоята гледна точка
Матират главния прокурор: Нито ще разследва корумпирани политици, нито ще отнема милиони от олигарси
Автор Vnews, добавено на 27.04.2021 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Това става с промени в два закона, внесени от депутатите Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов

Дела за над 3 млрд. лв. ще бъдат спрени, а запорите – ревизирани

Работата на комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е на път да бъде напълно блокирана, ако бъдат приети промени в два закона. Те са внесени в парламента от “Демократична България” преди десетина дни.

Единият е Законът за съдебната власт (ЗСВ), а другият – Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

Предложенията са на депутатите Христо Иванов, Атанас Атанасов и Атанас Славов.

Те предвиждат институцията, чието цяло име е Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да не прави почти нищо.

Едно от нещата, с които няма да се занимава, е да извършва оперативни действия по сигнали за подкупи, поискани или взети от хората по високите етажи на властта.

Другото е да не изпраща на прокуратурата резултатите от проверките за корупция за започване на наказателно производство, както и няма да си взаимодейства с тази институция.

В съдебния закон пък се предлага

да отпадне

прокуратурата да

възлага проверки

От друга страна, комисията няма да се явява и на делата за конфискация на незаконно придобито имущество, защото те ще бъдат спрени, а запорите – ревизирани.

На това предложение обърна внимание във вторник депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова.

В момента делата за отнемане на имущество са за над 3 млрд. лв. Само искът срещу Цветан Василев, който от 2014 г. е в Белград, е за близо 2 млрд. лв.

Така на практика единственото, което КПКОНПИ ще прави, е да приема от хората сигнали и да ги архивира.

Сега дирекцията “Противодействие на корупцията” работи по сигнали за корупция и прави проверки, които са възложени от прокуратурата по силата на текста, който от ДБ предлагат да отпадне.

Само през миналата година в дирекцията са постъпили общо 491 прокурорски проверки. В 74 случая са били установени данни за извършени корупционни престъпления. През 2018 г. възложените проверки са били 343, при 70 случая с данни за корупция, а през 2019 г. тези цифри са съответно 553 и 83.

От началото на тази година до 19 април прокурори са възложили 161 проверки за корупция, като са били приети 29 решения за взаимодействие с прокуратурата.

Така крайният резултат от приемането на тези предложения ще бъде невъзможност прокуратурата да възлага на дирекцията“ Противодействие на корупцията” проверки за наличие на достатъчно данни за корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности. Това – от една страна.

А от друга – невъзможност при установени данни КПКОНПИ да сезира прокуратурата.

Секторът за отнемане на незаконно придобиотото имущество също няма да прави нищо, защото

делата, които

са в различни

съдилища, ще

бъдат спрени

Това – докато бъдат приети наредба и методика за установяване на значително несъответствие.

Ако този текст бъде приет, ще бъде спряно например делото в СГС срещу Цветан Василев и още 27, свързани с него физически и юридически лица. Искът е за над 2 млрд. лв.

Други две дела, които трябва да бъдат спрени, са срещу издателя Иво Прокопиев. Едното е в СГС и е с размер на иска 451 476,59 лв. Претендира се и за отнемане на парични суми и акции, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург. Това дело е от 2020 г.

Другото е от 6 март 2018 г. в Бургаския окръжен съд. Искът е за отнемане на имане на 198 927 389,22 лв.

Васил Божков, който от година е в Дубай, също пряко е засегнат от промените в закона, ако бъдат приети. Искът срещу него и съпругата му Елена Динева и 10 фирми е за отнемане на 278 млн. лв.

Няма да има движение и по делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, искът срещу които е на стойност 379 444 968 лв., и Миню Стайков – 137 486 796 лв.,

Трябва да бъде спряно и делото срещу Георги Вълев, осъден на доживотен затвор по делото “Килърите” за две поръчки за убийства. Искът срещу него е на стойност 3 611 169,87 лв.

Промените в закона пряко биха се отразили и на Евелин Банев – Брендо, от когото се търси имущество в размер на 23 275 542,17 лв. Той е осъден за организирана престъпна група с цел извършването на финансови престъпления и пране на пари. Брендо не е в България.

Иск в размер на 6 762 986,02 лв. има и срещу бълдъзата му Десислава Дишлиева. Тя пък е подсъдима за пране на пари.

Сред тези, от които комисията търси имущество, има и не толкова популярни имена, но пък за сметка на това разследвани на трафик на хора, лихварство, наркотици.

Такъв например е нидерландецът Курт Миделдорп, обвинен в пренасяне на прекурсори за наркотични вещества за над 226 млн. лева. Делото срещу него е за отнемане на 272 035 лв.

Друг такъв е Асен Макавеев. Искът срещу него е за 189 873,30 лв. КПКОНПИ започна да се занимава с неговото имане, след като е обвинен за въоръжен грабеж на 200 000 лв. от инкасо кола. Десислав Аврамов, от когото комисията търси 401 374 лв., също става обект на проверка, след като получава обвинение за въоръжения грабеж на 200 000 лв. от инкасо кола.

Пак заради въоръжения грабеж на 200 000 лв. на вниманието на КПКОНПИ попада и Мирослав Янакиев. Делото е за 398 787 лв.

Йордан Баев, от когото се търсят 527 556,83 лв., е разследван за лихварска дейност.

Богомил Качаров и Живка Качарова, срещу които има иск в размер на 842 070,62 лв., са обект на КПКОНПИ заради обвинение за участие в организирана престъпна група, състояща се от петима, създадена, за да се занимава с трафик на хора, склоняване към проституция и пране на пари.

Дългогодишният кмет на Галиче Ценко Чоков също ще бъде засегнат от закона. Комисията претендира от него за имена в размер на 3 192 784,41 лв. Разследван е за организирана престъпна група с цел извършването на лихварска дейност.

Искът срещу Веселин Първанов Денков, станал известн като Весо Брадата, е на стойност 11 686 736,53 лв. Обвинението му е за рекет.

От Веселина Спасовасе търсят 1 915 781 лв. Тя е разследвана за участие в организирана престъпна група с цел извършване на имотни измами.

Друг, срещу когото се води дело за конфискация, е Борислав Команчев. Той е разследван за участие в организирана престъпна група за имотни измами, а от него се търсят 1 842 494 лв.

Срещу обвинения за лихварство Даниел Пенчев има иск от КПКОНПИ в размер на 1 391 474 лв.

Срещу Живко Мартинов, известен като Живко Суджука (бивш народен представител), искът е за 3 018 082 лв.

А срещу Евлоги Станоев – 4 014 831,28 лв. Той е част от банда за акцизни престъпления и пране на пари.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Стар автопарк и без въздушна линейка – така изглежда оборудването на Планинската спасителна служба. На фона на това до дни се очаква обществената поръчка за медицински хеликоптер да бъде обявена. Това […]

 

Жълт и червен код за силни магнитни бури в следващите дни обявиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география – […]

 

80% и повече от хората трябва да придобият имунитет, за да стигнем до колективния. Едно положение, при което толкова много хора […]

 
 

към началото