твоята гледна точка
И ловец съм, и рибар съм, на закона…
Автор Vnews, добавено на 24.11.2010 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Регламентът за дейност на лобистите в България заприлича на оная песен „И ловец съм, и рибар съм, на закона мамата …“ И нататък знаем текста.

Оказва се, че управляващото мнозинство няма готовност за закон за лобизма, какъвто обеща. В контекста на българската действителност е разбираемо. За пазарните ниши се воюва. Лобизмът е бизнес.

Но е готово да направи полупрозрачни лобистите. В смисъл няма да има закон, но пък ще има регистри. Какво ще пише в тия регистри? Както предлага парламентарният шеф, вписва се еди-кой си депутат, в каква комисия членува, какви са законодателните му инициативи – и всичко пито-платено.

Умно. Няма да има закон.

Така на практика всичко ще се узакони гениално – без да е законно. Няма да има регламент, но ще има регистър. Единственото им общо нещо е в първата буква…

За какво тогава е законът за конфликт на интереси? Той просто се обезсмисля. И какъв е смисълът депутатът да вписва къде членува и какви са му законопроектите? Това може да се види и от сайта на парламента.

Според председателя на 41-ото НС Цецка Цачева правната уредба „дава достатъчно прозрачност с какво се занимават депутатите извън сградата на парламента“. Хм, странно изявление. Да не би в лоби бара на хотел „Радисън“ да има монтирани камери и микрофони като във военния хотел „Шипка“? Или в „Марая“, където се бяха срещнали заместник-министърът на финансите Владислав Горанов и депутатът от ДПС Делян Пеевски…

В България няма професионални лобисти, на които да се плаща, за да прокарват една или друга законодателна инициатива, е едно от наблюденията на Цачева. Ами няма, защото има депутати. Парите са най-гъвкавото нещо на тоя свят. Те създават и лобита.

В изявлението на г-жа Цачева прозира опит да се официализира (част от) бизнеса на депутатите. Ами тогава да го бяха направили преди оная каша с „Мери Джейн“, можеха да си спестят някоя оставка от председателските постове на комисиите…

А ако има регистър за депутатите, то нека да се вписва бизнеса им – и професионалното занятие, преди да станат такива. Така по-лесно ще си обясним защо се отмени забраната за пушене, предложена от Емил Димитров от ГЕРБ и сие.

Истината е, че е най-добре да има професионални лобисти. И регистърът да е за тях. Те, от своя страна, да бъдат задължени да декларират своите срещи и законопроекти, които придвижват. А ние, информиращите се от регистъра, ще си направим изводите – на база чии депутатски подписи стоят под проектите.

Няма нужда да знаем колко е платено. Just follow the money!
Емилия Милчева
webcafe.bgСподелете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Европейската комисия подписа договор с американска фармацевтична компания за нов препарат с антитела за лечение на коронавирус.

Медикаментът вече се разглежда от Европейската агенция по лекарствата.

18 страни-членки са се включили в съвместната […]

 

Днес се отбелязват 113 години от обявяването на Независимостта на България. Празничната дата, останала в сянката на Националния празник 3 март […]

 

Днес ще има променлива облачност, над много райони намаляваща по-често до слънчево. След обяд главно над планините, а вечерта и над […]

 
 
Още от Твоят глас
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

към началото