твоята гледна точка
Проф. Д-р Искрен Коцев: Алкохолът вреди във всяка доза
Автор Vnews, добавено на 22.12.2014 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

Визитка:

Проф. Искрен Коцев е ръководител на клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Завършил е мидицина в Му – София през 1974 г. Има специалност по вътрешни болести и гастроентерология. Член на множество престижни национални и международни научни дружества. Реализирал над 150 публикации, доклади, учебници. Един от водещите специалисти в областта на хепатогастроентерологията в страната и чужбина.

Проф. Коцев, набилжават светлите Коледни празници. Традиционно българинът се отпуска повече на трапезата, повече са и наздравиците. Каква е безопасната мярка за консумация на алкохол през тези дни?

Няма безопасно количество алкохол. Може да се каже, че относително безвреден е приемът на 10 гр. чист алкохол от жените и 20 гр. от мъжете. По време на празници консумацията му се увеличава обяснимо. Здрав човек може да се справи с цената на минимални увреждания с 25 гр. концентрат ИЛИ с една чаша вино ИЛИ с една чаша бира.

И за мъжете и за жените ли са относими тези количества?

Жените се справят по трудно, тъй като в женския организъм, ензимът, който разгражда алкохола – алкохолната дехидрогеназа се съдържа в по-малки количества. Затова при дамите се получават по-големи увреждания с по-малки количества алкохол. Между другото, същото е с азиатската раса.

Има ли „безопасно“ количество алкохол за тийнейджърите?

За тях консумацията на алкохол, независимо под каква форма и количество, е абсолютно забранена.

Днешното състояние аз наричам „Пиянството на един народ“, но не оп Вазов, а в буквалния смисъл. НИКОГА в историята на България не са се консумирали такива огромни количества алкохол от всички възрасти – от юношеската до по-напредналата. Това е ужасяващо.

На какво, според Вас, се дължи това?

На първо място, това е лесният достъп до алкохол. Фактор е ниската му цена, както и обилното производство на нелегален и домашен алкохол. Всичко това ни поставя на първо място по консумация на високоградусни напитки на глава от населението. Домашно поризведените спиртни напитки са особено опасни, защото те са силно токсични смеси. При тях имаме повишено количество на метанол и висши алкохоли, които поразяват невъзвратимо нервната и храносмилателната система.

Европейската асоциация за изучаванена чернодробните заболявания, на която и аз и няколко колеги от клиниката по хепатогастроентерология в УМБАЛ „Св. Марина“ сме членове наскоро отправи призив към всички европейски страни да направят необходимото хората да бъдат информирани за възможните вреди от употребата на алкохол, а правителствата да предприямат мерки за ограничаването му в това число – лицензионни режими и ограничено работно време за заведенията, които продават спиртни напитки, рестриктивна ценова политика, спиране на нелегалното и домашно производство и др.

Какви са последиците от прекомерната употреба на алкохол?

Последиците от злоупотребата със спиртни напитки са много и в различни посоки. Алкохолът е рисков фактор за рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на дебелото черво и ректума, рак на панкреаса, на черния дроб. Той стои в основата на острия и хроничен панкреатит, на гастрира и язвената болест, на хепатита и цирозата. Затова трябва да се запитаме: Струва ли си?

Цирозата, например, която хората най-често свързват с алкохолизма, се причинява в повече от 1/3 от случаите само от алкохол. В останалите 2/3 от случаите причина за нея са хепатит В и С, заедно с алкохол. Ако до цирозата с причинител хепатитите се достига за 20 години, когато те са съчетани с алкохол, до тази диагноза се стига за 10 години.

Как един човек може да разбере, че е болен от цироза?

Проблемът е, че чернодробните заболявания не дават симптоматика и пациентите нямат оплаквания докато не стане прекалено късно.

Какво бихте посъветвали хората, на които предстоят обилните Коледни трапези?

Съветът ми е да се придържат към гореспоменатите норми, ако е необходимо да употребят алкохол.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Носенето на маски на закрито отпада. Те ще се изискват единствено в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции, предоставящи социални услуги, и в градския транспорт, съобщиха от здравното министерство.

От четвъртък, 11 […]

 

Задават се ужасни магнитни бури. Те ще са на четири вълни до края на месеца.

Първата дойде с четвърта степен в неделя […]

 

Невероятно откритие направиха астрономите, работещи с новоизградения космически телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST). Те обявиха, че са намерили най-отдалечената галактика досега.

Подобно нещо […]

 
 

към началото