В гигантски ресторант на открито превърнаха част от град Поморие участниците във фестивала „Културен комшулук“ първия почивен ден от седмицата.
20 готвачи от България и Турция завъртяха вкусотии на открито и зарадваха повече от 350 души – жители и гости на град Поморие, които се докоснаха до кулинарните творения. Избралите да прекарат съботния ден край фестивалните щатри имаха възможност, освен да дегустират, и да научат тънкостите в приготвянето на баници, туршии, сладки десерти, агнешно, кавърма и риба.
Редом с гостите на фестивала, на вкусния предиобед в Поморие, се отдадоха председателят на Обединената камара на област Одрин Емин Ина и кметът на град Поморие Иван Алексиев.
От турска страна във фестивалната част се включиха и председателят на Камарата на Хотелиерите, ресторантьорите и кафетериите – Хюсеин Чакмак, председателят на камарата на фризьорите – Кудет Калкан, председателят на строителите и електротехниците – Бюлент Гезар, председателят на шофьорите Махмуд Демиркан, общинският съветник – Нуретин Сойсал, преподавателят от университета на гр. Кешан в катедра туризъм – Насуф Коюнджу.
Кметът на гр. Поморие г-н Иван Алексиев приветства организаторите на вкусното преживяване – Асоциация Биомрежа. Той беше категоричен, че този начин на работа е особено успешен и води до трайно установяване на контакти, обмяна на опит и сътрудничество в туристическия бранш за региона.
В рамките на фестивала бяха публично представени и кулинарни карти с ясно обособени кулинарни маршрути, трансграничен маршрут между гр. Поморие и гр. Кешан, кулинарната книга, както и сайтът на проекта. Приятни изненади имаше и за гостите, под формата на много подаръци – кулинарни книги и карти, готварски престилки, готварски шапки и др.
Ценителите на вкусната храна, в рамките на по-рано провелия се Кулинарен конкурс, отличиха като най-добре приготвени Странджански зелник и Крушов булгур.
Водещ на събитието беше младият и талантлив актьор, познат в последните години не само от театралната сцена, но и от телевизионния екран – Тони Минасян.
Проектът “Мрежа Кулинарен Комшулук“ (CuliN) CB005.1.22.011
е съфинансиран от ЕС чрез програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.
Настоящата публикация е осъществена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020 (CCI № 2014TC16I5CB005). Съдържанието на тази публикация е отговорност единствено на „Сдружение Асоциация Био мрежа“ и по никакъв начин не отразява позицията на Европейския съюз или на Управляващия орган на програмата.
Споделете текущата публикация: