твоята гледна точка
В сряда: Борисов се изправя пред парламента “Народен съд”
Автор: 24 часа, добавено на 18.04.2021 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Време е да управлявате, вече не сме ви нужни, обърна се той към новото мнозинство

200 експерти работиха по плана за възстановяване, направихме 38 работни срещи с ЕК, но говорихме с Брюксел да проявят гъвкавост – като имате алтернативен, давайте

Опит за държавен преврат, координиран от “Демократична България” с ДПС, била акцията в Росенец миналото лято, дала тон за протести

Бойко Борисов ще се яви в парламента в сряда, въпреки че той в момента според него напомнял повече “Народен съд”.

Извънредният брифинг на бившия премиер бе провокиран от атаките в Народно събрание на загубилите изборите, които формираха мощен анти – ГЕРБ фронт. Новото мнозинство го задължи да говори на 21 април, сряда, по плана за възстановяване, според който България ще може да разчита на 12 млрд. лева от ЕС.

Защо да се явя? Мислите ли, че планът ги интересува? Те са ми гласували оставката, аз съм гражданин вече по техния смисъл на решението, каза Борисов.

“Събрали се

старото БСП

срещу мен –

Таня, Мая и

Корнелия, с тези,

които идваха и

искаха да

работят за мен, когато бях кандидат за кмет на София, за какво съм им аз? Това са новите лица. И те сега използват тази възможност, ако могат да ни хулят. Изборите свършиха. Те вече са мнозинство. От тях зависи всичко. Да седнат и да работят. За какво съм им аз, нали беше зор да ме махнат? Отказах се от парламента, за да не дразня. Не се кандидатирам, за да не дразня. Имат ли гласове за правителство – имат, над 160 гласа. Управлявайте! Те искат да правят скандал, затова им е викането, не за плана”, заяви премиерът в оставка.

“Но ако кажат: “Искаме Борисов да дойде тук, за да го мачкаме, че сега ни е паднало, въпреки че ни победи, но за да излъжат публиката, казват, че искат да им представя плана. Колегата Трифонов, като му изтече карантината, да ги събере и да предложат правителство”, призова той. И обеща ГЕРБ да не бави мандата, след като го получи.

“Моят страх е,

че те няма да

направят

правителство.

Трябва им

служебен

кабинет

на Радев, който доказа, че не е демократ, с вдигнатия юмрук, и през месеците на репресии да се опитат да постигнат по-добър резултат. Само че ГЕРБ се окопити след опита за преврат, след като толкова бащи на протеста обясниха как са давали пари и са го финансирали”, предупреди опонентите си Борисов.

Кои ще са министрите, той обсъждал заедно с Даниел Митов, когото вече посочи като кандидат за премиер.

Ще е добра сплав между старите успешни министри и нови лица. Тези хора спечелиха срещу Слави Трифонов във Варна, как да не ги предложа отново за министри? А аз ги бих всичките и в София, и в Пловдив. Какво искате от мен? Давам им всичко и казвам: “Оставете ме да си гледам партията”, а те викат: “Не, ела, защото ние не можем да покажем нищо друго освен анти Борисов и ГЕРБ говорене. Хайде, да гледаме едно по едно каква работа ще свършат, обясни той формула на кабинета.

“Планът за възстановяване и приложенията към него са правени от над 200 човека, най-добрите експерти в държавата. Направили сме 38 работни сесии с ЕК. Тези, които ме викат в парламента – няма лошо. Как си представяте този план да им бъде представен с всичките му приложения? На практика не е възможно да се изчете в парламента, трябва да го четем до края на юли, ако искат да им го чета.

Само за асфалт

няма пари

в него”,

успокои лидерът на ГЕРБ. Планът се превърна в “ябълката на раздора” за парламента в петък, когато в дневния ред бе заложено изслушване на Борисов. Според него вече има ново “управляващо мнозинство” в парламента и ГЕРБ не им е нужен.

Като видях по снимките как си говорят приятелски Наско Атанасов с Данчо Цонев. Има управляващо мнозинство и това е доказано във всичките гласувания – и за председател на парламента, и за всичките комисии, коментира Борисов. И обяви, че акцията на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов в Росенец миналото лято с лодката е “добре координирана акция с ДПС”.

Бъдете сигурни – Росенец повече няма да бъде закачан, дори и лятото, когато е хубаво времето, няма да ходят дотам. И няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен парламентът. Сега имате пълно мнозинство без ГЕРБ. Направете ги. Защо не ги направите? Кога ще чакате? Ще направят мажоритарни избори, когато по някакъв начин, дори и физически се разправят с ГЕРБ, очаква още партийният лидер.

Борисов показа карта на България с изборните резултати, на която се вижда, че ГЕРБ печели в 24 от общо 31 района. И попита откъде тогава идва “това приповдигнато огромно самочувствие на нашите колеги”.

Той се върна назад в годините, когато прохождал в политиката и срещу него на изборите за кмет на София била Татяна Дончева като кандидат на БСП, а Корнелия Нинова и Мая Манолова били остриетата на Сергей Станишев.“Като гледате резултатите – техните нови партии са далеч от нас. Сега БСП заедно с Мая Манолова и Татяна Дончева имат по-малко гласове от ГЕРБ заедно”, пресметна Борисов.

И добави, че

“уважаемата

г-жа Нинова,

вече чувайки под

прозорците си

“Оставка”,

ще разбере, че винаги можеш да извадиш 20-30 или 100 човека да го правят.

“Но аз днес съм се събрал с колегите пред вас отново да постъпим отговорно, да оборим някои лъжи и интерпретации и да помолим колегите с това плътно управленско мнозинство да приемат плана. Той е добре направен”, апелира премиерът в оставка.

Борисов, който се яви на брифинга заедно с Томислав Дончев, Кирил Ананиев и Костадин Ангелов, обясни, че те са на разположение 24 часа да отговарят за плана.

Отхвърлете го, като не ви харесва, но не спекулирайте, дайте вашия, но

спрете да

спекулирате,

че няма план,

помоли настоятелно той.

“Обясняваха, че планът е ниско качество, че е корупционен, че имат алтернативен план и първата им работа, като влязат в парламента, ще е да го ревизират. Затова казах: Дайте вашия план, остават ми 10 работни дни до края на мандата, нямам моралното право да го внеса. Какво чуваме сега: “Саботаж, Дончев не иска да изпрати плана”. Но той може да се изпрати в Брюксел и от парламента. Разговаряли сме с ЕК и те казаха, че ще проявят гъвкавост”, включи се и Томислав Дончев.

Вицепремиерът в оставка, който бе и отговорникът по изготвянето на плана, напомни, че 12,6 милиарда по него са 1/4 от всички евросредства, които ще бъдат на разположение на България до 2030 г. “Нямаше нито един въпрос за останалите 3/4 от средствата. Имаме оперативни програми и директни плащания, които са разработени и подадени в ЕК. Нека управляващите да не се държат като опозиция. Всичко е в техните ръце”, призова и Дончев новото анти-ГЕРБ мнозинство.

Тази седмица

фискалният резерв на

страната ще надхвърли

8 млрд. лв.

и ще е два пъти по-голям от минимално изискуемия по закон, уточни пък финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

Злобата и реваншизмът им стигнаха дотам, че още в петък приеха оставката на кабинета. И сега възникна първият спор – да, има член в конституцията, който казва, че до следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Но как е било в предишните години? Аз си спомням при кабинета “Станишев” – чак когато се гласува новото правителство, се прие оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще се явят да искат да станат депутати. В желанието си толкова да унижат ГЕРБ приеха в петък такова решение. Сега, дори да искаме да пратим плана за възстановяване в парламента с решение на Министерския съвет,

това може да

се обжалва в

Конституционния съд Нали са събрани видни юристи, предупреди Бойко Борисов. Той вметна: “Бил съм на конгреса на партията на Татяна Дончева, очаквах, че там има юридическа мисъл. От “Да, България” знам няколко години колко им е юридическата мисъл. Очаквах те да се намесят, а не да правят уйдурма с ДПС.”

По повод “уйдурмата” лидерът на ГЕРБ отново се върна на темата за Росенец: Мисля, че вече за всеки стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали и няма и да имат общо и че целият летен преврат, започващ с Росенец с Христо Иванов, е добре координирано общо действие на “Да, България” с ДПС. Едните дойдоха да защитят своя лидер, втвърдиха си партията и дадоха добър резултат, а ДБ и Христо Иванов излязоха едва ли не борците срещу ДПС, което работело с ГЕРБ. Е, нали виждат как гласуват. Ще зададете ли сега въпрос има ли тайно мнозинство, след като навсякъде гласуват заедно.

Борисов напомни, че е бил канен и на конгресите на учредяването на някои от партиите.

Тогава не знаеха ли какви сме? Не сме ли ние тези, които проведоха най-успешното европредседателство, които вкарахме България в Европейския банков съюз и в чакалнята на еврозоната, най-мощните кредитни агенции ни вдигат кредитния рейтинг непрекъснато, увеличихме двойно учителските заплати? Ами църквите, манастирите, инфраструктурата? Да, има неща, които не успяхме да направим или не ги направихме достатъчно добре, но хората казаха ясно – 840 000 души гласуваха за ГЕРБ, каза Борисов.

“Не сме талибани,

не сме били фашисти! Направиха комисия, ще проверяват, ще видим какво ще кажат”, заключи той. В този контекст и по повод на заканите за чистки напомни, че сестрата на депутата от БСП Драгомир Стойнев работи в митниците на висок пост, Мая Манолова е била омбудсман, а “дъщеря ѝ също работи при нас”.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Дали ще продължи да се плаща бонусът от 50 лв. към пенсиите ще стане ясно, след като служебният социален министър Гълъб […]

 
Властта

За втори път стартира процедурата за избор на ръководство на новата ЦИК, след като ГЕРБ изтегли вчера единствения номиниран за председател […]

 
Здраве и красота

Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с Ковид-19, изпитват поне един от симптомите на инфекцията шест месеца след заразяване, като […]

 
Жълто

“Вирусът любов” е първата песен на триото Братя Аргирови и Александър Кадиев. А в клипа ѝ участва и новата жена до […]

 
 

към началото