твоята гледна точка
Отслабване с мързел? Може
Автор: Елена Пенева, Tialoto.bg, добавено на 06.08.2014 година, в категории: Доктор Ох Боли, Коментари (0)

Август е, лятото малко закъсня, но все пак е месецът на отпуските, плажните партита и почивките.

Готови или не, всички ще се появим по бански на плажа. Естествено, често се сещаме как изглеждаме без дрехи в последния момент.

Като подръжници на постоянството в грижата за Tialoto, определено сме против кратките драконови диети и изтощителни хранителни режими. В същото време горещо подкрепяме систематичната и постоянна грижа за доброто здраве и физическа форма.

Затова направихме за вас кратък анализ с плюсове и минуси на най-популярните методи за бързо и „мързеливо“ оформяне на тялото…

Карб и фет-блокъри

Въглехидратните (carb) блокъри са съставени от екстракти от бял боб и пшеница, които инхибират храносмилателните ензими (амилаза, алфа-гликозид), разграждащи въглехидратите на скорбялата, съдържащи се в картофите, хляба, пастата. Това предотвратява усвояването на част от въглехидратите от организма – вместо да се натрупват, те се изхвърлят през отделителната система.

Фет-блокърите са два вида: хитозан и орлистат. Най-често съдържат хитозан – подобна на диетични фибри субстанция, която се извлича от мидени черупки. Хитозанът е полизахарид – дълга верига от захарни молекули, която на теория абсорбира между 6 и 10 пъти повече мазнини от теглото си и те се изхвърлят заедно с него. Той създава покритие от гел около липидните молекули в червото, предпазвайки ги от ензимите, които ги разграждат и ги изпращат в кръвта за усвояване от тялото.

Карб и фет-блокърите трябва да се взимат непосредствено преди хранене, ако искате да подействат в посока отслабване.

За жалост, тези добавки имат един неприятен основен недостатък и по-точно това, което се случва с храната, когато не бъде смляна докрай.

Оплакванията може да започнат с подуване на стомаха, да продължат с оригване, метеоризъм и да завършат с диария или пък със запек.

Диуретици

Диуретиците, познати също като „водни хапчета“, спомагат за освобождаването на излишната вода и сол от тъканите и кръвта в урината. Те са ефективен начин да се отървете от излишното водно тегло, което ви кара да се чувствате подути и по-тежки отколкото сте в действителност. Съществуват и естествени диуретици, сред които най-често употребяван е зеленият чай.

Добре е да се има предвид, че макар и диуретиците да са безопасни в повечето случаи, е възможна появата и на странични ефекти. Една от най-честите опасности е тази от дехидратация, а ранните симптоми са повишено чувство за жажда, главоболие и виене на свят. Важно е също така да се уточни, че диуретиците не довеждат до изгаряне на мазнини и калории, а единствено до загуба на водно тегло, т.е в момента, в който спрете да ги взимате, вие ще възвърнете своите водни запаси. Затова лекарите винаги напомнят основното правило – колкото повече вода пиете редовно, толкова по-малко водни запаси прави организмът ви.

Хранителни добавки

Освен диуретиците и въглехидратните и мазнинни блокъри, множество хранителни добавки доказано помагат в борбата с излишните килограми. На първо място обаче специалистите по хранене препоръчват всички приемани добавки да бъдат с изцяло естествен произход (а не синтетични). За премахване на шлаките в стомаха и червата, помагат естествените пробиотици и фибрите. Те възстановяват нормалната микрофлора и функциониране на храносмилателната система – задължителни за нормално функциониращ метаболизъм. Изключително важни и липсващи в менюто на хората от нашия климатичен пояс, са ненаситените мастни киселини – Омега 3.

На пазара има изключително разнообразие от предлагани такива – от изцяло растителни (ALA), до смесени или изцяло животински (EPA, DHA), като важно за тях е да са преминали през молекулно пречистване от тежки метали (обикновено е отбелязано на опаковката).

Друга добавка е ванадий с хром – в подходяща комбинация двата минерала са ключови за добрия метаболизъм – солите на ванадий имитират действието на инсулина, като активират придвижването на аминокиселини, протеини и въглехидрати директно към мускулите и по този начин увеличават техния обем и плътност, стимулират растежа и издръжливостта им, като едновременно с това предотвратяват  образуването на холестерол в кръвоносните съдове и забавят процесите на стареене. Често за добри резултати, се приемат добавки за намаляване на апетита. Световната фармацевтична индустрия отдавна е решила основния проблем при тях – че те обикновено водят до намаляване на тонуса и настроението. Въпреки това е най-добре да се придържате към естествените растения, намаляващи апетита, като червена боровинка, мечо грозде, репей, хвощ и глухарче. Важно е да знаете, че тялото не разпознава достатъчно добре сигналите за глад и жажда. Затова когато се почувствате гладни до час след хранене, добър вариант е да изпиете 300 милилитра вода и ако след 20 минути все още усещате глад, е добре отново да хапнете. Ако често огладнявате на толкова кратки интервали, е време бързо да смените диетата.

Гелове за отслабване

Геловете за отслабване, прледставлявт   трансдермални  гелове, които се  прилагат на  повърхността на кожата. Повечето от тях притежават   тонизиращо действие, освен че намаляват  целулита и подкожните мазнини, подчертавайки по този начин  мускулите. Геловете за отслабване са добър начин да се отървете от неестетическия вид на мазнините и целулита на места, които понякога трудно се повлияват от диети и упражнения – корем, бедра, горната част на ръцете и, разбира, се задните части.

Недостатък на геловете е, че ефектът не е гарантиран – често те влияят позитивно, но за качествена промяна във формата и теглото не може да става и дума. По-скоро са добра допълваща процедура.

Кавитация (ултразвукова липосукция)

Кавитацията представлява процедура, при която чрез ултразвук се премахват мастните натрупвания в избрани части от тялото. Става въпрос за процес, при който ултразвук с контролирани високочестотни вълни генерира микромехурчета в течностите на тъканите. Тези мехурчета се спукват, поради промените в налягането на мастните клетки в третираните зони и се разрушават. Мастните клетки се превръщат в течна субстанция, която се извежда от организма чрез лимфната и отделителната системи. Ултразвуковите вълни въздействат през кожата и водят до намаляване обема на мастните тъкани.

Кавитацията се препоръчва при лечение на целулит и, разбира се, за намаляване обема на мастната тъкан. Зоните, които могат да бъдат третирани посредством кавитация, са корем, крака и ръце.

Сред рисковете обаче са промяна на кожата в третираните зони (поява на малки пъпчици, зачервяване), а понякога – затруднено дишане, виене на свят, тъканни и неврологични увреждания. В някои случаи кавитацията може да причини и химични ефекти, като тези при образуване на свободни радикали, както и ерозия на повърхността на клетката. Като цяло освобождаването на голям обем на мастни клетки също крие своите рискове при бъдещо хранене с храни, образуващи мазнини, защото е възможно те да се натрупват в останалите около органите мастни клетки, вместо под кожата, където мастните клетки вече липсват.

ЛазерZerona

Сравнително нова технология, Zerona e медицински лазер, който позволява да се извършва безболезнена корекция на фигурата без хирургическа намеса, безконтактно и сравнително бързо. Работната вълна на лазера се поглъща от митохондриите на клетката (това са генераторите на енергия) и временно отслабва структурата на клетъчната мембрана. Така се създават временни пори, през които мазнините преминават в междуклетъчното пространство, от където се обработват от лимфната система. След освобождаването от клетката, триглицеридите се поглъщат от лимфната система и се пренасят към лимфните възли. Някои от свободните мастни киселини се използват като гориво за процесите в тялото. Други се окисляват в черния дроб и се изхвърлят от организма. Любопитно е, че след освобождаването си мазнините не се преразпределят, а забързват естествените метаболитни процеси и при мнозинството от пациентите се наблюдава намаляване на подкожните мастни отлагания не само в третираните зони, а и по цялото тяло.

Сериозни рискове за здравето не са отбелязани (Zerona e единственият уред, който не само е одобрен като безопасен от Департамента по здравеопазването на САЩ, но и обявен за 100% ефективен). Въпреки това трябва да се има предвид, че при извеждането на толкова много триглицериди от мастните клетки, е добре да не се натоварва допълнително черният дроб (натоварването от лазера е по-малко от прекаляване с алкохол, например). Също така по време на лечението, е задължителна леката физическа активност и приемането на хранителни добавки и много вода, за да се подпомогне процесът на отслабване. Курс с процедури е на стойност близо 1000 лева.

Механично мускулно съкращение, Целутрон

Уредите за механично мускулно съкращение се разделят на множество класове – от колани за домашна употреба, до професионални машини, достъпни само в козметични центрове (като целутрон, например). Всички те работят на принципа изпращане на електрически импулси, които водят до съкращаване на мускулите, без да са нужни упражнения и тренировки. Сред предимствата на целутрона например, е липсата на мускулна треска, защото уредът има програма, неутрализираща болката в мускула. Необходими са около 20 процедури, а резултатът – по-добре оформена мускулатура и стегната кожа. При прилагане на колана върху кожата се появява трептящо усещане, а при по-високи нива може да се усетят и съкращенията на мускулите. За максимален ефект от терапията, специалистите препоръчват и подходяща диета и тренировки.

Съществуват и известни рискове при употребата на колани за мускулно съкращение. Процедурата е забранена за хора с вградени медицински уреди като пейсмейкър например. Също така не е препоръчителна за страдащи от флебит, рак, диабет, бременни и заразно болни.

Антицелулитен масаж, LPG

Той служи за разбиване на мастните натрупвания, премахване на целулита, скулптуриране на тялото, стягане и изглаждане на кожата. Извършва се както от масажисти (ръчен масаж), така и със специални уреди (механичен масаж). Важно е да се знае, че след провеждането на антицелулитен масаж не трябва да възникват синини. Синината е кръвоизлив в тъканите, при който се разрушават най-малките капиляри, – това забавя много скоростта на премахване на целулита. Ако след масажа получавате трайни синини, веднага сменете масажиста или процедурата и преустановете терапията до възстановяване на нормалното кръвообращение в тъканите.

Механичният антицелулитен масаж със сигурност е по-ефективен и безопасен от ръчния – човешката ръка може да прищипва, натиска, повдига и разтяга кожата, но не може прецени точно колко сила да използва, както и да осъществи пулсиращо действие, което разнася натрупаната лимфна течност и подпомага премахването на целулита.

Затова по-безопасни са новите технолигии, като домашните уреди против целулит, както и липомасажът.

LPG масажът например раздвижва тъканите чрез система от въртящи се валяци. Те предизвикват регулиран вакуум, повдигащ и засмукващ кожата, като я подлагат на енергична гимнастика. Основната цел на това е да се разбият мастните натрупвания, да се засили венозната и лимфната циркулация, да се подобри метаболизма на кожата, а това да доведе до резултата на възстановена съединителна тъкан, която да е без неприятния „портокалов вид”. Този вид масаж би могъл да се ползва и при някои видове спортни травми, но е опасен за живота на пациенти със сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и при имунно-алергични кожни реакции. Сред другите му недостатъци са нетрайните и негарантирани резултати и задължителното комбиниране с подходяща диета и спортен режим.Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

109 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 049 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система.

Така общият брой на […]

 

На 22 септември в 16,31 ч. започва астрономическата есен.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца, през деня ще се […]

 

86 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2 915 PCR теста. […]

 
 

към началото