твоята гледна точка
„Цимент“ в костите изправя превити на две пациенти
Автор Vnews, добавено на 02.10.2014 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

Всички сме виждали превити на две възрастни хора по улиците. Те едва се движат с бастун и не откъсват очи от земята, за да не паднат. С годините прешлените им един след друг се свиват като клинове (виж схемата), защото при възрастните и при жените след менопаузата настъпва разграждане на костите.
Това обясни пред „Труд“ неврохирургът доц. Васил Каракостов, началник на гръбначно отделение в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“.
С възрастта костите стават с по-малка плътност и в структурата им се появяват т. нар. каверни – дупчици, все едно са проядени от молци. Затова при най-малката травма, дори само ако повдигнат внучето, седнат рязко или се наведат, се получава

счупване и сплескване на прешлена

„Представете си как се отчупва вафлата. По същия начин се напуква и костта. Преди години проблемът се овладяваше с метални стабилизации, с бинтове, пръчки, пациентите ходеха с корсет около 9 месеца, трябваше да лежат“, припомни доц. Каракостов. С въвеждането на новата техника т. нар. вертебропластика, на пациентите се помага за минути и те отново започват да ходят нормално само след два часа.

Процедурата е минимално инвазивна, при която под рентгенов контрол игла прониква в тялото на прешлена (процесът е като кардиопроцедурите, при които се поставя стент в запушения съд). „Така на мястото, където прешленът е пречупен, се инжектира субстанция, подобна на паста за зъби. Тя „раздува“ прешлена и след около 7 минути веществото добива твърдост, която е по-голяма от тази на костите, а пациентът е излекуван“, описа доц. Каракостов. „Циментиращото“ вещество може да се инжектира във всички видове прешлени – в шийната, в гърдната или в кръстната област.

Модерната технология бе въведена у нас само една година след като започна да се прилага по света. А това се случва преди около 6 г. „Терапията помага не само при жени с остеопороза, но и на болни с метастази в костите, и на пациенти на хемодиализа (а при тях цялата костна маса е с нарушена плътност и затова често са застигани от спонтанни фрактури)“, изброява неврохирургът.

На терапията, която се извършва за около 20 минути, се залага и при пациенти, които не са в състояние да понесат сложни и дълготрайни интервенции като поставянето на импланти и фиксиращи елементи. Тя ликвидира и оперативния риск, който е в рамките близо 6 часа, тъй като толкова продължават големите хирургични интервенции.
НЗОК покрива престоя в болница и интервенцията на българите, които се подлагат на вертебропластиката.

Но не плаща субстанцията, която се инжектира в прешлена. Затова пациентът трябва да брои между 1800 и 2400 лв. на касата на болницата. „Повторни интервенции не се налагат, ефектът е завинаги. Няма случаи на отхвърляне на субстанцията или алергична реакция“, заяви доцентът.

Процедурата, на която вече са се доверили 550 българи, се извършва под пълна упойка. При някои пациенти като бременни на хемодиализа се поставя локална анестезия.
„И хората да не се плашат – костта не боли, тъй като в нея няма нерви. Т.е. терапията носи усещане като от убождане от мускулна инжекция“, завърши доц. Каракостов.

 

317 000 българки са в риск

В САЩ за лечение на остеопорозата всяка година се харчат над 13 млрд. долара. Според последните данни за Европа само за фрактурите на бедрената кост и на прешлените са дадени 14,7 млрд. евро. У нас проучване, направено от проф. Анна-Мария Борисова сред 8800 жени между 20 и 87 г., установи, че около 317 000 българки всяка година са изправени пред риска от остеопороза. Това означава, че при една част от тях се развиват фрактури на бедрената шийка и на прешлените, а при други опасността минава без такива усложнения, но те реално се нуждаят от терапия, която да „спре“ изтичането на калция от костите. Т.е. при тях се налага да се вземат превантивни мерки, които да не доведат до счупванията.

В голям риск са хората, които са преживели фрактура на бедрената шийка или на прешлените и когато те не са били лекувани. Става дума за случаите, когато не е приложена оперативна интервенция или вертебропластика. Причината е, че самото залежаване води до над 10% смъртност годишно при описаната група в риск. Това означава, че ако 100 възрастни хора с усложнение се залежат, в края на първата година 10 от тях ще починат от фрактурите.

Проучването показва още, че 92 хил. жени са имали поне една остеопоротична фрактура.

 

Влезете ли в менопауза, проверете костите

Когато критическата възраст застигне жената, менопаузата като сюнгер „попива“ костните молекули и те се изхвърлят от организма.

Така костта става на „дупки“. Ако тези българки, усетят остра болка в гръбнака, която е постоянна при физическо усилие, трябва да отидат да им се направи рентгенова снимка на засегната зона. Изследването дава достатъчна информация и осигурява образ на „сплескания“ прешлен, обясниха пред „Труд“ специалисти.

Световната здравна организация препоръчва още след първата година на менопаузата жените да си направят изследване на костната плътност – т.нар. остеодензитометрия. Тя показва какво е състоянието на калция в костите.
Плътността им се определя в три степени – нормална, остеопения – началната фаза на остеопорозата и активна остеопороза. Във втория и третия случай започва лечение с медикаменти, което се прилага един път в месеца, на половин или на една година.
Препаратите се поставят инжекционно – те са хормонални плюс витамин Д и калций. С тях може да се поддържа много добро ниво на калция и така се извършва профилактика на фрактурите на прешлените.

Хората с ревматоиден артрит, астма или със заболяване, което изисква прилагането на кортикостероиди, също често развиват остеопороза.

Затова се налага да не пропускат изследвания, категорични са лекарите.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

Така общият брой на […]

 

На 22 септември в 16,31 ч. започва астрономическата есен.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, през деня ще се […]

 

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. […]

 
 

към началото