твоята гледна точка
СЗО: Младите нарушават мерките, ще си докараме втора по-тежка вълна
Автор Vnews, добавено на 21.05.2020 година, в категории: HotNews, Коментари (0)

СЗО никога не е препоръчвала затваряне на границите. Винаги сме препоръчвали миенето на ръце, физическа дистанция. Това отваряне е само радостна новина за всички нас.

Това заяви пред Марица.бг доцент Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България, на въпрос как организацията гледа на отварянето на границите без задължителна 14-дневна карантина.

„В България не се наблюдава чувствително намаляване на случаите на заразените. Световната здравна организация препоръчва много внимателно разхлабване на мерките. И много внимателно наблюдаване на ефекта от всяко падане на дадена мярка. Какви са препоръките на СЗО към страните членки от Европейския регион? Първо, разхлабване, когато има чувствително намаляване на брой заразени хора. И второ, обществото трябва да съдейства активно за спазване на правилата. Аз лично наблюдавам, че има много съзнателни в това отношение българи. Но има и групи, които не го правят. Особено тревожно е, когато виждам млади хора с деца, които не спазват правилата за дистанция, а после евентуален контакт с възрастни родители носи риск за предаване на инфекцията“, коментира той.

„Добрата новина е, че здравната ни система, с малки изключения, се справя, за разлика от други държави, които са доста по-добре като финансиране. Проблемите са с липсата на медицински персонал в Северозападна България и Ямбол. При голям брой заразени се увеличава и рискът за медиите. Засега техният процент наистина е около, дори леко под средния за Европа. В тази връзка искам да кажа, че СЗО съвместно с МЗ и регионалните здравни инспекции организираха на 20 май огромен уебинар. Бяха поканени всички медицински заведения, за да се запознаят с начините за предпазване от COVID-19. Имаме два видеоматериала, преведени на български. Звучи лесно и просто, но има сложен алгоритъм по поставянето на ръкавици, маска, престилка, шлем и после по махането им. Доказано е, че най-често заразяването при медици е при махането, след като колегата е работил интензивно с интубиран пациент или друг, който има нужда от грижи“, каза още представителят на СЗО.

„Ние много често се сравняваме с други страни, които разхлабват мерки, но не трябва да забравяме някои неща. Първо, след всяко разхлабване се наблюдава внимателно 5-10 дни и ако броят на заразените отново тръгне нагоре, мярката се връща обратно. Второ, говорим за държави като Германия и Швеция, но те спазват дистанция, то е в тяхната народопсихология – и по спирки, и по молове, навсякъде. У нас, особено млади хора провокативно – не знам дали съзнателно, или не – но нарушават мерките, прегръщат се, целуват“, коментира доцент Околийски.

„Неслучайно д-р Ханс Клюге, директор на СЗО за Европа, предупреди за възможност от втора, по-опасна вълна. Дано не се случи! Но има предупреждения, че вирусът ще се върне с по-страшна сила, когато паднат мерките. Ние просто трябва да сме готови! В момента здравната система е по-свободна откъм случаи и има възможност да се готви. Аз съм сигурен в колегите. Но и гражданите нека бъдат отговорни. Не казвам да си седят вкъщи, а просто да спазват мерките. И с моето семейство ходим по паркове – ето, дойдох сега с колело до офиса. Но избягвам близък контакт с хора, избягвам повърхности. Имаше лаически спор защо не трябва да се сяда по пейките. Особено възрастните хора, които имат нужда от почивка при разходка, сядат на пейка, където преди това може да е имало млад човек, носител на COVID-19. Заведенията – изобщо не съм сигурен в спазването на дистанцията там“, добави той.

Михаил Околийски коментира и казусите около коронавируса: „Едното е дали жените могат да кърмят. Преведохме материалите на СЗО. Абсолютно е разрешено. Другото са ваксинациите, които работим заедно с доцент Кунчев. И доктор Клюге каза, че календарът е задължителен и хората трябва да се ваксинират срещу различните болести. Не дай боже есента да се възобнови COVID-10 плюс примерно, сезонен грип и морбили, защото сме пропуснали ваксинациите! И трето, много важно – това е психическото здраве на нацията. От СЗО направихме два уебинари с психолози. Просто рано трябва да се долавят симптомите на депресии, разстройства. Част от тези несполуки през последните над 2 месеца се изразяват вече в склонност към насилие.“

„От началото на епидемията 8 жени са били убити от своите партньори, като в два случая е последвало и самоубийство. Неправителствените организации също подават информации за сериозно повишаване сигналите за домашно насилие. Същите са изследванията в Китай, откъдето тръгна заразата. В Ухан има и сериозно покачване на броя разводи. Това са междуличностни отношения, които обикновено са влошени, а при изолацията ескалират“, обясни представителят на СЗО в България.

Той изрази съмнение в теориите, че слънцето убива коронавируса: „Аз не съм сигурен в това, тъй като редица топли страни показват обратното.“

„Всичко зависи от нас дали ще се справим с коронавируса и дали ще има втора вълна. ако спазваме правилата, ще успеем. Но повтарям, трябва да сме готови“, каза още доц. Околийски и заключи, че националният оперативен щаб се е справил с епидемията.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Бизнес

Ако България бъде обявена за вражеска страна на Русия, туризмът ни ще загуби милиони потенциални приходи, категорични са от бизнеса.

Туроператори настояват […]

 
Властта

Парламентът намали броя на членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 15 и реши целият състав на комисията да се назначава […]

 
Здраве и красота

Скарайте се, когато сте прави! Потискането на негативните емоции и особено на обидата ни тласка по-бързо към тежки болести и смърт.

Все […]

 
Жълто

 „Не искаха да сменят табелката в журито и затова ме поканиха. Любо Ганев бил твърде висок, не се събирал, Любо Пенев […]

 
 

към началото