твоята гледна точка
Ясни са награди „Варна“ в областта на културата и изкуството
Автор Vnews, добавено на 14.04.2021 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Осем личности и пет колектива са номинирани за награда „Варна“ за 2021 г. за   ярки постижения в областта на културата. На свое заседание и след таен вот журито за присъждане на отличието обяви номинациите в отделните категории: литература, изобразителни изкуства, театър, опера, музика, танц, кино, архитектура и   журналистика.

Днешното решение не е окончателно. Съгласно статута на наградата 7-членното жури номинира кандидатите и публикува имената им поне в един от варненските ежедневници за публично обсъждане. Срокът за обсъждането не може да бъде по-малък от 14 дни. В този период заинтересованите лица могат да внесат своите предложения и становища до ПК „Култура и духовно развитие“ на Общинския съвет чрез деловодството на Община Варна.

            На основание чл. 6, ал. 5 от Статута за присъждане на награда „Варна“ за ярки постижения в областта на културата, журито за присъждане на Награда „Варна” за ярки постижения в областта на културата, номинира следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА” :

 

         Георги Лечев – за изключителни художествени постижения в областта на графиката и живописта, за новаторския, модерен,   експресионистичен стил и принос в развитието на съвременната българска живопис и за европейските измерения на неговото изкуство

Костадин Бандутов – за цялостно творчество и изключителни постижения като театрален режисьор, с принос в националната култура,

         Станислав Пенев за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност като председател на Сдружение „Литературно общество – Варна“ и главен редактор на в. „Литература и общество“, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на съвременния литературен процес, за посветеността му в работата с младите поети ученици в морския град.

 

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

      Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност „Пътешествия“ през 2020г.

ІІІ. ТЕАТЪР

         Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – ТМПЦ – Варна – за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения   в премиерната постановка на „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.

    ІV.  МУЗИКА

   Младежки симфоничен оркестър към НУИ „Добри Христов“ – Варна – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НУИ „Добри Христов“ –Варна.

    V. ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

           Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –„Опера на открито“ на постановката   „Макбет“ от Джузепе Верди.

  VІ. ТАНЦ

        Юлиян Станев – за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Варна“ за концерта-спектакъл „Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.

VІІ. КИНО

         Екипът на РТВЦ-Варна – за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата „Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.  

          VІІІ. АРХИТЕКТУРА

        арх. Светослав Станиславов – за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз „Животворна светлина“-2020г на „Велукс“ и международна награда „Интерарх“-2020г на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. „Сливница“ 15.

 

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

  Екипът на БНР – Радио Варна (електронни медии) – за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град   и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944г. в предаването „Архитектурата на Стара Варна“.

Нина Локмаджиева (електронни медии) – създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.

          Любомир Бенковски – Бенджи (фотожурналистика) за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепанинг „Последните фоторепортери“.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото