твоята гледна точка
Нощният труд – лев на час от догодина
Автор Vnews, добавено на 12.05.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Нощният труд ще е най-малко левче на час от 1 януари 2021 г. , като занапред ставката ще е 0,15% от минималната заплата. Това предлага правителството с промяна в наредбата за структурата и организацията на работната заплата, която е качена за обществено обсъждане.

Тя бе договорена през март от социалните партньори. Причината е, че минималната ставка на час от 25 стотинки не е променяна от 2007 г. През това време обаче минималната заплата се е вдигнала 3,4 пъти от 180 на 610 лв., пише в оценката на въздействието на документа.

Според правителството определянето на размера на минималното трудово възнаграждение в съотношение от минималната работна заплата ще доведе до актуализиране.

По данни на Евростат 8,1% от заетите лица полагат нощен труд понякога, като това са около 285 250 души. 4,3% от работещите полагат нощен труд обикновено, или около 151 429 души.

През 2018 г. в 28% от сключените колективни трудови договори e договорено заплащане на нощния труд над минимума. Минималната стойност на договореното допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) за нощен труд е 0,27 лв., максималната е 3,84 лв.

Средно договореният размер на допълнителното трудово възнаграждение е 0,78 лв. В обществения сектор средно договореният размер на ДТВ е 0,66 лв., минималният размер е 0,27 лв., максималният размер е 3 лв. В частния сектор средно договореният размер е 0,78 лв., а минималният размер е 0,27 лв., максималният размер е 3,84 лв.

От години КТ “Подкрепа” водят битка за вдигането на нощната ставка, а тяхното предложение бе тя да е 1% от минималната заплата. Още минималната година те алармираха, че според извършените многобройни изследвания на полагащите нощен труд се установяват увеличение на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система с 40%, с три пъти от рак на простатата, с 30% от рак на гърдата, с 40% от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми.

Социалните рискове са свързани с проблеми в семейството, социална изолация и като следствие репродуктивни проблеми, което пък довежда и до демографски.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото