твоята гледна точка
През кризисната 2020 г.: Бизнесът е платил повече данъци
Автор Vnews, добавено на 02.02.2021 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Данъчните приходи в държавната хазна нараснаха през 2020 г., въпреки кризата, показват окончателните данни на Министерството на финансите. Приходите от данъци през 2020 г. са 35,848 млрд. лв., което е ръст с близо 570 млн. лв. (+1,6%) спрямо предходната година. Повишават се приходите от корпоративни данъци, от данъка върху доходите, от осигуровки, както и от ДДС от сделки в страната.

Платените от бизнеса корпоративни данъци са 2,714 млрд. лв., което е с 0,7% повече спрямо предходната година. Резултатът е изключително добър на фона на мерките срещу разпространението на Covid-19. При положение, че туризмът, транспортът и ресторантите пострадаха сериозно, а покупките на редица стоки, като дрехи и обувки, намаляха, ръстът на приходите от данъка върху печалбата показва, че част от фирмите се справят много добре в условията на криза.

Приходите в държавната хазна от данъка върху доходите и от осигуровки също нараснаха – съответно със 185 млн. лв. (+4,62%) и 462 млн. лв. (+4,38%). До голяма степен това се дължи на увеличението на минималната заплата и на по-високите възнаграждения в държавната администрация, които влязоха в сила още в началото на 2020 г., преди пандемията. Но заплатите в частния сектор продължиха да нарастват през миналата година, въпреки по-голямата безработица, показват данните на НСИ.

Приходите от ДДС от сделки в страната през миналата година са 7,523 млрд. лв., което е ръст със 700 млн. лв. (+10,25%) спрямо предходната. Това означава, че хората продължават да харчат парите си, макар да има промени в предпочитанията на потребителите – вместо за дрехи и обувки дават по-големи суми за обзавеждане и ремонт на дома.

Приходите в хазната от ДДС от внос са почти 3,5 млрд. лв., което с намаление със 766 млн. (-18%). За това обаче има обективни причини. От една страна през 2020 г. петролът поевтиня на международните пазари, а и количеството внесен петрол също е по-малко, което води до свиване на приходите от ДДС. Освен това от 1 юли 2019 г. беше въведена възможност за отложено плащане на ДДС при внос на някои стоки от страни извън ЕС. Ефектът от прилагането на този режим през 2020 г. е неначислен ДДС при внос в размер над 1 млрд. лв.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото