твоята гледна точка
Точкуват спешно 80 000 инвалиди или няма лична помощ
Автор Vnews, добавено на 27.03.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Само за 5 месеца 80 000 инвалиди ще трябва да минат оценка по новата точкова система, за да получат лична помощ.

От 1 април до септември хората с увреждания, които искат да имат личен асистент, трябва да преминат индивидуална оценка. Това предвижда правилникът за прилагане на Закона за хората с увреждания, който във вторник бе обсъден на тристранка и бе критикуван от бизнеса и синдикатите.

Оценката е с точки и включва самооценка, констатации на социалния работник и заключения за нуждите на инвалида – финансова помощ, социални услуги, асистент, медицински изделия и пр.

За да получат лична помощ, трябва да съберат определен брой точки. На оценка подлежат всички инвалиди, но най-спешно ще бъдат точкувани тези, които искат лични асистенти, и тези с нови телкове. Това по неофициални оценки са 80 000 души. Останалите ще бъдат оценявани при изтичане на старите оценки.

Точките ще определят група на инвалидите и спрямо тях ще се ползва асистент между 15 и 168 часа на месец.

До края на 2020 г. ще важат още 2 условия – възрастните кандидати за личен асистент да са с над 90% увреждания с право на чужда помощ, а децата – с над 50% с право на чужда помощ. Социалните работници започват обучения по новата система от сряда.

Работодателите получават 3-месечен гратисен период, за да въведат квотите за инвалиди. Фирмите с над 50 работници са длъжни да назначат поне един човек с увреждане. Ако компаниите са със 100 и над 100 заети лица – 2% от средносписъчния състав.

Работодателите няма да назначават хора с увреждания на работа, ако производствата им не позволяват назначаването на инвалиди и това е опасно за здравето на хората. Освен това те ще бъдат освободени от глоба, ако до 3 месеца бюрата по труда не им осигурят човек с увреждане. Дава се и още една възможност – да купуват стоки, произведени от хора с увреждания. Има поставена цел тези стоки да са в размер поне две минимални заплата от 1120 лв. за всяко непопълнено място от квотата за инвалиди. Шефовете ще могат да сключват договори с други предприятия, които да им поемат квотите. Предвидена е и глоба – 30% от минималната работна заплата за всеки неназначен инвалид. Работодателите обаче ще могат да кандидатстват за оборудване на работните места за хора с увреждания, както и за еврофинансиране.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Днес се отбелязват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март и Деня на съединението – 6 септември, все пак бележи […]

 

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над […]

 

Новата формация около Кирил Петков и Асен Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина […]

 
 

към началото