твоята гледна точка
Цветанов – вън от парламента, но ще води изборните битки на ГЕРБ
Автор Vnews, добавено на 28.03.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Каузата ми е ГЕРБ и няма да сложа личното си его над партията. Няма разделение, ние с премиера сме екип.

С тези думи Цветан Цветанов обяви вчера, че напуска парламента. Той се разделя с постовене си на председател на групата на ГЕРБ и на вътрешната комисия, но остава зам.-шеф на партията и продължава да оглавява предизборния ѝ щаб.

“Смятате ли, че

постовете за нас

имат значение?!”

С тези думи се изправи той пред събралите се журналисти в кулоарите на Народното събрание за специалното си изявление. Когато създаваш един политически проект, той за теб се превръща в кауза, не постовете, допълни Цветанов с видима емоция.

Два часа след като по обед кацна от САЩ, където бе за участие във форум по сигурността, той говори на 4 очи с Бойко Борисов, после се отправи направо към парламента, за да обяви лично решението си.

Това стана след 5 дни напрежение в държавата в очакване кой от възможните три сценария за промените по върховете на управляващата партия ще се реализира.

Именно първият, описан на старта на горещата политическа седмица от “24 часа”, се състоя – оттегляне от парламента на Цветанов и оставането му на ключовите постове в ГЕРБ, от които трябва да я преведе през европейските и парламентарни избори.

Напрегнатото очакване настана още по обед, когато се разбра, че самолетът на Цветанов пристига малко след 13 ч. Още на летището зам.-шефът на ГЕРБ бе посрещнат от медиите. Спокоен, обясни, че е взел решението си още преди два дни, обсъдил го е с жена си, но първо ще говори с премиера. По същото време репортерите бяха нетърпеливи Цветанов да стигне в Министерския съвет, където го чакаше Борисов.

Вместо това обаче разговорът им се състоял в “Бояна”, като вторият в партията все пак минал през вкъщи да се преоблече. После разказа, че по пътя спрял на бензиностанция, за да пие кафе и да проведе няколко телефонни разговора. Забавянето му бе следено трепетно от електронни сайтове и внесе допълнителен съспенс в ситуацията.

“Прегърнахме се, утре сме с пълна енергия да вървим по това, което е начертано. Имаме и хронограма, цели, които сме поставили на 31-и в неделя” – така той отвърна на въпрос как точно е минала срещата с Борисов. 

Цветанов разказа, че е ограничил възможността да излизат политически декларации в негова подкрепа и е спрял колегите си да го посрещнат на летището.

“Да спрем със

спекулациите,

няма драма от

това, че ще

напусна

Народното събрание. Избрал съм да съм част от каузата на ГЕРБ”, обяви Цветанов точно 4 часа след приземяването си в София.

През живота си не съм правил нещо, от което да се срамувам, винаги съм действал според закона и съобразявайки се с обществения интерес, продължи той. Но се оттегля не защото има нещо незаконно в сделката с апартамента му, а защото не желае спекулации, че се държи за депута тския мандат.

Представяте ли си как щях сега да се изправя пред вас, без да съм последвал примера на колегите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски (след катастрофата край Своге) и Цецка Цачева и зам.-министрите (покрай апартаментите на власта сега), обърна се Цветанов към репортерите.

Винаги съм се ръководил от семейните ценности, а в едно семейство, ако има развод, страдат децата, мотивира още Цветанов решението си.

С премиера сме екип, повтори той. Никога не съм правил нещо, което да не кореспондира с волята на лидера ни. Както и с тази на съпругата ми, допълни той.

Ако вземаш мъдри решения, градиш мостове, ако е решение под въздействието на емоции – правиш дупки и езера, обобщи ситуацията зам.-шефът на ГЕРБ.

Натиск върху мен не е имало. Винаги вземам решенията си, ръководен от каузата ГЕРБ и това, което може да ограничи спекулациите, каза още той. Имам чуваемост за мненията, отхвърли за пореден път тезата, че му е оказан натиск от Борисов.

С премиера вече взели решение кой да оглави парламентарната група, но Цветанов не го съобщи.

Не трябва да се говори

в никакъв

случай, че има и

минимално

разделение

в ГЕРБ

Това е кауза за мен и за лидера ни, за всички членове и симпатизанти, категоричен бе Цветанов. Убеден съм, че сега ще бъдем много по-консолидирани, допълни той и призова: “Нека покажем, че ГЕРБ е сила!”. Напомни, че с подкрепата си на евровота избирателите ще дадат и силна подкрепа на правителството за завършване на мандата.

Според него оставката му няма да разклати парламентарната група. Но има отговор защо е атакуван: “Аз съм политическото лице, което трябваше да бъде ударено точно преди изборите от този сценарий”. Нали знаете, ветровете брулят високите върхове, вметна той по-късно по време на изявлението си, продължило час.

Болно ми е от

всичко, което се

изля към мен

и партията ми, призна Цветанов. 

Тандемът Бойко Борисов – Цветан Цветанов остава само в партията, днес ще бъде обявено кой го заменя в парламента.

Разказа подробно за сигнала, който получил два дни преди въпросната сделка за замяна и доплащане с “Артекс”. Имаше спекулации, че “заплашвайки” с този сигнал строителната компания, е получил ниски цени от нея. Извади и прочете писмото с искане за проверка на небостъргача на “Артекс” в кв. “Лозенец” – адресирано е и до премиера, президената, главния прокурор, шефката на НС, омбудсмана, столичния кмет. Като председател на вътрешната комисия и на ПГ съм спазил закона и съм го препратил до компетентен орган, обясни Цветанов.

Всички специалисти са категорични, че промените в Закона за устройство на територията нямат отношение към тази сграда, отвърли Цветанов и обвиненията за лобистка поправка. Бях жертва на обществени настроения, създадени с неверни информации, заяви Цветанов. Уважавам съдебната система и не е хубаво да бъдат задавани въпроси за оставки, отвърна на въпрос дали след него и шефът на ВКС Лозан Панов трябва да подаде оставка, след като съпругата му е купила евтин апартамент на името на фирмата си.

Върна се и към решението той да поеме лидерството на ГЕРБ през 2006 г., когато законовите ограничения не позволяват на Борисов да направи това. Както и към решението да напусне МВР, когато Борисов го моли през 2009 г. да тръгнат на избори. Оттогава насам ГЕРБ е получавала на всички избори над 1,1 млн. гласа, припомни Цветанов.

Той успокои, че след напускането му няма да има проблеми с кворума. Тук работата е изключително сложна, но винаги сме вземали важните решения. Искам да благодаря на всички председатели на парламентарни групи, каза Цветанов. Освен на коалиционните партньори благодари и на “Воля”, и на ДПС, защото “приеха да защитават своите принципи и са тук в българския парламент” – мястото, където може да се прави реалната политика. Уважаваме и избирателите на БСП, допълни Цветанов, но я укори, че вместо да е в Народното събрание, създава отвън фалшиви новини.

С Борисов имаме много искрени, истински отношения. Говорим като равен с равен. Иначе чух, че искате кръв и скандали…

С премиера Борисов имаме изключително прагматични и много искрени и истински отношения. Ние си говорим с него и искам да му благодаря, защото ни дава възможността да си говорим като равен с равен, когато обсъждаме важни теми. Натиск не е имало. И никога не съм позволявал да има натиск. Винаги взимам решенията си, воден от общите интереси на каузата ГЕРБ.

На 53 г. съм. Премиерът Борисов да е жив и здрав, тази година става на 60. Смятате ли, че 53-годишен мъж и 60-годишен мъж ще се държат като тийнейджъри. Ние сме с достатъчно богат житейски опит. Имам уникалната способност да работя с хората и да имам съответната чуваемост.

Винаги, по всяко време, откакто се занимавам с политика, и винаги, когато съм вземал собствените си решения, съм споделял с най-близките си хора. И това, което съм направил и днес, е да го споделя с премиера Борисов. Само да кажа, че през всичките тези години от 2001 г., когато сме работили – той като главен секретар, аз като оперативен помощник в МВР, сме се ръководили само от закона и сме градили доверие един към друг.

Чух едва ли не, че има скандали. Че Цветанов търси другите, за да може да има кръв и война. Само да ви кажа, преди да се занимавам с политика, бях достатъчно взискателен към всичко това, което се е случило, преди ГЕРБ да бъде създадена. Не исках това, което се случваше в СДС, да се случва при нас.

Реакции! Валери Симеонов притеснен: Незаменим е като посредник между политическите сили в НС

Решението кой поема постовете му се чака днес, по-вероятно обаче този в Европол няма да се даде на друг българин

Без Цветанов определено в парламента ще се работи много по-трудно, ако въобще парламентът работи, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Определи ролята му като “изключително важна, значима и незаменима, като един посредник между различните групи, крайни полюси в различни законопроекти или решения”.

Той е човек, който виждам, че с всяка година се усъвършенства в ролята си на политически посредник и обединител, коментира още бившият вицепремиер и съпредседателят на партньорите патриоти. Според него Цветанов трудно ще бъде заменен.

Става въпрос за утвърдена схема в България за източване на ДДС, за укриване на ДДС и на данъци, тази схема е масово използвана от строителните фирми и тя е известна на НАП, коментира Симеонов самите сделки с апартаментите на властта. Иначе оставката е морален акт, работа на ГЕРБ е да си решава кадровите въпроси, добави лидерът на НФСБ.

БСП потъна в мълчание

до късно снощи и не коментира хода на Цветанов.

В самата партия ГЕРБ, вчера официално също не се говореше по темата. Всички бяха притаили дъх, изчаквайки да чуят лично думите на Цветанов. Първоначалните намерения на много съпартийци да организират кампания в защита на лидера на групата са били парирани от самия него.

Останаха неофициалните им коментари, че партията трябва да спре да жертва хората си. Иначе местните структури били готови на декларации, някои искали да идват в София и да го подкрепят лично.

Очакваното през целия ден свикване на Изпълнителната комисия не се състоя. Вероятно днес лидерът Бойко Борисов ще свика първите хора в ГЕРБ, за да поговорят за ситуацията. Преди това в партийната централа очакват пратениците на СДС, за да договорят финално общата евролиста. На срещата със синия лидер Румен Христов рано сутринта Борисов няма да присътва.

Иначе вчера сутринта почти всички депутати (без бойкотиращите от БСП) се явиха рано в първия работен ден от пленарната седмица и кворум се събра от раз.

Из кулоарите пък тръгна мълва, че изборът на новия правосъден министър на мястото на Цецка Цачева ще бъде консултиран с лидера на “Воля” Веселин Марешки. Така парламентарната му група ще бъде мотивирана, включително с лична отговорност за важен управленски пост, да няма проблеми с кворума или по важнви гласувания. Преди две седмици Марешки обяви, че и те напускали, но след последвал разговор с Цветан Цветанов лидерът на “Воля” декларира, че партията остава да работи в Народното събрание.

Менда Стоянова

най-вероятно ще оглави

парламентарната група

МЕНДА СТОЯНОВА

на ГЕРБ. Някои залагат и на бившия председател на парламента Димитър Главчев заради опита му начело на НС, но като “желязна лейди” в партията и член на ръководството се очаква изборът да е Стоянова.

Валентин Радев пък

се очаква да поеме

вътрешната комисия,

чийто председател до момента е Цветанов. Самият Радев подаде оставката си като вътрешен министър заради зверската катастрофа с автобуса край Своге, отнела живота на 19 души. Тогава оставки хвърлиха още двама ресорни министри – транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков.

А запитан кой ще заеме зам.-шефското му място в Европол, самият Цветанов обясни, че няма автоматично да се заеме от българин.

27-годишен с феномена 11/11 трябва да заеме депутатската банка

Георги Недев

27-годишен треньор по мотокрос е следващият в листата на ГЕРБ от Велико Търново, който трябва да заеме депутатското място на Цветан Цветанов. В момента Георги Недев е най-младият общински съветник и шеф на Младежи ГЕРБ в града.

Едва на 24 г. попадна в депутатската листа и се превърна във феномена 11/11 – има 2861 преференции, с близо 200 повече от самия Цветанов.

“Вече нямам амбиции да влизам където и да е. Аз се пренасочих, работя в частния бизнес”, обясни Недев. Има рекламна агенция. Още не е говорил с ръководството на ГЕРБ и не е взел решение. Завършил е “Педагогика на физическото възпитание” във ВТУ, през 2014 г. прави собствен мотоклуб. Кандидат е за шеф на Федерацията по мотоциклетизъм.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, […]

 

Бившият министър на икономиката Кирил Петков и бившият министър на финансите Асен Василев в миналото служебно правителство ще обявят официално днес […]

 

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен […]

 
 

към началото