твоята гледна точка
Ритуалът „ЕвроПеевски“
Автор Vnews, добавено на 10.04.2014 година, в категории: Твоят глас, Коментари (0)

Номинациите на г-н Пеевски за еводепутат ни дават представа за източните маниери в правенето на политика от г-н Доган. Налагането му на Станишев миналата година, освен в икономически план може да се тълкува и антропологически: като голямо, ритуално унижение, през което трябва да премине лидерът на социалистите, за да заслужи доверието на големия началник. Така трябвало да заслужи властта бъдещият цар в древен Вавилон: събличали го гол пред статуята на бога Мардук, биели го, влачели го за ушите, докато пролеел сълзи.

Е, дали в БСП са плакали, ще кажат историците, така или иначе проля се не малко мастило и протестна енергия около този акт на източна деспотия. Това, което сега прави ДПС – най-вероятно с благословията на неформалния си лидер – е невъзмутимо да повтори ритуала, за да натрие носа на всички онези, които протестираха. Номинацията има за цел да изтрие случилото се миналата година и да каже: Ние победихме, велик е бог Мардук!

От рационално-политическа гледна точка подобна номинация е абсурд. Тъкмо поутихнаха протестите, правителството изправи глава и гледа все по-уверено към пълен мандат – и изведнъж да предложиш човек, който не стъпва в българския парламент, за когото в Европа се изказват отвъд обичайното европриличие… За какво му е на самия него подобно нещо, и то в момент, в който опитва да навлезе в българските градове с противоречивия проект „Лафка“, защо не предпочете да се „сниши“ (по израза на незабравимия Тато)? Ами вероятно тук трябва да влезе психологията: човекът е лично засегнат в очевидно силно развитото си честолюбие, иска да се очисти ритуално, да победи онези, които го разнасяха по площадите във вид на прасе.

Не подценявайте ритуала! Колкото и нелогичен, немодерен и идиотски да ви се струва, той си остава най-древният начин за покоряване на дадена територия. Някакви хора да паднат на колене, други да положат сабите си в краката на победителя, трети да се подложат на сексуално овладяване… И така – до наши дни. Сталинизмът принуждава своите жертви да признават публично грехове, късният националкомунизъм в България караше „възродените“ турци да играят хоро на сватбите си, мутрите от 90-те разстрелваха публично, за да покажат къде е властта в държавата. Е, издигането на ЕвроПеевски днес има ясно и недвусмислено послание: обществено мнение в тази страна няма и ако някой си е представлявал, че може да държи сметка на властта, той рано или късно ще се просне пред нея по очи, за да иска прошка.

Впрочем, ако оставим политическото поле и размислим от чисто юридическа гледна точка, ще видим, че г-н Пеевски за нищо не е осъден, а обвиненията за участие в престъпна група едва ли ще стигнат далеч. Защо да не се кандидатира? Изобщо – откъде тази така безумна нетърпимост към него? Разбира се, естетиката е едно обяснение, макар и крайно несправедливо към човека: някак твърде добре пасва той физически на образа ни за мутрите. Ако го срещнеш в роман, ще кажеш – абе авторе, това е клише, измисли нещо по така. Успели млади има и други, деца на родители – също.

Мисля, че основната причина за нетърпимостта към него идва от медийния му бизнес. И не само защото Пеевските медии наистина са скандални; какво ли не сме виждали през последните 25 години! Работата е там, че сред всички богати българи най-силна нетърпимост будят онези, които решат да се захванат с медии и които поради това се оказват видими, ангажирани в различни схватки. Спомнете си удара срещу Огнян Донев в момента, в който купи часовите вестници, че г-н Прокопиев, чиято медийна група воюва с Пеевската, е също така обект на „демонизации“ (контрадемонизации?). По-разумните богати хора имат интерес да избягват медийния бизнес, както и впрочем твърде голямата политическа видимост. Все пак добре е за нас, гражданите, че тук-там все още има поне скандали. Защото скандалът също има ритуален аспект в демокрацията: той обединява гражданите около ритуала на съпротивата.

Ивайло Дичев, в. „Сега“Споделете текущата публикация:

Коментирай

Ако коментарът ви не е на кирилица няма никакъв смисъл да натискате този бутон!
Не го правете и ако не сте напълно съгласни с тези правила!Реклама

advert-vnews1

Hot News

Ръководството на БСП свали политическото си доверие от градския председател на партията във Варна.

„Взехме едно нелеко решение. Изпълнителното бюро свали политическото си доверие от Борислав Гуцанов като председател. Търсим обединение, което […]

 

От три общински системи за улично видеонаблюдение във Варна, нито една не следи трафика и инцидентите на пътя.

Не работят 130 камери, […]

 

В следващите часове времето в нашата страна ще се влошава. Тази нощ в Западна България ще има интензивни валежи с гръмотевични […]

 
 

към началото