твоята гледна точка
Глоба за кмет, ако не приема граждани поне веднъж седмично
Автор Vnews, добавено на 31.07.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Кметовете да бъдат задължени със закон да имат приемен ден за гражданите всяка седмица. В противен случай ще им се налага глоба до 500 лв., а при повторно нарушение – до 800 лв.

Такава промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация внесоха депутати от НФСБ. Автор на текстовете е Славчо Атанасов, който ще бъде кандидат на партията за кмет на Пловдив.

До 3 месеца от встъпването си в длъжност всеки новоизбран градоначалник ще е длъжен да обяви публично, включително на сайта на общината, кога ще приема граждани.

И сега повечето кметове се срещат с гражданите, но няма регламент, който да ги задължава лично да излушват хората. “Приемните дни са живата връзка между гражданите и техния кмет и се провеждат с цел осъществяване на възможността хората лично да поставят своите проблеми, въпроси и предложения пред този, когото са избрали да управлява населеното място”, се казва в мотивите. Изслушването на гражданите в точно определени дни и часове от седмицата се налага от практиката, за да се осигури технологично време за решаване на поставените въпроси от предходния прием, за своевременно, компетентно и ефективно решаване на молбите и предложенията им.

С промените в закона се въвеждат и други глоби за кметовете, които ще бъдат избрани наесен. Ако те не представят програмата си за управление пред общинския съвет в 3-месечен срок от встъпването си в длъжност, санкцията е до 1000 лева. Същата е и за неизпратени от кмета на съветниците административни актове, както и договори и техните промени в 3-дневен срок от подписването им.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес се отбелязват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март и Деня на съединението – 6 септември, все пак бележи […]

 

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 
 

към началото