твоята гледна точка
Касата няма да плаща на болниците за пациенти в коридора
Автор: 24 часа, добавено на 29.01.2019 година, в категории: Властта, Коментари (0)

Болниците вече няма да могат да приемат повече пациенти, отколкото са леглата в съответното отделение. До момента здравната каса не правеше това сравнение, а в редица здравни заведения съществуваше т.нар. прием в коридора на хора, за които реално нямаше легла.

Така вече, ако в конкретно отделение има 10 легла, то 11-и

пациент или няма да бъде приет,

или касата няма да плати за лечението му. Условието не важи при епидемия от грип, не се засягат и спешните пациенти.

Отпада обаче изискването леглата във вътрешните отделения да са профилирани по болести.

Това обяви шефът на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев след разговори с надзорния съвет на здравната каса във вторник.

Премахването на изискването за профилиране на леглата във вътрешните отделения трябва да намали случаите, когато пациенти се връщат заради запълване на леглата за съответното заболяване. Новият лимит за останалите отделения обаче водел до затруднения в малките населени места, които имат по една болница. Ако всички легла бъдат заети, те ще трябва да пренасочват пациентите си към здравно заведение в по-голям областен град.

Намаляването на цената на една от клиничните пътеки за неврологични заболявания от 500 на 300 лв. бе главната тема на преговорите. Тя е една от основните, по които работят общинските, а и областни болници.

“На фона на нарастващите режийни разходи и увеличението на работните заплати, което трябва да осигурим,

по-ниски цени на основни пътеки биха затруднили много работата

ни”, обясни д-р Тотев. Той обяви, че е постигнато споразумение цената да не се променя и да остане 500 лв.

“Анализите на дейността на общинските болници, извършени от експерти на здравната каса, показват, че тази клинична пътека представлява от 1/3 до 1/2 от цялата дейност на лечебните заведения. В тази връзка надзорът изрази мнение, че е възможно да се възстанови цената ѝ”, обясниха от здравната каса.

За да стане факт, до седмица трябва да бъде подписан нов анекс към рамковия договор за миналата година.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия подписа договор с американска фармацевтична компания за нов препарат с антитела за лечение на коронавирус.

Медикаментът вече се разглежда от Европейската агенция по лекарствата.

18 страни-членки са се включили в съвместната […]

 

Днес се отбелязват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март […]

 

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над […]

 
 

към началото