твоята гледна точка
НСИ ще брои децата
Автор Vnews, добавено на 03.08.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Националният статистически институт (НСИ) започва нов проект, чиято цел е да събере на едно място данните за социално-икономическото и здравословно състояние на уязвимите групи от населението. Ще се прави и отделно преброяване на децата, за да се изяснят техните нужди, тъй като сега статистиката почти не е засягала тази група от населението, обясни в петък зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

“Ние например не знаем каква част от днешните български деца живеят отделно от своите родители, защото те работят в чужбина и се отглеждат примерно от баби, дядовци и роднини. Не знаем с какви материални придобивки разполагат, колко струва издръжката, какво е здравословното им състояние. Тези данни са откъслечни и съществуват на различни места”, обясни Янчева.

Другата група от населението, за която няма данни, са хората с тежки или редки заболявания. Сега статистиката има данни само за броя на освидетелстваните от ТЕЛК , но никой не знае с какви средства преживяват тези хора. Данните за доходите, разходите и потреблението се събират от 3000 домакинства, което е представителна извадка, но те са подбрани измежду всички социални групи. В новото изследване ще се обходят 15 хиляди домакинства.

Другите групи от населението, за които ще се събират по-подробни данни, са представителите на различните етноси. Ромското население като по-многобройно е обхванато сравнително подробно от статистиката, но няма данни за благосъстоянието на турците, евреите, гагаузите, арменците и т.н.

Няма и сигурни данни за хората в пенсионна възраст, освен броя им и размера на пенсиите. Не се знаят подробности например за потреблението им.

Проектът е финансиран по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство с 1,9 млн. лв. Изясняването на уязвимите групи ще трае 30 месеца, но след това данните за тях ще се събират регулярно.НСИСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и буквално са на повикване за организиране на срещи […]

 

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при […]

 

На 17-и септември църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда, Любов и отдава се почит на добродетелите, които ни […]

 
 

към началото