твоята гледна точка
Данаил Кирилов: Няма грешка по отношение на финансовия министър
Автор Vnews, добавено на 05.06.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Правосъдният министър Данаил Кирилов отрече да има грешка по отношение на Владислав Горанов. „На миналото заседание в Министерския съвет премиерът ми възложи какво да кажа на БСП относно искането за оставка на финансовия министър. Мога да предам категорично: Не! Ние не смятаме, че има грешка по отношение на финансовия министър“, заяви Кирилов по време на заседанието на правната комисия.

БСП иска оставката на Владислав Горанов

По-рано Крум Зарков каза, че от БСП поддържат искането за оставка на Владислав Горанов. „Предложеният законопроект стъпваше върху идеята, че предишният законопроект е бил неправилен и затова са изплатени повече пари на партиите. Доколкото разбрахме от становището на прокуратурата след проверка, предишният закон не е бил неправилен, а неправилно е бил изпълнен. В този ред на мисли вината e в МФ”, коментира Зарков.

На заседанието на комисията промените в Закона за политическите партии минаха на първо четене с 15 гласа „за”, без „против” и „въздържали се” на първо четене.

Правната комисия прие промените за партийните субсидии

След като МС одобри проект на Закон за изменение на Закона за политическите партии беше съобщено, че в съответствие с обществените нагласи, предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размер от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лева. Предложеният начин за изчисляване общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 14,5 млн. лева.

Цацаров разпореди проверка заради твърдения за нарушения със субсидиите за партиите

Предвижда се годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на закона да се преизчисли, като намалението е за сметка на следващи траншове, а при недостиг/липса на следващи траншове да се възстанови от съответната партия.

„Приспадат се от бъдещи приходи до компенсиране на частта, която надминава границата 11 лв. на глас конкретен за конкретна партия и коалиции”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов след заседанието на комисията. Той обясни, че срокът, който е в законопроекта – 26 май 2016г. се има предвид 3-годишната погасителна давност.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото