твоята гледна точка
Халукс валгус или кокалчета на палците на краката – проблем ли са за съвременната ортопедия
Автор Vnews, добавено на 16.12.2014 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (1)

http://mail20.abv.bg/app/servlet/getdata?fid=10&mid=13851230806&eid=4&charset=UTF-8&ac=s&fn=10138512308064.jpg

Диагнозата „халукс валгус“,  „ кокалчета на пръстите на краката“ или „бунион“  e добре познат   проблем за съвременната жена. Представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти, като в последствие се оформя костна издутина по върешната повърхност на стъпалото. Палецът  може да се завърти, а притисканите от него малки пръсти също да се деформират, даже да го възкачат. Ходилото става грозно, но и болезнено; трудно се намират подходящи обувки; продължителното ходене започва да става с почивки или с временно събуване. Предпочитаните от повечето жени  високи токове и тесни отпред елегантни платформи стават невъзможни за използуване.
Това е  оплакване, което  често чувам  от мои пациентки. Говоря в женски род, защото заболяването е предимно при жени( Ж/М = 8/2). Оплакват се от болки, търсят съвети от семейния лекар или от специалисти ортопеди,  а не смеят да предприемат нищо като лечение. В такива моменти аз им цитирам една стара сентенция, дадена от някой неизвестен за мен изследовател: „Ако искаш да забравиш ежедневните си проблеми, купи си неудобни обувки“ ! Иначе казано – стъпалната болка, когато я има, става водеща и тормозеща съзнанието на човека; другите ангажименти и проблеми остават някъде на заден план. Аз се шегувам с пациентките си –  те явно искат  това, след като безучастно чакат  нещо да се промени по техните ходила. А това е невъзможно! Предлаганите в мрежата различни устройства (сепаратори на пръстите, лепенки за омекотяване на оформилите се мазоли, приспособления за „изправяне“ на палците по време на сън) не могат да решат трайно проблема. Те помагат само в началните фази на заболяването и то за да го забавят.
Единственият вариант за разумно лечение е оперативното лечение. Това поражда естествен страх в пациентите. често се чува репликата: “ Докторе, не смея да се оперирам – тези операции не били успешни!“.  Не мога да се съглася с това. В началото на моята кариера по-опитните ортопеди обясняваха, че за лечението на това заболяване има повече от 200 вида операции, което означава, че никоя от тях не е достатъчно ефективна или сигурна.  Това обаче беше отдавна. Правилната предварителна оценка на ходилото ( по външни,  рентгенови и плантографски  критерии), както и  използуването на прецизни инструменти и специални за целта импланти, направиха стъпалната хирургия много по сигурна и гарантираща оздравяването. Прилаганите днес оперативни процедури са „само“ няколко(5-6). Коя точно да се избере се решава по определен алгоритъм, съобразен с тежестта на деформацията. Тогава възможните грешки или неуспехи са минимални. Времето за възстановяване  – използуване на помощни средства, специални обувки е за много кратко време или изобщо не се налага такова. И всичко това работи успешно по света!  Не случайно през последните 10 години се разработи нова подспециалност на ортопедията, наречена „ подиатрия“ – наука за лечение на стъпални заболявания. Водещи специалисти в „подиатричната хирургия“ днес са от  САЩ, Канада и от повечето западни държави. Тези нови правила се прилагат вече и в България.
Това, което трябва да знаят пациентите с този проблем е, че решаването му днес е успешно и трябва да се забравят насложените от миналото страхове. Тези оперативни интервенции се извършват успешно в клиниката по ортопедия в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна.

Доц. Димитър Райков, МБАЛ „Св. Анна“ – Варна

МЦ „Плюс“ тел.: 052/643333 ; www.raikov.dir.bgСподелете текущата публикация:

Един коментар до сега

  • Мая Петрова:

    На всички страдащи от кокалчета на краката, препоръчвам да НЕ купувате продукта Валгус-про, тъй като е скъп, а на всичкото отгоре и неефикасен! Останах разочарована!


Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

Hot News

Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи […]

 

Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма (WFP) на ООН Дейвид Бийзли предупреждава, че войната в Украйна е създала „безпрецедентна криза“ от […]

 

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем. Това заяви председателят […]

 
 

към началото