твоята гледна точка
375 лева и за безработни, които си гледат децата вкъщи
Автор Vnews, добавено на 05.05.2020 година, в категории: Бизнес, Коментари (0)

Еднократна помощ от 375 лв. от днес ще се дава на по-голям кръг от хора, които заради коронавируса са принудени да си стоят вкъщи и да си гледат децата.

Стъпката се прави след решението на образователното министерство училищата да останат затворени до края на учебната година.

Детските

градини засега

също остават

затворени

От помощта ще се възползват с предимство семейства с деца до 14 г., в които към момента на заявяване на помощта двамата или единият от родителите няма право на платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от вкъщи.

Същите права имат и родителите, които сами отглеждат децата си.

Досега

условието

беше децата

да са до 12 г.

Помощта вече ще се дава и на родители, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица и не получават компенсация по схемата 60/40. Приоритетно ще се подпомагат и семейства, в които единият родител е в неплатен отпуск, а другият не получава обезщетения за безработица, временна нетрудоспособност или за отглеждане на дете между 1 и 2 г., както и пенсия.

Предимство при получаването на финансовата подкрепа ще имат и домакинствата, в които месечният доход на човек през месеца преди ползването на неплатен отпуск е до 610 лв.

Еднократна помощ от 375 лв. ще се отпуска и на доброволни приемни семейства и семейства на близки и роднини, при които е настанено детето.

За да я вземат обаче, те трябва да отговарят на куп условия –

да са

използвали

полагащият

им се платен

отпуск

към месеца и поне от 20 дни да са в неплатен. Да нямат доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др. Да са се осигурявали в последните 6 месеца, като това няма да важи за безработните родители без право на обезщетение за безработица.

Освен това децата в семейството трябва да са посещавали детски ясли, детска градина или училище преди 13 март 2020 г.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Днешния празник народът нарича Никулден.

Св. Николай е покровител на моряците и рибарите и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в […]

 

Проф. Николай Габровски е номинацията за премиер на ГЕРБ-СДС.

Президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС – първата по численост парламентарна […]

 

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево […]

 
 

към началото