твоята гледна точка
Първа защита след #НАПлийкс – есемес от Агенцията по вписванията
Автор Vnews, добавено на 28.07.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Телефон за допълнителна информация по въпроси, които са свързани с незаконно разпространените лични данни, пусна НАП. На 0700 18 700 на цената на градски разговор от стационарен телефон и по стандартната тарифа на съответния мобилен оператор експерти ще съветват всеки, който има казус, свързан с личните му данни. Така експертите на агенцията ще дадат отговор и на появилите се въпроси от 4 млн. души какво да правят, след като проверка в приложението на НАП е показала, че техни лични данни са изтекли.

Бъдете внимателни, ако някой контактува с вас по телефон или имейл и иска да направите нещо с финансов или личен характер, съветват още от приходната агенция.

Не давайте на никого информация за банкови сметки, за дебитни или кредитни карти, независимо за кого се представя човекът, който се свързва с вас. Предупредете близки и роднини при всеки случай да се свързват с вас, когато получат обаждане за финансови или лични въпроси.

Можете да смените паролите на електронната поща, която ползвате. Ако имате данни, че някой се опитва незаконно да придобие ваше имущество или да поеме задължение от ваше име, свържете се незабавно с полицията.

Най-застрашените

да сменят

лична карта

Дори и някой да е установил, че името му фигурира в изтеклите данни, по-добре да изчака обаждане от НАП. За да бъде опасността от злоупотреба реална, то трябва номерът на личната карта, датата на издаване и валидността ѝ да са били разкрити в комбинация с три имена, ЕГН и адрес.

На първо време обаче се абонирайте есемес от Агенцията по вписванията. Така ще получавате известие за всяко движение с вашето ЕГН за имоти или фирми. Услугата се активира на адрес http://sms-imot.registryagency.bg/.

Продажбите на имоти и автомобили в България стават задължително с нотариална заверка на подписите пред нотариус, който има достъп в реално време до база данни на документите за самоличност в страната, включително снимките на притежателите им. Така той проверява дали хората пред него са тези, за които се представят. Имат достъп и до база данни с пълномощни, издадени да послужат пред банките и пред Агенцията по вписванията, както и достъп до базата данни за моторни превозни средства и техните собственици. Освен това, за продажбата на имоти и автомобили задължително се представят нотариален акт или регистрационен талон. НАП вече е информирала нотариусите да работят с повишено внимание.

Банковите и финансови институции, които отпускат кредити или лизинги, също по закон трябва да се увелят, че работят с конкретния човек и искат да им бъде представена лична карта, която е защита именно срещу този вид злоупотреба с лични данни. Целта е сключване или промени по договор за кредит или лизинг да не се случват без лично присъствие или надлежната електронна идентификация с валиден електронен сертификат. Фирмите за “бързи кредити” също искат да видят лична карта, а дори при онлайн кандидатстване сключването на договора става или лично, или с електронен подпис. Няма риск за неоторизиран достъп до електронното банкиране, защото такива данни никога не са се съхранявали в НАП.

Избягвайте

пълномощни

за сделки

поне за известно време.

При сделките с пълномощно една или повече от страните не участва лично. Сделките с имоти и коли задължително се сключват с нотариално заверено пълномощно, т.е. пълномощното е подписано и подпечатано от нотариус и описано в неговите нотариални книги, след като се е уверил лично, че действително упълномощителят е този, чиито данни са вписани в документа. Всички останали нотариуси имат достъп до компютърна база данни на издадените пълномощни и могат да проверят дали всеки документ е истински.

Може ли да ми

прехвърлят фирма с

дългове на мое име?

Подобен опит ще е съпроводен с извършването на едно или повече престъпления. Сделките с цели предприятия или с дялове на търговски дружества изискват нотариална заверка и писмен договор. В случая с продажба на цяло предприятие се изисква и удостоверение от НАП. Нотариалната камара в България е информирана от НАП за изтичането на чувствителни данни и сделките в следващите месеци ще се извършват с повишено внимание, като нотариусите имат достъп до всички пълномощни, издадени да послужат пред Агенцията по вписванията.

В незаконно разпространените към момента данни няма информация за персонални идентификационни кодове, издадени от НАП. Независимо от това

се препоръчва

да смените своя

ПИК от НАП

Това става безплатно в портала за електронни услуги на приходната агенция – https:// inetdec.nra.bg/eservices.html или в произволно избран от вас офис на НАП.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес се отбелязват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март и Деня на съединението – 6 септември, все пак бележи […]

 

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 
 

към началото