твоята гледна точка
Папа Франциск заговори пред патриарха за общ Великден
Автор Vnews, добавено на 06.05.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

За единство на християнските църкви говориха папа Франциск и патриарх Неофит при срещата си в сградата на Светия синод.

Макар и дипломатично, и двамата отправиха послания за единство на християните. Българският патриарх припомни на госта си, че глава на християнската църква е Господ Исус Христос. Такава е православната концепция, която не допуска божи наместник на земята за разлика от католическата, където папата представлява Бог на земята. След тези си думи Неофит обаче обясни на папа Франциск, че се радва всеки път, когато срещне друг духовен водач, който не допуска компромиси с вярата си. “При посещението си в Светия синод през 2002 година Вашият предшественик папа Йоан Павел II изрази съжалението си от продължаващата липса на пълноценно общение между нас, като констатира, че “Господ Иисус Христос основа една-единствена църква, а ние днес се представяме на света разделени, като че самият Христос е разделен”. Нека кажем, че тук, в престолнината на българската държава София, носеща името на Премъдростта Божия, ние винаги сме се молили за единството на света в Христа, защото единни християните ще са по-силни”, каза патриарх Неофит.

Доста по-директно за единение говори в обръщението си към патриарха папа Франциск.

И дори стигна до пожелание някой ден православни и католици да отбелязват заедно Великден. За тази идея Франциск се бори от началото на понтификата си, като дори е обявявал, че Рим ще се съобрази с православната дата.

“Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания на тялото Христово. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Исус възкръсна, ако признавайки нашите несъвършенства се потопим в неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна”, каза Франциск още в началото на обръщението си към патриарх Неофит.

И при патриарха, както и при всички свои речи в София, папата припомни за папа Йоан ХХIII, известен като “български папа”, и започнатото от него сближаване между църквите. Той благодари на Неофит за увеличеното присъствие на католически духовници в България, което според Франциск ще въздейства положително на диалога между православните и католиците. Припомни на патриарх Неофит и че Българската православна църква е участвала в събора, свикан от Йоан ХХIII. Както и че според Кирил и Методий известно различие в обичаи и нрави не противоречи на единството.

Патриархът целува подарената му от папата книга.

Папата дари патриарх Неофит с Кодекса на свети Павел, който е вариант на Библията от времето на каролингите.

Западноевропейският митрополит Антоний бе натоварен от синода да придружи папа Франциск до катедралата “Св. Александър Невски”. Там главата на Римокатолическата църква първо се помоли пред северния олтар, който е посветен на св. св. Кирил и Методий, а до него бе митрополит Антоний. След това служители на църквата изнесоха специален стол за папа Франциск, който бе поставен пред централния олтар на патриаршеската катедрала. Там папата изкара близо половин час в мълчалива молитва, а изнасянето на стола и на килим под него – като за митрополит, бе разтълкувано като специален жест на патриарха към главата на Римокатолическата църква. Първоначално синодът подходи доста хладно към посещението на папата.

Именно делото на Кирил и Методий бе втората важна точка в словата на папа Франциск в София. В нито една от публичните си изяви той не пропусна да подчертае, че Светите братя са евангелизирали славянските народи.

Веднага след молитвата си в “Св. Александър Невски” папа Франциск излезе на площада пред катедралата за неделната молитва “Царице Небесна”. Всяка неделя тя се излъчва на живо в католическите страни и се гледа от над 100 млн. католици.

От ранните часове на деня, преди папата дори да е кацнал в София, площадът пред “Св. Александър Невски” се пълнеше с хора.

Още в 8,30 ч на площада бе пристигнал Рафаил Арабаджиев от Русе. “Бях един от първите. Дойдох с влака. Католик съм. Искам да направя паралел с визитата на папа Йоан Павел II преди 17 г. Тогава бях на литургията в Пловдив, ще отида и в Раковски”, разказа възрастният мъж.

“Христос живее и иска и ти да живееш. До теб е Възкръсналият и винаги ти подава ръка да започнеш отново”, каза в проповедта си папа Франциск. И тук той говори за икуменизма, проповядван от папа Йоан ХХIII.

За папа Франциск бе изнесено специално кресло, за да се помоли в “Св. Александър Невски”. Зад него се вижда празният патриаршески престол.

Преди молитвата папата обаче реши да наруши протокола. И първо се впусна в разговори с надошлите на площада хора. Специално внимание обърна на хората с увреждания, а след молитвата пък благодари на певците от хора. Накрая Франциск покани до себе си представители на всички вероизповедания в България. Не се качи единствено православен свещеник, след като преди месец синодът се произнесе, че всякаква форма на общо служение е неканонична.

Франциск: Да не затваряме сърцата и вратите пред мигрантите, а властта да върне младите от чужбина

Българските политици да работят, за да осигурят възможности за живот в родината им на младите българи, които да не бъдат принудени да емигрират. И в същото време да останат отворени към бягащите от войни и бедност.

Това послание отправи папа Франциск на среща с политиците и дипломатическия корпус на пл. “Атанас Буров” в София.

“Нека тази земя, заключена между величествения Дунав и Черно море, остане благословена и отворена за културния и търговски обмен. Интегрирана в ЕС и отворена към Русия и Турция. И да осигури бъдеще за своите деца”, завърши словото си папа Франциск.

2 млн. млади българи напуснаха родината си в търсене на по-добър живот, припомни той. “Страната ви трябва да се справи с нова зима, тази на демографската криза. Намаляващата раждаемост е нова ледена завеса, която се спуска над нас и показва, че липсва вяра в бъдещето. Тя оставя обезлюдени села и градове”, каза папа Франциск пред политиците. “В същото време на границите се трупат хора, които бягат от войни и бедност. Наясно съм с усилията, които полагате, за да не напускат младите хора държавата. Окуражавам ви да продължите”, заяви той, като се обърна към президента Румен Радев.

“Останете обаче с отворени очи, сърца и протегната ръка към чукащите на портите ви”, призова папата.

Папата и митрополит Антоний

Подготовката за посрещане на папа Франциск пред президентството започна още в 7 часа, а чистачките почистваха площад “Ал. Буров” за високата визита. Малко след 9 започнаха да пристигат и официалните гости и дипломати, които чуха на живо речта на президента Румен Радев и папа Франциск. Сред първите гости бяха омбудсманът Мая Манолова и соцлидерката Корнелия Нинова, които въпреки обтегнатите отношения демонстрираха приятелски чувства и си поговориха дълго, докато чакаха.

На първият ред сред официалните гости бе Десислава Радева, която бе облечена в черен костюм. Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова също зае своето място, като депутатите бяха представени и от Нигяр Джафер, Явор Нотев, Вежди Рашидов и др. Сред официалните лица бяха и бившият премиер Пламен Орешарски, който говори с посланика ни в Лондон Марин Райков. Бившият служебен премиер Георги Близнашки също бе сред гостите. Малко по-късно пристигна и Симеон Сакскобургготски. Сред официалните лица бяха и главния мюфтия Мустафа Хаджи, шефът на представителството на ЕК у нас Огнян Златев, шефът на БЧК Христо Григоров, кандидатът за евродепутат Александър Йорданов.

За папа Франциск бе изнесено специално кресло, за да се помоли в “Св. Александър Невски”. Зад него се вижда празният патриаршески престол.

Борисов: Визитата е признание за нашата политика на Балканите

Като признание за външната политика на Балканите и направеното за евроинтеграцията на държавите от региона разтълкува папското посещение премиерът Бойко Борисов.

Той първи посрещна папа Франциск на летище София. Папата е в България като държавен глава, но води цялото си правителство, отбеляза Борисов. Нивото на папската делегация бе наистина по-високо от обичайното, а в нея бе и държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин, който се равнява на министър-председател.

Посещението на папата в България е реклама на страната, която иначе би струвала милиони, отбеляза Борисов. “Харесвам папата много. В разговорите с него много неща научавам”, обяви той, видимо развълнуван след срещата на четири очи със светия отец. Борисов разтълкува, че по време на разговора папата го е похвалил за магистралите и мостовете, “които правим”, защото те са свързващи и важни и за мира. Темата за България като мост между Изтока и Запада бе в основата на посланията на Франциск в София.

Икона на св. св. Кирил и Методий, везан омофор със св. Петър и св. Павел и българска роза в стъкленица дари премиерът на госта. Папата сложи омофора следобед и с него отслужи месата си вечерта в центъра на София.

С личен дар обаче Борисов успя да разчувства главата на Римокатолическата църква – специално подквасено за него кисело мляко. “Виждам, че сте следили моето минало”, зарадва се папата. А премиерът му отвърна, че сам му е разказал как баба му в Аржентина го е хранила с българско кисело мляко. “Наистина за първи път чух думата “българско” именно заради киселото мляко, което ми даваше моята баба”, каза папа Франциск.

Делвата с кисело мляко бе личният дар от Бойко Борисов за папата, с който го върна в детството му.

Омофорът – знак на духовна власт, символ на заблудената овца, пренесена от Христос

Папа Франциск сложи подарения му от Бойко Борисов омофор за вечерната литургия в София.

Бродирана дълга широка лента от бял вълнен плат, украсена с кръстове, наречена омофор, беше сред подаръците на Бойко Борисов за папа Франциск при посещението му у нас.

Тя е натоварена с много символика. В буквален превод думата означава “нося на плещите си” или “покров”. В това е закодирана случката от Евангелието на Лука, когато Исус, намирайки заблудена овца, я пренася на плещите си обратно в стадото като знак за спасението на човешкия род.

Това е символ, че свещеникът е пастир на своите миряни. Има и още един смисъл – да се намираш под омофор, означава да се ползваш с покровителство. Без омофор епископът не може да свещенодейства.

Папа Франциск сложи подареният му от Бойко Борисов омофор за вечерната литургия в София.

Защо папата се моли пред “Несебърската Богородица”

От години любимата икона на папа Йоан XXIII, известен като “българския папа” – “Месемврийската Света Богородица – Врата небесна”, се съхранява в храма “Св. Александър Невски”. Вчера Франциск се помоли пред нея по време на неделната си молитва на площада, давайки поредния знак на уважение към България и като препратка към предшествениците си. Той припомни колко скъпа е била иконата за св. Йоан XXIII, носил я със себе си до смъртта си.

Анджело Ронкали – бъдещият папа Йоан XXIII, я вижда за пръв път при едно от посещенията си в Несебър, в църквата “Св.Успение Богородично”. През 60-те години по времето на комунизма е преместена в криптата на “Св. Александър Невски”, разказа несебърският свещеник отец Петър. Монсеньор Ронкали си проъчва репродукция и така иконата го съпровожда навсякъде, дори спял с нея. Дори измолва от папа Пий XII да бъде наричан Месемврийски архиепископ. Местни разказват, че иконата идва от Атонския манастир и е чудотворна.

В края на светата литургия вчера от името на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков подари и на папа Франциск копие на иконата “Света Богородица Иверска”.

Радев: Едно от най-значимите събития в новата ни история

 

 

Президентът Румен Радев посрещна папата в центъра на София.

Визитата на папа Франциск е едно от най-значимите събития в новата история на България. С тези думи започна словото си пред папа Франциск президентът Румен Радев. Двамата бяха заедно на площад “Атанас Буров” за среща с политиците и дипломатите след 15-минутен разговор на 4 очи.

“Споделяме общи грижи и тревоги – грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, захвърлени на произвол и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор”, каза още Радев.

“Мотото на вашето Апостолическо пътуване е “Мир на Земята”. Този призив ще отекне в целия свят, и то от българската столица, която носи името на Божията премъдрост. Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е траен само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри оттук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога. Във вашето Великденско послание призовахте “да изграждаме мостове, а не стени”, каза още Радев. И обясни, че това е мисията на нашето време, защото стени се издигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на “майсторите на мостове”, подчерта президентът. В словото си президентът спомена унията на Калоян с Рим, битката при Варна срещу турците и помощта за националното освобождение.

5000 слушаха “Царице Небесна” на площада, сред тях – индийци, немци, американци, поляци

Около 5000 души, сред които и много чужденци, слушаха неделната молитва “Царице Небесна” на папа Франциск пред храма “Св. Александър Невски” в София.

На първа линия бяха сестри от ордена на Майка Тереза, една от тях – от Индия. В другия край бяха група младежи от Германия и САЩ, които са на обмен в Американския университет в Благоевград. Американката Тифани обясни, че дошли в София още в 5 ч.

“Папа Франциск е емблематична фигура. Някои от нас са религиозни и е важно да го видим”, разказа Тифани.

Преди папата да се появи на площада, възрастна жена припадна. След лекарски преглед се върна сред множеството. Друга жена пък се спънала и си ударила носа. Прегледани са и 2 деца, на които им прилошало.

Близо 10 000 души пък изпълниха пл. “Александър I Батенберг”, където Франциск отслужи света литургия вчера вечерта.

Франциск изненада с малък евтин автомобил в София

С малка бяла “Киа Соул” избра да се придвижва в София папа Франциск. Колата, със средна цена около 40 000 лв., го чакаше на летището.

Папата не за първи път ползва точно този модел, за да се движи при своите посещения в чужбина. С такава “Киа”, но в син цвят, бе на историческото си посещение в Абу Даби, а това бе разтълкувано като знак за повече скромност към разточителните арабски шейхове. Същият модел папа Франциск е ползвал и при визитата си в Южна Корея.

Скромната малка кола на папата предизвика почуда дори у премиера Бойко Борисов. И закачки от негова страна към охранителите от НСО дали могат да влязат вътре.

Пикап “Исузу” пък се оказа откритият папамобил, с който Франциск обиколи София преди тържествената меса вечерта. За разлика от папамобилите на Йоан Павел II и Бенедикт ХVI, този на Франциск не бе напълно покрит от бронирано стъкло.

Папата излезе на обиколката си сред миряните с 20 минути по-рано от предвидения час. А пристигайки на площад “Александър I Батенберг”, прекара доста време, минавайки между струпалите се за службата хора и разговаряйки с тях.

150 свещеници служиха вчера вечерта заедно с папата на площада.

Папите – с полет AZ4000 с бели възглавници, има резервен самолет

От 1964 г. италианският национален авиопревозвач “Алиталия” превозва папата на отиване при пътуванията му в чужбина. На връщане обаче папата лети обикновено с компанията на съответната страна, която е посетил. На излитане от Рим на пистата винаги има и резервен самолет.

Кодът на папските полети винаги е един и същи –AZ4000. На борда на самолета при Франциск се правят минимални промени – прибавят се бели възглавници със символа на Ватикана, поставят се гербът на Светия престол върху кабината, окачва се картина на Богородицата, закрилница на летците, и разпятие.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес се отбелязват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март и Деня на съединението – 6 септември, все пак бележи […]

 

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 
 

към началото