твоята гледна точка
Два дни преди Гергьовден посрещаме папа Франциск
Автор Vnews, добавено на 06.04.2019 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

Два дни преди Гергьовден папа Франциск пристига в България. За да стане едва вторият глава на Римокатолическата църква, който идва в страната. Преди него това направи Йоан Павел II през 2002 г.

Двамата папи, стъпили на българска земя, обаче са коренно различни. Ако Йоан Павел II бе бъдещият светец, който излъчваше кротост, Франциск е повече рокзвезда с мисия, отколкото папа. И като такъв постоянно променя католическата църква, решил е да пребори всички световни беди.

Франциск е първият папа с това име. Прие го в чест на св. Франциск от Асизи, който

първи излиза извън

католическата църква

и я отваря към хората,

които не са в лоното .

Това именно прави днес и Франциск. Той е първият папа, посетил Арабския полуостров с историческата визита в ОАЕ. Първият, който не се свени да говори за проблема на католическата църква със свещениците педофили и да ги оприличава на езичници, които извършват човешки жертвоприношения. Франциск е първият папа, посветил се на решаване на израелско-палестинския проблем. Първият глава на Римокатолическата църква, който чества Мартин Лутер – човек, който започна Реформацията. Франциск е и папата, посветил се на общите молитви заедно с другите вероизповедания, защото в крайна сметка Бог е един. А като безсребърник той махна папския образ от евромонетите на Ватикана. Страната е абсолютна монархия и за първи път в цялата история ликът на държавния глава, т.е. папата, не е на нейните монети.

Наскоро Франциск забрани и да целуват пръстена му, защото така се разнасят зарази. Жест, който не е каприз или само израз на липса на суета, а всъщност и послание за по-добро здравеопазване.

Основната мисия на Франциск като папа обаче е постигането на мир по целия свят и облекчаване на страдащите и бедните. Това са темите, които водят папата и в България.

Йоан Павел II дойде в страната много близо до края на живота си и воден от мисията да изчисти името на България от замесването в атентата срещу него. И реално публична програма нямаше.

Франциск, напротив, съзнава силата на позицията си и възможността с нея да променя. Почти през целия си двудневен престой в България той ще е сред хора. Като истинска рокзвезда.

“За мен Франциск е и ще остане

папа на отварянето, на

прекрачването на всяка

граница с Благата вест

и на внимателното и търпеливо развързване на нашите заплетени – лични и обществени, – стягащи живота и душите ни възли”, обясни бившият български посланик във Ватикана проф. Владимир Градев, който е участвал в организирането и на посещението на Йоан Павел II.

Папа Франциск пристига в България в 10 сутринта на 4 май. И почти веднага след държавните церемониали е насрочил среща с граждански организации на площад “Атанас Буров” в столицата. Следват срещи с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит. След тях обаче папа Франциск отново ще е сред обикновените хора – нещо, коетодържи да прави по всяка точка на света. С изключение на молитвата, която поиска да отправи пред иконите на св. св. Кирил и Методий в църквата “Св. Александър Невски”. И която засега е под въпрос, защото Светият синод на Българската православна църква реши, че ще му позволи да влезе в патриаршеската катедрала без богослужебни дрехи – като турист.

Веднага след като излезе от църквата, папа Франциск ще отслужи молитвата “Регина Цели” на площада пред катедралата. По традиция след тази молитва Франциск отправя посланията си към света.

На следващия ден Светият отец ще посети католическата общност в Раковски, но вечерта отново е в София за гвоздея на програмата си – молитвата за мир на софийския площад “Независимост”.

На нея са поканени представители на всички традиционни вероизповедания в България. Засега заради устава си, изключащ съслужение на католици и православни, синодът отказва да изпрати православен владика на нея.

Пристигайки в България, папа Франциск на практика ще е стъпил на 4 континента за по-малко от 4 месеца. Първото международно пътуване т.г. на светия отец беше на 23 януари в Панама за Световния ден на младежта. През февруари последва първата визита на глава на Римокатолическата църква в Обединените арабски емирства, а в края на март бе наред Мароко. Освен визитите в България и Македония на 5-7 май папа Франциск ще посети и Румъния от 31 май до 2 юни.

Мечтата му

е до края

на годината

да отлети и

до Япония

Въпреки че майските визити на Франциск са в страни, в които католиците са съвсем малки общности на фона на източноправославните християни (България, Македония, Румъния), обиколката му трябва

да отвори нова страница

в диалога с тях

Както коментира католическият всекидневник “Авенире”, източноправославните църкви изживяват труден момент след раждането на новата Автокефална украинска църква, призната от Константинополската патриаршия, но не и от Москва и сестринските църкви, вкрлючително БПЦ.

Освен чужбина Франциск обикаля непрекъснато и Италия. Откакто преди 6 г. беше избран за папа, той не спира да се среща с вярващите на Апенините и по света, въпреки че

това му струва

огромни

физически

усилия за

неговите

82 години

Знае се за проблемите му с бедрото и със седалищния нерв. Това обаче не му пречи да върви по час на ден, което озачава средно по 3 км пеша.

За разлика от предшественика си, който използваше червени плюшени обувки, Франциск носи изключително семпли черни обувки номер 42-43. Те са от телешка кожа и нямат никаква декорация. Обикновено папата разполага с 3 чифта, които сменя едва след като са се износили напълно.

Но

как папата решава

кои страни да посети

и кои – не, при положение че получава ежедневно покани от цял свят?

За разлика от останалите държавни глави, които пътуват постоянно за визити или участия в световни форуми, главата на Римокатолическата църква трябва да сложи в сметките си и две променливи величини – основната вяра в държавата домакин и тълпите поклонници, които го очакват навсякъде. За това и всяко пътуване на папата означава дълги месеци подготовка и изпипване на всеки детайл, вкл. как то се вписва в общата геополитическа, хуманитарна и пр. картини.

Всичко това се подготвя от специален екип, който започва работа много преди официалната визита. Началната точка на всяко посещение са поканите, които светият отец получава от държавния глава и от различните църковни представители на дадена страна. В някои случаи пък папата може да сметне за важно от гледна точка на перспективите пред църквата да посети една или друга страна.

Във всички случаи обаче той се нуждае от официална покана, защото трябва да бъде желан гост в съответната държава. В някои ситуации може да се нуждае и от разположението спрямо него и на другите религии и изповедания.

Едва след наличието на официалната покана се пуска в действие и организационната машина. Целта на папа Франциск е да достигне до всички, или почти до всички, т.е и до “екзистенциалните периферии” по време на визитите си. Това означава, че е важна не само самата визита, а и

какво ще последва

след нея. Веднага щом се направи някаква чернова за програма на визитата, започват подготвителните посещения на организационния екип.

С помощта на папския нунций в съответната страна се влиза в контакт с местните власти и религиозни представители. Заедно с тях се решават детайлите, етапите и събеседниците. Обикновено организационният екип на папата прави две подготвителни посещения в страната домакин по предначертания маршрут и програма. Едва след това тя се представя за одобрение от папата. Подготвителни визити в съответната страна прави и технически екип. Предварително там отива и церемониалмайсторът на папските литургии с целия си екип и посещава всички места, където са предвидени

религиозни церемонии,

за да уточни и как конкретно да се подготви олтарът и участието на всички лица в литургията.

Своя визита предварително прави и командирът на Ватиканската жандармерия, който отговаря за сигурността и охраната на светия отец по време на пътуванията и пасторалните му визити. Едва след това се решава начинът и подходящото време за провеждането на този или онзи етап от визитата.

При всяко свое пътуване папата трябва да отдели време за всички компоненти на Божия народ – младите, семействата, бедните, болните.

Въпреки че всичко в програмата се определя предварително, папата може да вмести в нея нещо в последния момент по свое желание.

Обикновено при визитите си папата отсяда в седалището на съответната папска нунциатура. Понякога обаче има и изключения. Например при визитата си в Рио де Жанейро Фарнциск спа в духовен център на местната епархия.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев са назначени нови заместник-министри в седем министерства.
Яна Балникова, Ирена Младенова и Калина Константинова са новите заместник-министри на икономиката.
Ирена Младенова два пъти е заемала […]

 

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен в сравнение с 2020. Това предвижда план-приемът на Министерството на образованието и науката. През […]

 

Служебното правителство да вземе решение за плана за възстановяване и да включи в него предложенията, направени от президента.

Това поръча Румен Радев […]

 
 

към началото