твоята гледна точка
Европари ще гарантират медицинска грижа на възрастни хора
Автор: 24 часа, добавено на 23.02.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Медицинска сестра ще посещава у дома близо 17 хил. възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Тя ще ги преглежда и извършва дребни манипулации, ще следи и общото здравословно състояние на хората. Медицинските грижи ще са до два часа на ден и ще стартират през пролетта.

Услугата е изцяло нова и модерна и ще надгради социалния патронаж, тя е част от процедурата “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, обясни пред “24 часа” зам.-министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за финансиране до средата на март.

Програмата е насочена към самотно живеещите в отдалечени места, които няма как да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в големите градове, както и такива с увреждания и техните семейства. Медиците ще правят на място

превръзки,

мерене на

кръвно,

инжекции

или други

манипулации

“Това е част от бъдещето на социалните услуги – все повече трябва да развиваме тези в домашна среда с оглед застаряването на населението в България. Надявам се програмата да е успешна и да доведе до намаляване на бюджета на НЗОК, защото ще освободи ресурс за наистина болнична помощ”, обясни Русинова.

От здравното министерство пък ще трябва да направят методика за предоставянето на услугата и как ще бъдат обучени медицинските екипи. “Не става въпрос за безплатни посещения, а за допълнителни възнаграждения на медиците. През тази процедура ще платим разходите на медицинската сестра, за да извърши следоперативните наблюдения или дребните манипулации”, поясни още тя.

В момента около 25 500 възрастни и хора с увреждания получават от държавата личен асистент или домашен помощник. Така те ползват помощ в домашна среда за поддържането на хигиена, пазаруване и приготвяне на храна, пране и други комунално-битови дейности, доставка на храна и др.

Тези услуги ще се отпускат до 31 август, като социалното министерство отдели близо 70 млн. лв. за тях. От 1 септември обаче нещата ще стават по нов ред, защото влиза в сила новият Закон за личната помощ, приет в края на миналата година. Според разчетите около 80 хил. души с увреждания ше се възползват от него.

Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на чужда помощ, чието увреждане е над 90%.

За да получат личен асистент обаче, те трябва да минат през оценка на потребностите.

Оценката за

лична помощ

ще стартира

през април

Тя ще е индивидуална и в нея е записан броят на часовете според нуждите на всеки болен. Заявление се подава до кмета на общината.

Всеки ще може да си избира асистент, като заплатата му през тази година ще бъде 560 лв. Законът въвежда и лимит от 168 часа съдействие от асистента месечно, но само през първите 2 години.

Асистент е предвиден и по още един закон – за социалните услуги, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Той бе гледан в сряда от депутатите от социалната комисия на второ четене и се очаква да бъде окончателно приет до края на месеца. Тук се дава възможност възрастните, които не могат да се самообслужват, също да получат право на домашен помощник.

В проектозакона е записано, че до 30 дни в рамките на една година родителите на деца с увреждания и членове на семейството, които полагат грижи за инвалиди или немощни възрастни, ще имат право да оставят съответния човек в социална услуга или да осигурят заместваща грижа в домашна среда. За най-тежките случаи – над 90% увреждания, първите 14 дни от услугата са безплатни.

Консултации и обучения за родители, превенция на изоставянето на деца, ранна интервенция на уврежданията, подслон на жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни и др. услуги са предвидени още без заплащане. Нова агенция за социалните услуги ще следи за качеството им.

Сега

около 38 000

души използват

над 1300 вида

социални услуги

За тях държавата е отделила над 264 млн. лв. за тази година. Нова Агенция за качеството на социалните услуги ще дава лиценз, ще контролира спазването на закона и на стандартите за качество, ще проверява как общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, както и дали се спазват правата на обгрижваните хора.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и буквално са на повикване за организиране на срещи […]

 

Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС с електорална готовност при […]

 

На 17-и септември църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда, Любов и отдава се почит на добродетелите, които ни […]

 
 

към началото