твоята гледна точка
Първанов: България е заинтересувана от европейското бъдеще на Сърбия
Автор Vnews, добавено на 21.04.2010 година, в категории: По света, Коментари (0)

Президентът Георги Първанов се срещна днес с председателя на Народната скупщина на Република Сърбия Славица Джукич-Деянович, която е на еднодневно официално посещение в България, информират от пресслужбата на държавния глава.

България е заинтересована от европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и това важи с особена сила за нашите западни съседи Сърбия и Македония, изтъкна по време на срещата президентът Първанов. Той добави, че в тази насока България ще продължи да оказва подкрепа на Сърбия на политическо и експертно ниво.

Георги Първанов отбеляза активната роля на парламентите на България и Сърбия за развитието на двустранните отношения и изрази увереността си в потенциала на групите за приятелство и ресорните комисии в двата парламента да продължат да задълбочават и укрепват това сътрудничество. Славица Джукич-Деянович предаде на българския държавен глава поздрави от президента на Сърбия Борис Тадич и изрази признателността на сръбското ръководство за последователната подкрепа на България за осъществяване на напредък в отношенията на Сърбия с ЕС. Двустранният дневен ред е богат на въпроси и аз се радвам, че има напредък по тях, посочи Георги Първанов.

Президентът изрази удовлетворението си от потвърдената от Славица Джукич-Деянович готовност на Сърбия да съдейства за по-бързото откриване на локалните гранични контролно-пропускателни пунктове, отварянето на които е от интерес за населението от двете страни на общата граница. Обща бе оценката за необходимостта да бъдат насърчени контактите на бизнеса от двете страни, който търпи негативи от световната икономическа криза.

Президентът Първанов и Славица Джукич-Деянович обсъдиха редица въпроси в областта на енергетиката. Георги Първанов отбеляза интереса на България от ускоряването на процеса по изграждането на междусистемна връзка между газопреносните мрежи на България и Сърбия, като най-ефективна мярка срещу евентуални нови проблеми в доставките на природен газ.

Президентът изтъкна, че реализацията на газопровода “Южен поток” е част от общото европейско бъдеще на двете страни и има значение за обезпечаването на енергийната сигурност на Европа. Георги Първанов припомни също така, идеята си страните от региона на Югоизточна Европа да бъдат приобщени към изграждането на проекта АЕЦ “Белене”.

Не толкова заради обезпечаването на финансовата стабилност на проекта, а преди всичко за стабилизирането на пазара на електроенергия, от което всички страни имат нужда, посочи държавният глава.

По време на срещата Георги Първанов заяви, че България проявява интерес към политиката на сръбското правителство по отношение на националните малцинства и особено спрямо българската общност в Западните покрайнини. Георги Първанов и Славица Джукич-Деянович взаимно споделиха виждането, че насърчаването на двустранните инвестиции в пограничните за двете страни райони са най-сигурното средство за подобряването на живота на населението.

Славица Джукич-Деянович посочи пред Георги Първанов, че сръбското Министерство на образованието работи върху подзаконови нормативни актове, с които следва да бъде уреден въпросът за обучението по български език в Сърбия. Георги Първанов повдигна въпроса за изграждането на съвременна система за ранно предупреждение при кризисни случаи по река Дунав.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за […]

 

Електронната система за прием на деца в яслена и първа възрастова група в общинските детски градини на територията на община Варна […]

 

Християните празнуват днес Възнесение Господне – Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, […]

 
 

към началото