твоята гледна точка
Антигенните тестове ще се признават при заплащането на 3 клинични пътеки
Автор Vnews, добавено на 27.03.2021 година, в категории: Здраве и красота, Коментари (0)

Антигенните тестове за COVID-19 ще се признават при отчитането и заплащането на три клинични пътеки – „Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст“, „Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст“ и „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“, предава „24 часа“.

Това съобщиха от пресслужбата на Българския лекарски съюз (БЛС) след среща със заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, експерти и юристи от Министерството на здравеопазването, на БЛС и на НЗОК.

По време на срещата е било постигнато съгласие в Анекса към Националния рамков договор (НРД), който ще бъде подписан на 29 март, да бъдат вписани текстовете за заплащането на антигенните тестове. Отлага се изискването за водене на История на заболяването (ИЗ) във вида, въведен в НРД от 30 декември 2020 г.

От БЛС са настояли отлагането да бъде извършено до изготвяне на нови бланки за ИЗ, отговарящи на изискванията за водене на електронна документация в Националната здравноинформационна система, одобрени от Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС и включени в наредба на министъра на здравеопазването.

Предвижда се въвеждане на текстове в НРД, с които да се регламентира възможността за пациенти с COVID-19, за които се е наложило превеждането им от едно лечебно заведение в друго, поради влошаване на тяхното състояние, да се заплащат дейностите по клинични пътеки или клинични процедури и на двете лечебни заведения.

На срещата е било договорено още, че всички изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, определени със заповед на министъра на здравеопазването, да получават 10.00 лева за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19. Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен в сравнение с 2020. Това предвижда план-приемът на Министерството на образованието и науката. През идната академична година се предвижда да бъдат приети близо 40 […]

 

Служебното правителство да вземе решение за плана за възстановяване и да включи в него предложенията, направени от президента.

Това поръча Румен Радев […]

 

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебното правителство е в […]

 
 

към началото