твоята гледна точка
Плащаме първо стари дългове към данъчните
Автор Vnews, добавено на 19.11.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Погасяването на дългове към НАП ще става от най-рано възникналите към по-новите. Това предвиждат промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които депутатите приеха на първо четене в сряда. В момента длъжникът може да избере кои дългове да плати, което криело риск да изтече давността на стари задължение и това налагало промените. Ако те бъдат прети окончателно, ще се върне старият ред, по който всяка вноска по дълг покрива първо лихвите и след това главницата на най-старото задължение.

Прилагането на 10-годишен абсолютен давностен срок за публични задължения няма да важи при два казуса – в случаите, когато те са предявени в производството по несъстоятелност, и ако срещу длъжника се води съдебно дело, от изхода на което зависи размерът или събирането на парите. Поради невъзможността да се предвиди продължителността на съдебните дела, законовите промени предвиждат 10-годишната даност да започва след приключването им.

Ако се възпрепятства проверка на приходната агенция или публичен изпълнител, нарушителите ги очакват двойно по-високи спрямо сегашните глоби – от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция, гласят други промени в ДОПК. При повторно нарушение глобата стига до 2000 лв.

За скрити доходи в чужбина, за да не се плати данък, ще се налага санкция до 15 000 лв. Това важи както за фирми, така и за физически лица. При повторно нарушение глобата се удвоява.

С новите текстове в ДОПК се дава право на инспекторите от НАП да правят проверки в цялата страна, независимо в коя териториална дирекция са служители.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Три седмици преди изборите коронавирусът се скри, обобщава trud.BG gСлучаите със заразени намаляха драстично. България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията в Европа. Новината […]

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще качи на сайта си симулатор за машинно гласуване през следващата седмица. Новината съобщи говорителят на ЦИК […]

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за […]

 
 

към началото