твоята гледна точка
МВР ще ни праща новите лични карти по пощата
Автор: 24 часа, добавено на 31.05.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Новоиздадените лични карти и международни паспорти ще може да се изпращат от МВР по пощата до притежателя им, а не хората да се редят на опашки в полицейските управления, съобщава “24 часа”.

Тази промяна в Закона за българските документи за самоличност предлага екипът на вицепремиера Томислав Дончев като част от пакета законодателни промени за облекчаване на административното обслужване. Те бяха публикувани за обществено обсъждане и трябва да се приемат до края на годината. Така новият режим ще може да влезе в сила от следващата година, когато започва голямата подмяна на лични карти –

само за 2020 г. трябва

да бъдат подновени

над 1 млн. документа

за самоличност

Над 1,6 млн. лични карти пък изтичат през 2021 г. и съответно трябва да бъдат сменени. Заради очакваните опашки МВР вече поиска назначаването на допълнителни хора на временен щат, планира се и разкриването на нови гишета, както “24 часа” вече писа.

Облекчението с пращането на документа по пощата обаче ще важи само при подновяване на лична карта, но не и за издаване на първата. Освен това трябва датата на издаване на новата лична карта да е след тази, на която изтича предишната. Така отпада нуждата старата карта да бъде върната, за да стане невалидна.

Остава

обаче задължението

заявлението за

издаване или

подновяване на лична

карта да се подаде

лично в РПУ-то

При подновяване на международен паспорт също ще може да се иска той да бъде изпратен по пощата. Условията са същите като при личните карти. Възможност за изпращане по пощата е предвидена и за шофьорските книжки, които се подновяват.

Чиновниците и организациите, които предоставят обществени услуги, като банки, телекомуникационни компании, ВиК, енергийни дружества и пр., вече

няма да имат право

да снимат личните

документи на

клиентите си,

предвижда друга от законовите промени. Те може да поискат да видят документите, за да се уверят в самоличността на гражданина, но за да направят копие, ще им е нужно изрично основание, което да е посочено в закон.

Актовете за раждане вече ще се съставят за 3 дни, а не както е досега – за 7, се залага пък с изменение в Закона за гражданската регистрация. А болниците ще съобщават за ражданията на общината и по електронен път. Освен това актовете за раждане вече ще може да се вземат от болницата, а няма да е нужно разкарване на родителите до общината, за да получат документа.

Общинските

чиновници

вече няма

да искат

копие от

нотариален

акт

за адресна регистрация, предвижда още пакетът промени на Дончев. Вместо това ще се дава само номер на нотариалния акт. При регистрация на наематели обаче ще е нужно копие от договора за наем.

Освен това заявленията за адресна регистрация вече ще се подават и по електронен път.

При искане за отпускане на социални помощи пък чиновниците вече няма да имат право да изискват документи за доходи, имотно състояние, семейно положение и пр. Те ще си набавят тази информация служебно от държавните регистри.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото