твоята гледна точка
Държавата плаща 80% от щетите на стопаните след градушката
Автор Vnews, добавено на 07.05.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Държавата ще компенсира пострадалите от градушката в понеделник земеделци с обезщетения в размер на 80% от щетите, нанесени върху реколтата, съобщиха от МЗХГ. С решаването на проблема се нае лично премиерът Бойко Борисов, който възложи на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков да замине за Българене, Плевенско и да посети другите засегнати от природната стихия места, за да се оценят щетите.

„Ще се опитаме да помогнем на хората“, увери министър-председателят. И добави: „Има фонд, който е към националните доплащания към еврофондовете, чрез който можем да помогнем.“.

Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение

декларира готовността на държавата за оказване на помощ по-късно и земеделският министър Румен Порожанов, цитиран от пресцентъра на ведомството му. Той заедно със заместника му Атанас Добрев посетил засегнатия от бедствието район. Тримата направили оглед на място на пострадалите от градушката ниви и селски дворове. Вече била сформирана и комисия към областната и общинската служба „Земеделие“, която трябва да опише и оцени щетите. Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления по съкратена процедура. Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития. Те ще получат финансова подкрепа в размер на 80% от направените разходи. По второто направление ще се подпомогнат малките нерегистрирани стопани с унищожена продукция в дворовете и градините. За тях ще бъде предоставено подпомагане по линия на държавната помощ de minimis на база на оценката на щетите. Тези стопани ще подават документи при кмета на общината, поясниха от МЗХГ.

Както писа „Монитор“ гергьовденски буря връхлетя страната, като полетата в Западна България около Перник и Благоевград, както и тези в Пловдивско-в районите на Раковски, Калояново и Житница побеляха. Ледени късове с размери на орех се изсипаха и в Българене, нанасяйки тежки щети по къщите и унищожавайки селскостопанската продукция. „Нашата кооперация обработва около 3000 декара. Половината от тях са унищожени на 100%. Основните култури са пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. Възможно е царевицата и слънчогледът да се възстановят, но пшеницата и ечемика – не. Загубите са огромни”, каза председателят на местната земеделска кооперация Момчил Караджов. По думите му застраховка има, но тя ще покрие само част от щетите. „Сигнализирал съм и общинската служба в град Левски, надявам се и те да помогнат”, сподели надеждите си той.

При мен 90% от посевите са унищожени

включително и слънчоглед и царевица. Трябва да ги пресявам. Ще успея, ако намеря семена”, разказа пък един от земеделските производители и арендатори – Момчил Минчев. Той призна, че няма застраховка на културите. И обясни защо не е направил такава. ”По-миналата година ги застраховах, случаят беше същият – наводниха се декарите, и накрая получих само 7 лв. обезщетение. Няма никакъв смисъл, при положение, че плащам 65 лв. рента и съм платил предварително. Ако фонд „Земеделие“ не се намеси не виждам как ще се справя”, сподели Минчев. „Абсолютно всичко, в цялото село, е унищожено. Землището ни, което е 25 000 декара е унищожено. Тепърва предстои да подадем жалби, тъй като вчера (6 май-б.р.) беше празничен ден. От днес ще търсим съдействие от съответните органи”, коментира от своя страна във вторник кметът на Българене Симеонка Мусакова.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и буквално са на повикване за организиране на срещи […]

 

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при […]

 

На 17-и септември църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда, Любов и отдава се почит на добродетелите, които ни […]

 
 

към началото