твоята гледна точка
В четвъртък отваря политическият пазар
Автор: Труд, добавено на 14.04.2021 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

Точно в 9 часа в четвъртък ще бъде отворен политическият пазар в 45-ото Народно събрание.

От три дни по кьошетата на държавата се предлагат различни стоки от политическите работилници, структурират се нещо като ценоразписи, обясняват близки до ръководствата на политически сили, с които “Труд” поддържа постоянни връзки.

Участници в неформалните разговори са категорични, че нещата ще станат по-ожесточени още при първото заседание на Народното събрание. Най-точното определение за това, което се очаква да се случи, е: отваря се труден политически пазар, който най-вероятно ще завърши с катастрофа за 45-ото НС.

Като начало е изключително важно коя от предложените кандидатури от партиите ще бъде избрана за председател на НС. Очаква се това да е претендентката на “Има такъв народ” – юристът Ива Митева Йорданова-Рупчева, която е бивш шеф на Дирекцията по правни въпроси в 44-ото НС. Изборът ѝ би бил индикатор за готовността на парламентарните групи в новия парламент да подкрепят евентуално правителство, предложено от партията на Слави Трифонов.

В ГЕРБ все още не са свикали заседание на групата, за да утвърдят кандидатура за шеф на НС. До днес имената, които се завъртяха, бяха това на новото юридическо острие на партията Дани Каназирева, която е доктор по конституционно право и на Александър Ненков, който изненадващо се появи на контактна група в НС.

Според източниците на “Труд” най-интересна била битката в групата на “Изправи се! Мутри Вън!”, където Мая Манолова и Татяна Дончева били в яростна конкуренция. Възможно било до четвъртък да стане ясно, че такава група в новия парламент няма да има.

Манолова вече каза, че не е задължително Николай Хаджигенов да е част от тяхната група. Депутатите от “Мутри вън” са на санитарния минимум. Достатъчно е петима да решат, че не им харесват условията, диктувани от Манолова и всички 14 депутати да се окажат независими. Все още обаче Манолова таи надежда, че президентът би могъл да връчи третия мандат на тях и затова щяла да положи усилия да направят ПГ и групата им да оцелее до третото раздаване на мандат.

Всичко останало в четвъртък е въпрос на процедура. Първото заседание според правилника на НС се открива от най-възрастния от присъстващите народни представители. В случая това е Мика Зайкова на 79 г. от “Има такъв народ”. Тя ще ръководи заседанието до избирането на председател на Народното събрание. След кратката реч на най-възрастния депутат народните представители полагат предвидената в чл. 76, ал. 2 от Конституцията клетва устно, което се удостоверява с подписване на клетвен лист. Клетвата гласи следното: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”

Под председателството на най-възрастния народен представител се провеждат разискванията по избора на председател на НС, както и самият избор. Преди това се приемат процедурни правила за условията и реда за избор на председател и заместник-председатели на Народното събрание.

Политическите сили предлагат кандидатури за председател и зам.-председатели на НС. Всяка парламентарна група има право на зам.-председател. След като се избере ръководство на парламента, министър-председателят подава оставката на правителството. След гласуването ѝ председателят насрочва следващото заседание на НС.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Дали ще продължи да се плаща бонусът от 50 лв. към пенсиите ще стане ясно, след като служебният социален министър Гълъб […]

 
Властта

За втори път стартира процедурата за избор на ръководство на новата ЦИК, след като ГЕРБ изтегли вчера единствения номиниран за председател […]

 
Здраве и красота

Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с Ковид-19, изпитват поне един от симптомите на инфекцията шест месеца след заразяване, като […]

 
Жълто

“Вирусът любов” е първата песен на триото Братя Аргирови и Александър Кадиев. А в клипа ѝ участва и новата жена до […]

 
 

към началото