твоята гледна точка
60 дни неплатен отпуск ще се броят за стаж заради COVID
Автор Vnews, добавено на 16.11.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

До 60 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през следващата година. Това предлагат депутати от ГЕРБ с поправки в законопроекта за държавното обществено осигуряване.

Така хората с неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа.

Сега в закона е предвидено за стаж да се зачитат до 30 дни неплатен отпуск. С промените този период ще се удвои на 60 дни. Такива поправки бяха направени и през май заради извънредното положение в страната.

Законът за държавното обществено осигуряване бе приет на първо четене миналата седмица, в петък изтече срокът за предложения преди гледането му на второ.

В този пакет влизат и новите моменти при пенсиите. Както “24 часа” писа, от ГЕРБ предлагат по-ниският коефициент на редукция на вторите пенсии, както и преизчислението на тези на полицаите и военните, които са се пенсионирали през последните 5 г., да влезе в сила от 1 септември 2021 г. Заради по-ранното си пенсиониране те вече получават държавна пенсия, но тя е намалена с 20% заради вноските за частната. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителството. Тя би трябвало да дава

около 10%

намаление на

пенсията от НОИ

Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат.

Пенсионираните униформени получават и още веднъж правото да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г. Според данните към този момент над 20 хил. пенсионери от системата на МВР и на отбраната са върнали парите си обратно в държавния осигурителен институт.

Заради увеличението на заплатите на лекарите и полицаите през следващата година са предвидени и повече приходи от осигурителни вноски с близо 54 млн. лв.

Иначе държавата предлага от 1 януари минималната пенсия да се вдигне с 20% и да е 300 лв. От същата дата таванът става 1440 лв. Всички останали пенсии пък ще се актуализират с 5% от 1 юли. Така средната пенсия ще стигне 489 лв.

Бонусът от 50 лв. към всяка пенсия пък ще се дава до края на март.

Максималният осигурителен доход се замразява на 3000 лв. От 1 януари минималната заплата се вдига от 610 на 650 лв.

Въпреки критиките на опозицията, че това е предизборен бюджет,

всички партии

предлагат

по-високи пенсии

от догодина.

За преизчисляване на база дохода от 2016 г. настоява БСП, като това стане от 1 юли 2021 г. Според разчети обаче подобен ход би струвал над 1,6 млрд. лв. По този начин ще се свие ножицата между новите и старите пенсии, но увеличение ще има само за повината пенсионери. Парите ще дойдат от вдигането на минималната заплата на 720 лв., както и на максималния осигурителен доход на 3900 лв., изчисляват обаче левите.

Минималното обезщетение за безработица пък вместо 12 лв. на ден да стане 17,50 лв., а максималното – от 74,29 на 102,85 лв. Майчинството през втората година да стигне 650 лв., са внесените още предложения от БСП.

Социалистът Георги Гьоков предлага тежестта на стажа в пенсионната формула да се вдигне от 1,2 на 1,3. Така пенсиите на всички ще се вдигнат с 10%. Лявата група иска и по-широк достъп на най-бедните възрастни до социалната пенсия за старост. Тя да се дава на хората над 70 г., ако през последната година парите им са под гарантирания минимален доход. Сега се взема предвид и доходът на останалите членове на семейството.

Държавата е планирала от 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост да се увеличи от 141,63 на 148,71 лв.

Още от 1 януари, а не от юли да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило с 5%, предлага пък председателят на парламентарната комисия по социалните въпроси д-р Хасан Адемов от ДПС. И той настоява коефициентът за всяка година стаж, който се взема при изчисляване на пенсията, да се увеличи от 1,2 на 1,3, както първоначално бе заложено със старта на пенсионната реформа по времето на социалния министър Ивайло Калфин. Това означава увеличение на всяка пенсия с още 10%.

ДПС иска майчинството през втората година да се вдигне от 380 на 420 лв. От “Прогресивните социалисти” – наскоро отцепилите се депутати от БСП, пък предлагат то да се изравни с минималната заплата догодина (650 лв.) Вече независимите червени искат да се вдигне и максималното обезщетение за безработица и то да стане 108 лв. на ден. За да има пари, е нужно да се повиши максималният осигурителен доход на 3600 лв., изчисляват те.

Хората на Веселин Марешки също са направили своите предложения между двете четения на Закона за държавното обществено осигуряване. 350 лв. да е минималната пенсия, предлагат депутатите от “Воля”. Освен това те също искат индексирането на пенсиите с 5% да влезе в сила още от Нова година, а не от второто шестмесечие. “Воля” е единствената партия, която настоява да отпадне и таванът на пенсиите.

 Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Три седмици преди изборите коронавирусът се скри, обобщава trud.BG gСлучаите със заразени намаляха драстично. България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията в Европа. Новината […]

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще качи на сайта си симулатор за машинно гласуване през следващата седмица. Новината съобщи говорителят на ЦИК […]

 

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за […]

 
 

към началото