твоята гледна точка
50-метрова трапеза с турски и български ястия закри проекта „Мрежа Кулинарен комшулук“
Автор Vnews, добавено на 20.11.2017 година, в категории: Афиш, Коментари (0)

50-метрова трапеза, отрупана с характерни ястия за районите на Кешан, Турция и Поморие, България, отбеляза закриването на Проект “Мрежа Кулинарен Комшулук“ (CuliN) CB005.1.22.011, съфинансиран от ЕС чрез програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.

Закриващият кулинарен фест бе открит с български песни и хора от района на Поморие и с мъжки народни танци от Кешан.

„Убеден съм, че проектът „Мрежа Кулинарен комшулук“ ще допринесе много за развитието на туризма в двете общини“, заяви г-н Хюсеин Чакмак, председател на Камарата на хотелиерите и ресторантьорите в Кешан. „Той цели да представи на нашите гости хубавите места, в които могат да опитат характерна храна, да покажем забележителностите, които имаме и да представим региона ни на туристите“, добави той преди официалното откриване на фестивала.

„Започнахме този проект с идеята да помогнем на двата региона да привлекат туристи, които ще оценят не само забележителностите, но ще станат наши почитатели заради прекрасната храна, която се предлага. И в Поморие, и в Кешан има изключителни ястия, които заслужават да бъдат презентирани не само пред чуждите гости на регионите ни, но и на техните жители, и целта на този проект е да ги покаже. Мисля, че успешно се справихме с това и в Поморие, и тук“, заяви Янка Димитрова, председател на Сдружение „Био мрежа“, основен участник в проекта. Тя представи и книгата с рецепти от двата региона и анонсира филмът, който ще бъде изработен по проект „Мрежа Кулинарен комшулук“.

Кметът Кашан Мехмет Йозджан заяви, че „Проектът представя възможност на хората от двете страни да опитат храната на своите съседи“. „Храненето е основен приоритет за всички. Храната е важна, за да живеем. Виждайки как се хранят хората от други страни ние можем да сравняваме и оценяваме както нашата храна, така и тази на другите. Между нашите страни се реализира търговия, а познаването на продуктите и начина им на използване в готвенето може само да подобри качеството на този обмен“, добави г-н Йозджан.

След огромния успех на турските ястия в Поморие по време на първия кулинарен фест от програмата на проекта, типичните храни от българска страна бяха посрещнати с очаквано висок интерес от жителите на Кешан. Тиквеник, сладко от люти чушлета, погача, зеленчукови палачинки, баница, сарми, крушен булгур и десетки вкусни ястия бяха в центъра на българското представяне.

От своя страна турските партньори от асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Кешан представиха традиционни за региона си храни – тава джигер, ориз, кебап, ашуре, халва от сирене, различни видове хляб, супи и риба и др.

Десетки жители на вилаета опитаха кулинарните изкушения. Те получиха като подарък престилки за готвене, кулинарна карта на двата региона, както и книгата „Какво му туряш джанъм“, събрала 30 български и 30 турски рецепти, характерни за регионите на Поморие и Кешан.

Предстои изработването и представянето на филм по проекта, в който ще бъдат събрани най-важните моменти от реализацията му.

 

Проектът “Мрежа Кулинарен Комшулук“ (CuliN) CB005.1.22.011

  е съфинансиран от ЕС чрез програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.

Настоящата публикация е осъществена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020 (CCI № 2014TC16I5CB005). Съдържанието на тази публикация е отговорност единствено на „Сдружение Асоциация Био мрежа“ и по никакъв начин не отразява позицията на Европейския съюз или на Управляващия орган на програмата.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

 Борисов: Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

 

 Нямаме червени линии, всичко може да се договори, опитва да върне нещата Атанас Атанасов

 

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария […]

 

Огледална размяна между Денков и Габриел на всеки 9 месеца с пояснение, че академикът трябва да е външен министър след 6 март

Документът бил […]

 

Цената на тока за бита от 1 юли 2024 г. ще бъде определяна с тарифа на Министерски съвет. Комисията за енергийно […]

 
 

към началото